Word abonnee

Helden in het nieuws

Anna van der Breggen: ‘Stage in Ghana was een onvergetelijke ervaring’

door: Robert Prins
3 april 2016

Anna van der Breggen was vorig jaar met afstand de beste wielrenster van Nederland. Ze won onder andere de Giro Rosa en La Course. Daarnaast pakte ze bij de WK in Richmond drie medailles en werd ze verkozen tot wielrenster van het jaar. Zondag komt ze voor de vijfde keer in haar loopbaan in actie bij de Ronde van Vlaanderen.

Door haar prestaties in 2015 behoort Anna van der Breggen inmiddels tot de absolute wereldtop in het vrouwenwielrennen. De 25-jarige wielrenster schreef vorig seizoen meerdere grote wedstrijden op haar naam. Toch ging haar weg naar de top niet altijd over rozen. In 2011 besloot ze zelfs een tijdje eruit te stappen om zich volledig te kunnen focussen op haar studie, hbo-verpleegkunde. “Ik ben de vierde uit een gezin van vijf kinderen. Het was bij ons vanzelfsprekend dat je ging studeren. Mijn ouders hebben mij altijd meegegeven dat als je ergens aan begint, je het ook afmaakt. Dat gold dus ook voor mijn studie. Veel renners om mij heen kozen ervoor om puur en alleen voor de sport te gaan. Die verleiding heb ik ook weleens gevoeld. In 2010 begon ik aan een hbo-opleiding verpleegkunde en in 2011 kreeg ik de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland. Het was een kans die ik niet mocht laten lopen. Ik dacht: het wielrennen kan ik later altijd weer oppakken. Op dat moment was de sport ook wat minder belangrijk voor me. Ik zat niet in een grote ploeg, waardoor de keuze iets makkelijker werd.”

'Ik kan nu meer van de sport genieten, omdat ik weet dat het niet allemaal zo vanzelfsprekend is'

Van der Breggen liep vier maanden stage in een orthopedisch ziekenhuis in Ghana. “Ik vond het fantastisch, heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Het was heel bijzonder om te ervaren wat een groot verschil er bestaat met ziekenhuizen in westerse landen. Ik heb mensen zwaargewond op straat zien liggen, die niet werden geholpen omdat ze geen zorgverzekering hadden. Wij kunnen dat ons niet voorstellen, maar daar is het de normaalste zaak van de wereld. Daarnaast kwam het regelmatig voor dat ze tijdens een operatie grote wonden afbonden met een binnenband van een fiets. Toen ik dat voor het eerst zag, dacht ik: nee joh! Wat gebeurt er nu? Dat meen je niet! Na een tijdje wen je eraan, kom je erachter dat het eigenlijk net zo goed werkt als een duur apparaat uit de westerse wereld. Als je aankomt in een land als Ghana, vind je op het begin heel veel dingen zielig, denk je dat heel weinig zaken goed geregeld zijn. Maar toen ik na vier maanden weer wegging, keek ik daar heel anders tegenaan. Het zijn niet de standaarden die wij in Nederland hebben, maar dat wil niet zeggen dat de zorg niet goed is.”

“Door mijn stage in Ghana sta ik wat relaxter in het leven. Daar hebben ze totaal geen haast. Als je een afspraak om drie uur hebt, komt het bij hen regelmatig voor dat ze pas om half vier binnen komen lopen. Dat is daar heel normaal. In het begin word je daar als Nederlander knettergek van, maar op een gegeven moment raak je eraan gewend. Wat mij opviel toen ik terugkwam in Nederland was dat wij altijd zo gestresst zijn. Die buitenlandperiode heeft me geholpen te relativeren, ook in het wielrennen. Ik kan nu ook meer van de sport genieten, omdat ik weet dat het niet allemaal zo vanzelfsprekend is.”

'Het zou mooi zijn als ik de Ronde van Vlaanderen aan mijn erelijst kan toevoegen'

Inmiddels is Van der Breggen afgestudeerd en focust ze zich weer volledig op het wielrennen. “Ik ben heel blij dat ik een diploma op zak heb. Of ik er ook daadwerkelijk iets mee ga doen, durf ik niet te zeggen. We zullen zien. Het is fijn om iets achter de hand te hebben, want je weet nooit wanneer het over is. Op dit moment focus ik me op het wielrennen. Daar heb ik nog altijd enorm veel plezier in. Ik ben pas 25 jaar en denk nog helemaal niet aan stoppen. Zondag staat er weer een ontzettend mooie race op het programma. De laatste jaren is het hier bij de Ronde van Vlaanderen alleen maar beter gegaan. Vorig jaar werd ik derde. Hopelijk kan ik mijn stijgende lijn voortzetten. Ik heb al veel gewonnen als wielrenster, maar deze ontbreekt nog. Het zou mooi zijn als ik deze race aan mijn erelijst kan toevoegen.”

Delen: