Word abonnee

Helden in het nieuws

Terugblikken: Het jaar van Ireen Wüst

door: Redactie Helden
10 december 2015

Helden Online telt in december af naar 2016 en doet dat door dagelijks een sportmoment van 2015 te belichten. Vandaag: het jaar van Ireen Wüst.

EK Allround
Het schaatsjaar begon voor Wüst voorspoedig. In januari won zij voor het vierde jaar op rij de EK Allround in het Russische Tsjeljabinsk. De strijd tussen haar en Martina Sablikova werd vooraf bestempeld als een duel der titanen, maar achteraf liet Wüst er geen enkele twijfel over bestaan wie de beste Europese allroundster was.

Wüst won op de eerste dag de 500 meter en werd tweede op de 3000 meter. Op zondag won ze vervolgens de 1500 meter waardoor ze twaalf seconden mocht verliezen op de afsluitende 5000 meter. Wüst verloor slechts vijf seconden, waardoor de vierde Europese titel een prooi werd.

'Als je zo'n loopbaan hebt als ik, tellen alleen nog maar titels'

WK Afstanden
In februari stonden de WK Afstanden in Thialf op het programma. De vraag was niet óf Wüst een (gouden) medaille zou pakken, maar hoeveel. Ze begon het toernooi met een zilveren medaille op de 3000 meter achter Sablikova. Op de 1000 meter werd ze ietwat teleurstellend vierde, maar nog altijd was er geen paniek.

Wüst ging nog steeds voor goud en de ploegenachtervolging leek een zekerheidje. Maar die liep uit op een deceptie. Wüst en Marrit Leenstra gingen te hard van stapel, waardoor Marije Joling het tempo aanvankelijk niet bij kon houden. Zij smeet met haar krachten, waardoor een toptijd er niet meer in zat. Uiteindelijk werden de Nederlandse vrouwen teleurstellend tweede.

Wüst was hierdoor extra gebrand om die gouden plak op te halen. En dat moest gebeuren op haar favoriete afstand, de 1500 meter. Maar de 28-jarige schaatser van, toen nog Team Continu, moest haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Brittany Bowe: 1.54,76 om 1.54,27. “Als je zo'n loopbaan hebt als ik, tellen alleen nog maar titels. Dus dan is zilver best wel teleurstellend,” zei Wüst destijds.

Tekst gaat verder onder de foto

WK Allround
Het laatste toernooi van het jaar was in Calgary. Daar werden de WK allround verreden. Wüst en Sablikova waren de favoriet, al waren er meer kapers op de kust. Ook de Amerikaanse sprintvrouw Heather Richardson ging voor goud. Zij pakte haar winst op de 500 en 1500 meter, waardoor zij voor de laatste afstand aan de leiding ging. Wüst stond derde, want Sablikova reed erg snel op de 3000 meter.

Richardson kon geen vuist maken op de 5000 meter, de allereerste in haar carrière. En daardoor steeg Wüst naar de tweede plek. Sablikova was de onbetwiste nummer één. De Tsjechische doorbrak met haar derde titel bij de WK allround de hegemonie van vijfvoudig winnares Wüst, die zich de afgelopen vier jaar tot wereldkampioene kroonde.

Tekst gaat verder onder de foto

Team4Gold
Begin februari maakte Wüst kenbaar niet te verlengen bij Team Continu. De meervoudig olympisch kampioene wilde een eigen team opzetten. Eind april maakte ze de nieuwe naam wereldkundig: Team4Gold. “Ik zat vorig jaar op een eiland, moest alles alleen doen. Ik had er niet zo veel plezier meer in,” zei ze onlangs bij het persmoment van haar nieuwe ploeg.

'In de zomer leeft het schaatsen nou eenmaal minder'

“Ik ben een groepsmens en wil lol maken. Ik miste de beleving bij mijn vorige ploeg.” Ook schoof ze niet onder stoelen of banken dat ze ‘mannen’ om haar heen miste die haar niveau omhoog konden tillen. Inmiddels is Team4Gold een half jaar verder, maar is er nog geen sponsor gevonden. “In de zomer leeft het schaatsen eenmaal minder. De budgetten worden meestal in januari verdeeld. Ik heb er alle vertrouwen in dat er een sponsor gaat komen.”

Wüst plaatste zich in Enschede niet voor de eerste wereldbekers van het seizoen. Een hersenschudding een paar weken eerder speelde haar parten. En dus richt Wüst zich op de EK’s en WK’s. “In december moet ik er echt staan tijdens de kwalificatietoernooien.”

Haar grootste doel is om nog één gouden medaille te halen bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. “Want op vier Spelen goud halen, is heel bijzonder.” Maar daarvoor moet Wüst nog twee jaar wachten.

Delen: