Word abonnee

Helden in het nieuws

Terugblikken: de terugkeer van Dirk Kuijt

door: Luuc Renema
9 december 2015

Helden Online telt in december af naar 2016 en doet dat door dagelijks een sportmoment van 2015 te belichten. Vandaag: de terugkeer van Dirk Kuijt naar Rotterdam-Zuid.

Dirk Kuijt kreeg tijdens het Wereldkampioenschap in Brazilie de bijnaam ‘Mr. Duracell’ opgeplakt. Onuitputbaar holde hij met zijn blonde lokken van de ene kant van het veld naar de andere. Mr. Duracell kon na een wedstrijd als enige zeggen dat hij elk grassprietje gezien had.

Op het WK speelde Kuijt op de gekst mogelijke posities: linksback, rechtsback, linkshalf en nou ja, ook rechtsbuiten. Maar geen enkele keer in de spits en dat was toch de positie waar hij bij Feyenoord groot was geworden. Daar vormde hij van 2003 tot 2006 een gevreesd duo met Salomon Kalou: K2.

Tekst gaat verder onder de foto

De doelpunten die hij destijds scoorde leverden hem een transfer op naar Liverpool. Feyenoord ontving een transfersom van 17,25 miljoen euro voor de man uit Katwijk, die daarvoor bij FC Utrecht speelde.

Kuijt kwam in Engeland tot 286 wedstrijden voor Liverpool, waarin hij 71 doelpunten scoorde en 40 assists afleverde. Hij maakte een doelpunt in de Champions League-finale van 2007. De cup met de lange oren won Liverpool er niet door, maar dat was Dirk toch maar mooi gelukt. In Engeland ontpopte Kuijt zich overigens steeds meer als rechtsbuiten.

Tekst gaat verder onder de foto

Nadat Kuijt de dertig passeerde, maakte hij de overstap naar Fenerbahce, in Turkije. Daar bleef hij ondanks zijn leeftijd nog altijd van onschatbare waarde. Mede door zijn goede conditie en fysieke gesteldheid ging het Dirk goed af. Bondscoach Louis van Gaal besloot hem mee te nemen naar het WK. Op dat WK kreeg Dirk dus de bijnaam Mr. Duracell. En dat op zijn 33ste.

Dirk Kuijt riep al bij zijn afscheid in de Kuip: ‘Het is mijn droom om ooit terug te keren in de Kuip’. Driekwart jaar na het WK kwam het er eindelijk van. Op 8 april 2015 tekende Mr. Duracell in Turkije een contract dat hem aan Feyenoord verbond.

Een filmpje waarin Kuijt zijn kinderen verteld dat hij weer voor Feyenoord gaat voetballen verovert het internet. Gehuld in Feyenoord-shirt springen ze dolblij door de tuin van hun huis in Istanboel.


 

Ook het Feyenoord-legioen is blij. Hoewel Kuijt al 34 jaar is, is hij nog zo fit als een hoentje. Velen zien Mr. Duracell als een soort verlosser, een speler die de beslissende schakel kan zijn in de zoektocht naar eindelijk weer eens een kampioenschap. En dan word je dus zo onthaald in de Kuip:


 
En er is meer. Feyenoord TV maakt een heuse documentaire, genaamd Kuijt: Terug op Zuid. Een cameraploeg volgde hem van april tot en met augustus en verwerkte die beelden tot een docu. De gekte rondom Kuijt werd zo compleet.

Inmiddels heeft Mr. Duracell bewezen dat hij nog steeds prima mee kan in de Eredivisie. Hij scoorde al twaalf keer en staat achter Luuk de Jong tweede op de topscorerslijst. Feyenoord vormt samen met Ajax en PSV de kop van de ranglijst en het kampioenschap zit er zeker nog in.

Tekst gaat verder onder de foto

De hereniging van Kuijt en Feyenoord lijkt in alle opzichten een sprookje. Hij is in Rotterdam-Zuid helemaal op zijn plek en heeft de aanvoerdersband strak om zijn linkerbovenarm. En wie weet zit het kampioenschap erin. Zie je het al voor je? De 34-jarige Dirk Kuijt, hossend op de Coolsingel? Dat zou het sprookje van Mr. Duracell compleet maken.

Delen: