Word abonnee

Helden in het nieuws

Terugblikken: Het jaar van Sven Kramer

door: Redactie Helden
29 december 2015

Helden Online telt in december af naar 2016 en doet dat door dagelijks een sportmoment van 2015 te belichten. Vandaag: het jaar van Sven Kramer.

Het jaar 2015 begint voor Sven Kramer met de EK allround in het Russische Tsjeljabinsk. Kramer begon het toernooi niet denderend. Sterker nog, hij moest op de afsluitende 10.000 meter ruim elf seconden goedmaken op landgenoot Koen Verweij. Maar dankzij een geweldige race (een baanrecord) werd Kramer voor de zevende keer Europees kampioen allround. En dat was een record. 

WK afstanden
Een maand later, in februari, stonden de WK afstanden op het progamma. Het toernooi begon voor Kramer met een ploegenachtervolging, die hij samen reed met Douwe de Vries en Koen Verweij. Nederland was de grote favoriet en maakte dat ook waar. Het trio eindigde bijna drie seconden voor het Canadese en Zuid-Koreaanse trio. Het was tevens de zevende keer in de historie dat Nederland goud pakte op de ploegenachtervolging.

Alles moest wijken om op de 5.000 meter de beste te zijn

Een dag later was de 5.000 meter. De strijd leek vooraf te gaan tussen Kramer en Jorrit Bergsma. De druk op Kramer was groot. Hij móest winnen, want deze 5.000 meter was zijn grote doel op dit wereldkampioenschap. Hij liet er de 10.000 meter, en in een eerder stadium ook de 1.500 meter, zelfs voor schieten. Alles moest wijken om op de 5.000 meter, zijn favoriete afstand, opnieuw de beste te zijn. Bergsma reed in de voorlaatste rit een geweldige tijd. Maar Kramer wist dus ook wat hem te doen stond.

Drie kilometer lang reed de schaatser van Lotto-Jumbo net iets boven het schema van Bergsma, daarna pakte hij zijn winst. Kramer denderde door en bracht een fenomenale 6.09,65 op de klokken, een wereldrecord voor laaglandbanen. Het oude record stond op 6.09,74, neergezet door Kramer in februari 2009 in het Noorse Hamar. 

Tekst gaat verder onder de foto

WK allround
Weer een maand later, in maart, ging Kramer voor opnieuw een gouden plak. Dit keer tijdens de WK allround in Calgary. De eerste dag begon goed, Kramer pakte na de eerste dag meteen de leiding door de 5.000 meter te winnen. De voorsprong op de Rus Denis Yuskov was echter niet groot. Op de tweede dag nam die Rus zelfs de leiding in het klassement over, door de 1500 meter te winnen. Kramer werd gedeeld derde, maar verloor ruim een seconde op Yuskov.

'Puur naar mijn eigen prestaties kijkend, kan ik zeker niet ontevreden zijn'

Kramer moest alle zeilen bijzetten om zijn zevende wereldtitel op te eisen. Op de 10.000 meter moest de Fries 7,30 seconde goedmaken op Yuskov. En dat deed hij op overtuigende wijze. Kramer won de langste afstand in 12.56,70 met ruime voorsprong. In de slotrit gaf Yuskov in het tweede deel van zijn race veel tijd toe, hij snelde naar een tijd van 13.12,49. 

“Het was een goed jaar, maar ik weet niet of dit nou één van mijn beste jaren is geweest,” zei Kramer onlangs. “Maar ik ben wel heel blij met wat ik allemaal gewonnen heb. Zeker gezien waar ik vandaan kom na de Spelen in Sotsji. Als je 6.09 en 12.44 rijdt, twee seconden boven mijn persoonlijk record, doe je het gewoon goed. Maar dat valt soms een beetje weg. Soms is net iemand anders beter. Maar als ik puur naar mijn eigen prestaties en ontwikkeling kijk, ben ik zeker niet ontevreden.” 

Delen: