Word abonnee

Helden in het nieuws

Ter Mors: ‘De media zijn nog nooit wereldkampioen geworden’

door: Redactie Helden
27 februari 2016

Jorien ter Mors had maar weinig tijd om te genieten van haar twee titels bij de WK afstanden. Komend weekend wacht alweer de WK sprint, waar zij kanshebster is voor de titel. Helden Online vroeg de alleskunner naar haar mening over een aantal personen.

Koning
“Na mijn wereldtitel kreeg ik ineens een telefoontje van de commissaris van de koning. Die feliciteerde me. Vervolgens gaf hij zijn telefoon aan koning Willem-Alexander, die zat toevallig bij hem in de auto. Op dat moment wist ik even niet meer wat ik moest zeggen, ik stond perplex. Hij feliciteerde me met mijn bijzondere prestaties en wenste me veel succes verder. Het waren heel mooie woorden. Ja, dat was de meest bijzondere reactie die ik heb gekregen. Uiteindelijk word je niet elke dag door de koning gebeld, ha!”

Vriend
“Het klinkt misschien cliché, maar Jeroen is mijn steun en toeverlaat. We zijn in april een jaar samen. Ik ben echt heel blij met iemand naast me met wie ik alles kan delen. Zowel de leuke als de minder leuke momenten. Dat heb ik in de jaren rond Sotsji niet gehad. In het begin wist hij niets van schaatsen af, maar dat is gaandeweg gegroeid. Hij raakt er steeds meer verslaafd aan, het schaatsvirus begint te komen. Ondertussen heeft hij zelfs al twee keer geschaatst.”

'Omdat niemand schaatsen en shorttrack combineert, vinden de media dat ik het anders moet doen'

“Jeroen leeft heel erg met me mee, het is bijzonder om dit met elkaar te delen. Hij komt niet altijd kijken, maar dat is logisch. Hij werkt zelf ook en om steeds naar Kolomna en Seoul te gaan, is wel heel ver. In Heerenveen is hij er bij. Mijn allergrootste fan? Dat is mijn familie, die er altijd voor me is. Dat geldt trouwens ook voor mijn goede vrienden. Die koester ik erg. Mijn moeder bekommert zich om mij. Ze wil dat ik gelukkig ben en dat het schaatsen weer goed gaat. En nu ze ziet dat het goed gaat, is zij ook heel gelukkig. Dat doet mij goed.”

Dafne Schippers
“Dafne heb ik nog nooit ontmoet! Maar ik weet waar je naartoe wilt. Iedereen weet dat ik beide disciplines beoefen, dat zal zeker de komende twee jaar zo blijven. De media moeten maar lekker schrijven over wel of geen keuze maken. Uiteindelijk zijn de media nog nooit wereldkampioen geworden, ha. Omdat niemand anders het op deze manier combineert, vinden ze dat ik het anders moet doen. Maar ik laat zien dat het ook op deze manier kan. Ik weet heel goed wat ik kan doen, ik blijf mijn eigen keuzes maken. Plezier hebben is immers het belangrijkste.”

“De combinatie schaatsen/shorttrack maakt me sterker. Constant hetzelfde doen, maakt mij niet beter. Ik zoek bijvoorbeeld dingen in het shorttrack op die ik op de langebaan niet kan trainen en omgekeerd. Zo verleg ik mijn grenzen. Ik denk dat er in de toekomst voor kinderen veel meer multi-gedisciplineerd getraind gaat worden. Het is enorm belangrijk om uitdagingen te zoeken om jezelf beter te maken.”

'Ik zal niet haar tweede coach zijn, ik ben ook niet het uithangbord'

“Ik vind beide disciplines heel leuk. Het is niet dat ik de een prefereer boven de ander. Natuurlijk, shorttrack is spectaculairder, maar bij de langebaan kan het ook een kick geven als je al je power in een race kunt leggen. Bij shorttrack is het gaaf om plat door de bochten te gaan en om elkaar telkens in te halen.”

Suzanne Schulting
“Een talent in opkomst! Of ik mijzelf in haar herken? In sommige dingen wel ja, zoals de manier van trainen. Suzanne is een gretige meid die weet wat ze wil. Zij heeft heel veel van mij weg. Ze werkt heel hard en dat betaalt zich uit. We proberen elkaar zoveel mogelijk beter te maken, maar het is niet zo dat ik haar heel veel advies geef. Ik ben bezig met mijn eigen carrière, zal niet haar tweede coach zijn. Ik ben ook niet het uithangbord. Als we tegen elkaar moeten racen, zijn we concurrenten, maar uiteindelijk hoop ik ook dat zij een goed resultaat neerzet. Maar meestal zijn we gewoon ploeggenoten en trainingspartners.”

'Ik ben wel eigenwijs, ja. Ik doe mijn eigen ding en volg mijn eigen weg'

Jorien ter Mors
“Ha, dat ben ik. Mijn karakter is dat ik nooit opgeef, ik ga door met waar ik mee bezig ben. Ik houd altijd vertrouwen in mezelf en in de mensen om mij heen. Ik ben ook wel eigenwijs, doe mijn eigen dingen en volg mijn eigen weg. Alles moet in perfectie worden uitgevoerd. Als klein meisje wilde ik ook altijd alles winnen. Maar toch ben ik de laatste jaren wel veranderd. Niemand is de persoon zoals hij of zij vroeger was. Gaandeweg ontwikkel je jezelf tot de persoon die je nu bent.”

Delen: