Word abonnee

Helden in het nieuws

Schouten: ‘De rest rijdt niet om te winnen’

door: Redactie Helden
13 februari 2016

Irene Schouten gaat dit weekend haar wereldtitel op de massastart verdedigen. Helden Online zocht de 23-jarige schaatsster van Team Clafis op en sprak haar over de kunst van de massastart.

Sprint
“Mijn sprint is minder snel dan vorig jaar, maar ik heb wel meer vertrouwen dan voorheen. Of ik het gevoel heb dat ik niet te kloppen ben? In de Nederlandse competities wel, internationaal niet. Ik ben dit jaar bij Jillert Anema anders gaan trainen, meer richting de langste twee afstanden. Maar nu het WK eraan komt, ben ik wat meer op de sprint gaan trainen.”

“Stel dat ik niet meer de snelste ben in de sprint. Waar zou dat dan aan liggen? Ik heb dit jaar minder op de sprint getraind, ben gestopt met krachttraining. Misschien moet dat dan wel weer? Ook richt ik me even niet meer op het allrounden. Uiteindelijk kun je geen olympische medaille halen met allrounden. Ik denk dat ik meer kans maak op een medaille bij de 3.000 meter en de 5.000 meter. En de massastart uiteraard!”

Raceplan
“Ik heb het gevoel dat de andere landen niet voor de winst rijden. Hun enige doel is om mij te verslaan. Als een teamgenoot van mij samen met een Japanse wegrijdt, dan is er niemand die het gat gaat dichten. Dan denk ik van: wil je dan niet op het podium komen? Aan de ene kant snap ik het wel, want als ze het gat wel dichtrijden, zijn de krachten weg voor de sprint. Maar aan de andere kant, je rijdt sowieso met zijn tweeën. Dan kan je het toch gewoon doen?”

'Ik denk dat er de komende jaren steeds meer gebeukt zal worden'

“Ik zie mijzelf niet als fenomeen. Ik merk wel dat iedereen in het peloton haar raceplan op mij afstemt. Mijn oud-trainer, Johan de Wit, is nu coach van Japan. Die zegt gewoon tegen zijn schaatssters: ‘Jij volgt de kont van Irene en jij volgt de kont van Carien Kleibeuker’. Het liefst wil ik zelf winnen, maar als Carien aanvalt en kan winnen, vind ik dat ook prima. Zolang er maar een Nederlander op de hoogste trede staat.”

Poeslief
“Ik denk dat er de komende jaren steeds meer gebeukt zal worden. Wij Nederlanders zijn het spelletje al gewend vanuit de marathon en sommige vanuit het inline-skaten. Maar de schaatsers die van de langebaan komen, snappen het spelletje nog niet helemaal. Straks als ze het wel doorhebben, weten ze dat ze er niemand meer tussen mogen laten. Dan wordt het lastiger om ertussen te komen.”

“Je moet brutaal zijn in dit onderdeel. Gelukkig heb ik dat geleerd bij het inline-skaten. Als je poeslief bent, komt iedereen voor je te staan en kan je dus nooit winnen. Dan moet je wel zo ontzettend goed zijn dat je om iedereen heen kan rijden. Soms zit ik weleens niet op de goede positie. Dan denk ik: shit en probeer ik er maar het beste van te maken.”

'Ik heb meer zenuwen voor een massastart dan voor een langebaanwedstrijd'

Druk
“Heel veel mensen denken best makkelijk over de massastart. De media denken wel even dat ik opnieuw het WK win. Waarom? Vorig jaar werd ik wereldkampioen bij de massastart en dit jaar heb ik meer gewonnen dan vorig jaar. Dus denken mensen: Irene moet nu wel kampioen worden. Maar daar moet ik mee leren omgaan, word ik alleen maar sterker van. Ik heb meer zenuwen voor een massastart dan voor een langebaanwedstrijd. Je kan heel goed zijn bij dit onderdeel en alsnog de wedstrijd verliezen.”

“Of ik aan mezelf twijfel? Soms denk ik dat mijn benen die dag niet goed zijn. Maar dat heb ik weleens vaker gedacht en toen won ik alsnog. Ik kan dus ook als ik slecht ben de wedstrijd winnen. Onzeker ben ik eigenlijk nooit. In een wedstrijd heb ik mijn oogkleppen op en wil ik alleen maar winnen. Buiten het schaatsen om denk ik veel meer aan mijn medemens, ben ik socialer.”

Delen: