Word abonnee

Helden in het nieuws

Terugblikken: Hein Otterspeer sprint naar tweede plek op WK

door: Redactie Helden
18 december 2015

Helden Online telt in december af naar 2016 en doet dat door dagelijks een sportmoment van 2015 te belichten. Vandaag in terugblikken: Hein Otterspeer pakt verrassend een zilveren medaille op de WK sprint in Astana.

De grote favoriet voorafgaand aan dit toernooi was Pavel Kulizhnikov. Hij was (en is) het gehele jaar al onverslaanbaar op de kortste twee sprintafstanden. Op de WK sprint eind februari leek het meer de vraag te worden wie er tweede en derde zouden worden. En na de eerste 500 meter werd dat nog maar eens bevestigd.

De Russische topfavoriet snelde in Kazachstan naar een tijd van 34,56 en reed daarmee het in 2013 gereden baanrecord van Keiichiro Nagashima (34,69) uit de boeken. Kulizhnikov klopte Michel Mulder, die met 34,84 tweede werd op die 500 meter. Otterspeer stelde ietwat teleur met een tiende plek.

'Hij is ook maar een mens'

Tekst gaat verder onder de foto

“Kulizhnikov is de te kloppen man, dat besef ik ook zeker,” zei Otterspeer onlangs tegen Helden Online. “Hij is ook maar een mens. Ik probeer het hem elke keer zo moeilijk mogelijk te maken. Als ik alles uit mezelf kan halen op het juiste moment en in deze conditie, kan ik hem zeker verslaan.”

En dat lukte. Op de kilometer herstelde hij zich op indrukwekkende wijze van de matige 500 meter. De sprinter van Lotto-Jumbo won de afstand door als enige onder de 1.09,00 te rijden (1.08,83) en versloeg dus Kulizhnikov, die de derde tijd noteerde met 1.09,11. Otterspeer klom naar de tweede plaats in het klassement. Het verschil tussen hem en Kulizhnikov bedroeg na de eerste dag 0,43 seconde.

De tweede dag begon met de 500 meter, die wederom een prooi werd voor de Rus. Otterspeer werd daarin knap tweede, maar wel ruim achter zijn rivaal (34,68 om 35,03). De Nederlander moest op de laatste afstand van het weekend, de kilometer, anderhalve seconde goedmaken.

De twee reden in de laatste rit tegen elkaar. Kulizhnikov nam echter revanche op de eerste kilometer en versloeg Otterspeer, die wel standhield en tweede bleef. “Tweede van de wereld worden op een tweedaagse is geweldig. Of ik baalde? Hij was op dat moment gewoon sterker. Dus kon ik er mee leven. Maar als je aan de start staat, schaats je om te winnen. Niet meer en niet minder.”

'Ik heb er nu een fan en motivatie bij'

Tekst gaat verder onder de foto

NK sprint 
Voor Otterspeer was het jaar 2015 meer dan geslaagd. In maart kroonde hij zich voor het eerst in zijn carrière tot nationaal kampioen op de sprint. Otterspeer leidde op de eerste dag van de NK sprint door zowel de 500 meter als de 1000 meter te winnen. De strijd leek te gaan tussen hem en Michel Mulder, die op de tweede dag de tweede 500 meter van het toernooi won. Het gat op de 1000 meter was nog 0,29 seconde. Mulder en Otterspeer mochten in een onderling duel uitmaken wie er met de titel vandoor ging.

Otterspeer kwam met een kleine voorsprong de laatste bocht uit en gaf die voorsprong niet meer uit handen, ‘mede dankzij het publiek’. En daardoor legde de sprinter van Lotto-Jumbo voor het eerst in zijn leven beslag op de titel. Vorig jaar werd hij nog tweede, net als in 2012. In 2013 moest hij genoegen nemen met brons. “Een mooi hoogtepunt van mijn seizoen. Het sprinten is het mooiste onderdeel wat er is,” aldus Otterspeer, die tevreden terugkijkt op zijn jaar. “Ik heb echt een waanzinnig seizoen gehad.”

De echte ‘hoofdprijs’ kreeg hij twee maanden geleden, toen hij vader werd van Sant-Jan. “Dat was een magische gebeurtenis. Ik ben hartstikke gelukkig nu, dat is mijn grootste drijfveer. Tuurlijk schaats ik voor mezelf, maar ook voor m’n gezin. En ik heb er nu een fan en motivatie bij.”

'De WK sprint is voor mij echt het belangrijkste toernooi'

Tekst gaat verder onder de foto

WK afstanden
Op de WK afstanden had hij zijn jaar nóg meer glans kunnen geven door een medaille te veroveren op de 500 meter, maar de sprinter kwam 0,08 seconde te kort om de Canadees Laurent Dubreuil van het brons af te houden. De winst ging niet geheel verrassend naar Kulizhnikov, die een ruime voorsprong behield op Michel Mulder. “Tuurlijk staan de WK afstanden ook in mijn agenda, maar de WK sprint is voor mij echt het belangrijkste toernooi. Op de Spelen na.”

Delen: