Word abonnee

Helden in het nieuws

Schreuder: ‘Spelen voor het publiek en de punten’

door: Luuc Renema
1 augustus 2015

Geen enkele trainer heeft het afgelopen voetbalseizoen zó onder vuur gelegen als Alfred Schreuder. Toch staat de 42-jarige oefenmeester nog steeds aan het roer bij de Enschedeërs. Helden Online bracht een bezoek aan het trainingscomplex in Hengelo en sprak met hem over de zwarte bladzijde uit de FC Twente-geschiedenis, veranderingen en dat waar Schreuder zijn voetbalgeluk uit haalt. “Niemand heeft me verteld dat het vak dat ik heb gekozen makkelijk zou zijn.”

Financieel wanbeleid, een voorzitter die opstapte, punten in mindering, een te ambitieus plan van aanpak, nog meer punten in mindering en als klap op de vuurpijl begon de achterban ook nog eens actie te voeren tegen het bestuur én de trainer. De spandoeken die in de Grolsch Veste werden opgehangen logen er niet om.

Tekst gaat verder onder de foto

“Het is moeilijk om te zeggen dat dit niets met je doet,” vertelt Schreuder. “Ik ben ook gewoon een mens. Ik denk dat mijn familie op sommige momenten misschien wel meer last ervan heeft gehad dan ik. Gelukkig is dat nu over. Het hoort bij het vak zeg ik dan maar. Niemand heeft gezegd dat het trainersvak of überhaupt het leven makkelijk zou worden.”

Door het weinig sprankelende voetbal en het uitblijven van resultaten groeide de onrust en werd de druk op de schouders van Schreuder opgevoerd tot onmenselijke proporties. Toch bleef de uit Barneveld afkomstige oud-voetballer trainer van FC Twente.

Rust
De gitzwarte bladzijde uit het geschiedenisboek van het vijftigjarige FC Twente is inmiddels omgeslagen. Afgelopen zomer is er veel veranderd bij de Tukkers. Dure spelers werden van de hand gedaan. Ingeruild voor jeugdspelers en gehuurde voetballers, want geld is er immers niet. In de naam van Ted van Leeuwen kwam er een nieuwe technisch directeur.

Tekst gaat verder onder de foto

“Ted is echt heel belangrijk voor de club,” legt Schreuder uit. “Ook voor mij. “Hij ontlast mij. Ik focus mij nu op de groep, dus dat is wel prettig. Ik was hiervoor best druk. Je hebt altijd zaken aan je hoofd, wordt ‘s avonds gebeld, bent altijd dingen aan het voorbereiden. Ted’s komst betaalt zich nu al uit. Er is rust gecreëerd.”

Rust is ook het woord waar het trainingskamp van de ploeg mee kan worden getypeerd. Op de Wageningse Berg, het oude stadion van FC Wageningen, werkte Schreuder met zijn team aan de fitheid en het groepsgevoel.

'Het realisme is weer terug'

En wat opvalt is dat er weer gelachen wordt bij FC Twente. Na een jaar vol misère straalt het team eindelijk weer positiviteit uit.

“Dat is wel iets waar we kritisch naar hebben gekeken. De jongens moeten open zijn als het kan. Naar journalisten, supporters, iedereen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Waar gaat dit FC Twente naartoe?
“Het realisme is weer terug. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Dat we weer de club worden die we waren voordat het ons voor de wind ging. Een club met een eigen gezicht, met een eigen identiteit. Ik denk ook dat het publiek dat graag wil zien. Supporters hebben me gezegd: ‘Het maakt niet uit als je verliest, maar er moet wel een strijdend elftal op het veld staan.’ Dat zijn wel dingen die je mee moet nemen.”

Schreuder heeft de blik het liefst naar de toekomst gericht. Afgelopen week werd een nieuw Plan van Aanpak door de KNVB goedgekeurd. Dat betekent dat de club op financieel vlak weer wat lucht heeft. Een nieuwe stap in de goede richting.

Met spelers als Felipe Gutierrez, Jesus Corona, Hakim Ziyech en Renato Tapia heeft Schreuder nog steeds een paar toekomstige pareltjes in de gelederen. Spelers die de trainer graag beter wil maken, zodat ze later geld in het laatje kunnen brengen.

Tekst gaat verder onder de foto

Voetbalgeluk
Schreuder haalde het eerder al even aan: spelers die voor weinig tot geen geld bij FC Twente kwamen, zich ontwikkelden en uiteindelijk voor een mooie transfersom naar het buitenland vertrekken. Eén van hen staat de oud-speler van onder andere Feyenoord en NAC nog op het netvlies gebrand: Quincy Promes.

“Hoe we hem hier met zijn allen hebben begeleid, is echt heel mooi. Verhuurd aan Go Ahead Eagles, onder Erik ten Hag goed doorontwikkeld, teruggekomen bij Twente. De buitenwacht had toen twijfels of hij wel genoeg kwaliteit zou hebben. Uiteindelijk werd hij voor veel geld verkocht aan Spartak Moskou.”

Zijn ogen twinkelen als hij over de 23-jarige international vertelt. Het begeleiden van spelers is wat hij zo mooi vindt aan het vak. Dit is waarom hij trainer is geworden.

Tekst gaat verder onder de foto

“Toen Promes terugkwam van Go Ahead Eagles hadden we een soort van afspraak dat hij bij ons op ‘10’ zou gaan spelen. Maar ik wist dat het voor zijn ontwikkeling beter zou zijn als hij op de flank zou spelen. Hij is namelijk heel allround. Dat vond hij niet leuk. Maar toen hij er eenmaal stond en ook ging scoren, was hij helemaal gelukkig.”

Schreuder vervolgt: “In een interview dat in De Telegraaf stond gaf Promes toe dat die beslissing goed was voor zijn carrière. We hebben zoveel tijd en energie in hem gestopt. Dan is het echt leuk om te horen dat hij achteraf toch wel blij was met die beslissing.”

'Ik vind het begeleiden van spelers echt leuk'

“Ik vind het begeleiden van spelers echt leuk. Misschien wel het leukste aan het vak. Waarom kom je naar Twente, hoe gebruik je Twente, hoe gebruiken wij jou, wat moet je dan doen en hoe kun je de stap maken naar de volgende club? We kijken ook heel erg naar de mentaliteit van de speler. De situatie waar hij in zit.”

“Zo hebben ook geprobeerd om Ziyech voor Twente te laten kiezen. We hebben hem een totaalplaatje aangeboden wat voor zijn ontwikkeling als nummer ‘10’ een grotere kans maakt om de stap naar het buitenland te maken. Uiteindelijk is dat toch wat ze willen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Eigenlijk is de Eredivisie een opleidingscompetitie voor het buitenland geworden. Is dat niet jammer?
“Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. De afstand met Europa wordt wel steeds groter. Alle talenten gaan naar het buitenland. Aan de andere kant kun je het ook als uitdaging zien dat je jonge talenten hier een kans moet geven. Voor een trainer is het per saldo wel lastig, omdat er zo’n groot verloor is. Je wordt door veel landen voorbij gestreefd. Andreas Bjelland gaat gewoon naar Brentford, dat uitkomt in de tweede voetbalcompetitie van Engeland. Dat zegt wel iets.”

Wat gevoel geeft het jou als je ziet dat al die talenten komen en gaan?
“Trots, hoewel het ook jammer is. Over het algemeen is het zo dat spelers twee á drie jaar bij Twente spelen en dan naar de volgende club gaan. Dat weten we ook. Wij zijn een opleidingsclub en dat is hartstikke goed en mooi. Dat moet je ook zo verkopen. Maar uiteindelijk draait het wel om resultaat. En dat was vorig jaar gewoon niet goed.”

'Wat ik graag wil zien is dat het team hongerig en gretig is'

Een harde doelstelling heeft FC Twente logischerwijs nog niet. Er wordt zelfs niet over gepraat. “Wat ik graag wil zien is dat het team hongerig en gretig is. Uiteindelijk komen we dan op de plek waar we horen. We spelen dit jaar voor het publiek en voor de punten.”

Delen: