Word abonnee

Helden in het nieuws

Terpstra: ‘Niemand leert iets van dodelijke valpartij’

door: Robert Prins
2 april 2016

Je kan er onmogelijk omheen. Vrijwel iedereen in België heeft het er de afgelopen dagen over: de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen. Dit weekend is het eindelijk zover. Nederlander Niki Terpstra eindigde vorig seizoen op een tweede plek en behoort ook dit jaar weer tot de favorieten. “De beleving bij deze koers is fantastisch.”

Etixx-Quick Step kwam de laatste weken geregeld in het nieuws. De ploeg boekte dit jaar al twintig overwinningen, maar in de Belgische klassiekers wil het maar niet lukken. Afgelopen weekend in Gent-Wevelgem moest men het opnieuw doen met een bijrol. Ondanks de tegenvallende prestaties maakt Terpstra zich niet druk. “De belangrijkste wedstrijden komen er nu pas aan. De komende twee weken kunnen we het allemaal goedmaken. Ik voel me goed, mijn vorm wordt iedere week beter, dus ik kijk met veel vertrouwen uit naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.”

Terpstra kijkt uit naar de gouden editie van dé Ronde, die voor Vlaanderen is wat voor Nederlanders de Elfstedentocht is. Meer dan een miljoen Vlamingen zijn zondag langs het parcours te vinden. “De Ronde van Vlaanderen is ieder jaar een van de hoogtepunten van het seizoen. De beleving is fantastisch. België is er al dagen mee bezig, het is een groot volksfeest. Vorig seizoen werd ik hier tweede, dat geeft me extra vertrouwen. Ik weet dat dit parcours mij ligt en hoop dat het er zondag allemaal uitkomt.”

'Door het dodelijke ongeval met Demoitié kwam de chaos in de koers weer in beeld, maar het is al heel lang een probleem'

Naast de 'tegenvallende' prestaties van Etixx-Quick-Step en de aanslagen in Brussel was het overlijden van twee Belgische renners deze week groot en emotioneel nieuws. Daan Myngheer van Roubaix-Lille Métropole overleed aan een hartaanval. Antoine Demoitié van Wanty-Groupe Gobert kwam zondag tijdens Gent-Wevelgem ten val en werd vervolgens overreden door een jurymotor. Hij overleed in de nacht van zondag op maandag aan de gevolgen hiervan. Er ging een schok door het peloton en er kwamen veel emoties los bij coureurs.

Ook Terpstra heeft een duidelijke mening. “Het is natuurlijk vreselijk wat er afgelopen weekend is gebeurd met Demoitié. Door dit dodelijke ongeval kwam de chaos rond het peloton weer in beeld, maar het is al heel lang een probleem. Dinsdag, iets meer dan een dag na zijn overlijden, was er opnieuw een wielerkoers. De Driedaagse De Panne-Koksijde. Ik schrok enorm van wat ik daar zag. Het leek wel alsof niemand iets van de fatale val van Demoitié geleerd had. Ook daar werden er weer renners omvergereden, omdat mensen in een VIP-auto vonden dat ze nog wel even langs het peloton konden scheuren. We worden soms ingehaald door motoren met een motard erop die rustig één hand aan het stuur heeft. Dat kan niet als je langs een groot peloton rijdt. Levensgevaarlijk! Zelf werd ik een week geleden tijdens de E3 Prijs Harelbeke ook geraakt door een motor. Gelukkig kon ik op mijn fiets blijven zitten. Op zo’n moment in de koers moet een motor mij daar helemaal niet inhalen.”

'Wij zijn de VIP’s. Niet de mensen die veel geld betalen om tussen de renners te rijden'

“Wat er in mijn ogen moet gebeuren? Heel simpel: er moeten alleen auto’s en motoren in de koers zijn, die er echt thuishoren. Wij zijn de VIP’s. Niet de mensen die veel geld betalen om tussen de renners te rijden. Ze moeten gewoon niet in de koers zijn. Bij de Formule 1 rijden ze toch ook niet tussen de coureurs? Het is echt bizar.”

Wereldkampioen Peter Sagan gaf vrijdag in een interview in de Belgische krant Het Nieuwsblad aan dat niet alleen het aantal motoren en volgauto’s het probleem is. Volgens de 26-jarige Slowaak ligt een deel van het probleem bij de renners zelf.

“Dat klopt, maar dat is weer een heel ander aspect. Die twee zaken kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Het peloton verkleinen is in mijn ogen een goed idee. De Ronde van Vlaanderen is een ProTour-wedstrijd. Wat doen 'B-teams' daartussen? Ik snap dat ze het leuk vinden om mee te doen, maar VV Krommenie doet toch ook niet opeens mee aan de Champions League? De komende tijd moeten we eens goed bekijken hoe we dit probleem kunnen oplossen.”

Delen: