Word abonnee

Helden in het nieuws

St. Juste: ‘Geen behoefte aan contact met mijn vader’

door: Luuc Renema
1 november 2015

SC Heerenveen heeft weer eens een groeibriljantje in de gelederen. Met zijn intercepties, spelinzicht en explosiviteit is Jerry St. Juste al op negentienjarige leeftijd een vaste kracht bij de Friezen. In gesprek met Helden Online vertelt het jonge talent over zijn familie. “Zij zijn het belangrijkste in mijn leven”.

Jerry, of beter gezegd Jeremiah – ‘dat is mijn echte naam, zo sta ik overal bekend’ – zit in de perskamer van het Abe Lenstra Stadion. Hij veegt even over zijn ooghoek. Het is stil. Hij vertelde net over zijn opa. Hij kon net niet meemaken hoe zijn kleinzoon hem zou terugbetalen voor alle energie die hij in Jeremiah had gestoken.

“Dat was heel lastig”, vertelt hij. “Als hoofd van de familie zorgde hij overal voor, daardoor hebben wij het nu zo goed. Hij regelde dat mijn broers en ik konden voetballen, mijn zus kon dansen, dat we overal naartoe konden met onze moeder en oma. Hij overleed voordat ik mijn debuut in het eerste maakte. Dat vond ik jammer. Echt heel jammer. Hopelijk heeft hij het daarboven toch een beetje meegekregen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Vader
Even terug naar het begin. Jeremiah St. Juste wordt op 19 oktober 1996 in Groningen geboren. Hij groeit samen met zijn twee oudere broers en zus op in Marum, opgevoed door zijn moeder. Zijn vader heeft hij nooit gekend. “Mijn moeder werkte vroeger in Engeland. Daar heeft ze mijn vader leren kennen. Uiteindelijk zijn ze uit elkaar gegaan. Mijn vader bleef in Engeland, mijn moeder is terug gegaan naar hier.”

Opgroeien zonder vader, dat klinkt als een bekend verhaal. Memphis Depay speelt bijvoorbeeld met ‘Memphis’ achterop zijn shirt. De naam van zijn vader betekent niets voor hem. Voor Jeremiah gaat dat niet helemaal op. “Mijn moeder is bij mijn vader weggegaan, dus het zit wel iets anders in elkaar. Ik speel gewoon met St. Juste achterop mijn shirt. Ik heb getwijfeld om dat te veranderen. Puur uit respect voor mijn moeder. Aangezien ik al bekend was als St. Juste, heb ik het zo gelaten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Maar contact met zijn vader heeft hij niet. “Er zijn dingen gebeurd waardoor ik daar geen behoefte aan heb. Mensen zeggen wel eens: ‘je hebt een vader nodig’. Maar iets wat ik niet ken, mis ik ook niet. Ik heb ook geen vader nodig gehad. Mijn moeder heeft alles perfect gedaan.” En dat was nogal een klus. Broers Yoshua en Benjamin speelden bij FC Groningen en zus Naomi danste op hoog niveau. “Ik weet niet hoe ze het deed, maar ze deed het echt perfect”, lacht Jeremiah.

Inmiddels is mama Van Wijk alleen. “Iedereen is zijn eigen weg gegaan. Yoshua woont in Eindhoven, speelt bij het Nederlands zaalvoetbalteam en is mijn zaakwaarnemer. Benjamin is bezig aan zijn studie rechten en Naomi timmert in Amsterdam aan de weg als vlogger en presentatrice. Of je haar al moet kennen? Nog niet, maar dat komt binnenkort wel.”

“Mijn moeder doet heel veel met mijn oma. Ze trekken er op uit om een rondje te fietsen bijvoorbeeld. En we gaan regelmatig bij haar langs hoor. Als we met zijn allen samen zijn, zitten we altijd te lachen en ouwehoeren. Dat is het lekkerste wat er is!”

Tekst gaat verder onder de foto

Twee families
Jeremiah woont vanaf zijn dertiende in een gastgezin in Heerenveen. “We verhuisden van Marum naar Groningen, maar dat was voor mij niet handig. Toen ben ik naar Heerenveen gegaan. Dat gaf mijn moeder, opa en oma ook wat meer rust. Mijn familie uit Heerenveen heeft mij heel goed opgevangen. Ik woon er ook nog steeds. Er zijn wel plannen om op mijzelf te gaan, maar het is niet dat dat moet omdat ik volwassen ben of zo. Zij zijn eigenlijk ook familie van mij geworden.”

Desondanks mist Jeremiah zijn eigen familie ook nog steeds. “Niet dat mijn familie uit Heerenveen anders is, maar dat is iets van vroeger uit. Dat er iemand wakker wordt, een muziekje opzet en iedereen langzaam opstaat. We ontbeten altijd met zijn allen aan tafel. Dat vond mijn moeder ook belangrijk. Ze zei altijd: ‘je moet je dag goed beginnen’. Als ik er nu kom, staat er ‘s ochtends altijd een uitgebreid ontbijt klaar.”

'Ik heb altijd tegen ze opgekeken, wil zoals hen zijn'

De familie heeft ook een groepsapp, waar het altijd gezellig is. En als het moet ook eerlijk. Bijvoorbeeld als Jeremiah in het veld een foutje maakt. “Dan zeggen ze: ‘euh, Jeremiah, eerlijk. Wat deed je daar?’ Ik kan dat gelukkig wel van ze hebben, ha.”

“Mijn broers zijn een soort voorbeelden voor me. Ik heb altijd tegen ze opgekeken, wil zoals hen zijn. Ze hebben hun zaakjes goed voor elkaar, zijn netjes, sociaal. Ze zijn als een soort vaders voor mij. Ik moest vroeger ook tegen ze opboksen. Je kent het wel, zoals dat in elke familie gaat. Beetje jennen en treiteren. Ik vond dat wel mooi. Ze hebben mij hard gemaakt.”

Hoe dat er dan aan toegaat? Dankzij deze vlog van Naomi St. Juste krijgen we een leuk inkijkje.


 

Druk
Jeremiah groeide in minder dan een jaar tijd uit tot vaste waarde bij Heerenveen. En niet geheel zonder succes. Volgens Engelse kranten heeft Louis van Gaal scouts van Manchester United naar de Superfriezen gestuurd om hem eens goed onder de loep te nemen.

“Ik heb het inderdaad gelezen, maar daar doe ik niets mee. Ik moet gewoon mijn best doen. Dat is het belangrijkste. Wat moet ik er ook mee? Er zitten altijd mensen op de tribune en er wordt altijd naar je gekeken. Je moet dus altijd goed spelen. Ik heb weinig last van druk. Of ik een droomclub heb? Manchester United is een hele mooie club. Datzelfde geldt voor FC Barcelona.”

Tekst gaat verder onder de foto

En de vergelijking met Real Madrid-verdediger Raphael Varane, die in de media ook vaak genoeg is gedaan? “Dat levert mij ook geen extra druk op. Maar het kan zo zijn dat mensen meer van je verwachten. Ik vind dat alleen maar mooi. Dat is toch wat je wil? Dat mensen veel van je verwachten en dat je het dan waar kan maken?”

Druk is er ook niet voor de Friese derby. “Natuurlijk staat er wel iets meer op het spel bij sommige wedstrijden. Dat geldt ook voor de derby. Je voelt wel dat dit een andere wedstrijd is dan anders. Maar nog steeds heb ik geen last van druk. Gezonde spanning misschien Er is veel meer sfeer en dat geeft mij eerder een boost dan druk.”

'De naam St. Juste kan nog hele mooie dingen laten zien'

Zondag staat Jeremiah ongetwijfeld weer op het veld. Slechts vier spelers maakten dit seizoen meer minuten dan de negentienjarige verdediger uit Marum. En zijn familie? Die kijkt vanaf de tribune mee. Jeremiah: “De naam St. Juste kan nog hele mooi dingen laten zien. Allemaal op onze eigen manier. En alles dankzij Van Wijk, de naam van mijn moeder, oma en opa.”

Delen: