Word abonnee

Helden in het nieuws

Terugblikken: Max maakt indruk in eerste F1-seizoen

door: Robert Prins
23 december 2015

Helden Online telt in december af naar 2016 en doet dat door dagelijks een sportmoment van 2015 te belichten. Vandaag: Max Verstappen maakt indruk in zijn eerste seizoen in de Formule 1.

“Wat mij betreft verdient Max een tien met een griffel, want ik heb hem niet op stomme fouten kunnen betrappen,” zei Allard Kalff aan het eind van het Formule 1-seizoen tegenover Helden Online.

Niet alleen op de autoverslaggever van RTL maakte de inmiddels achttienjarige Verstappen in 2015 indruk. Na wereldkampioen Lewis Hamilton was hij misschien wel de meest besproken Formule 1-coureur dit jaar.   

Tekst gaat verder onder de foto

Op 15 maart komt de droom van de op dat moment zeventienjarige Verstappen uit. Op het circuit van Melbourne staat hij voor het eerst in zijn leven aan de start van een Formule 1-race. Max is de jongste coureur in de koningsklasse ooit. In zijn eerste race laat hij meteen geweldige dingen zien, maar door motorproblemen valt hij in de 34ste ronde uit. Nederland heeft kennis gemaakt met een nieuw racefenomeen.

Bij de tweede race in Maleisië pakt Max direct zijn eerste punten van het seizoen. Op het Sepang International Circuit wordt de Nederlander zevende. Daarmee wordt hij met 17 jaar en 178 dagen de jongste coureur ooit die in de punten rijdt in de koningsklasse van de autosport. Hij nam het record over van Daniil Kvyat. Hij reed voor het eerst in de punten toen hij 19 jaar en 324 dagen oud was.

'Voor mij is Max dé man van het seizoen'

Zijn beste prestaties behaalt Max in Hongarije en Amerika. Hij finisht twee keer net buiten het podium op een vierde plaats. In totaal noteert hij 49 punten. Zijn teamgenoot, Carlos Sainz jr., haalt er 'slechts' achttien.

Tekst gaat verder onder de foto

Max maakte vooral indruk door zijn inhaalacties. Giedo van der Garde, die ooit zelf uitkwam in de Formule 1, zei er in oktober het volgende over. “Wat Max dit seizoen allemaal heeft laten zien, is echt spectaculair. Het feit dat hij het zo goed deed, is niet alleen goed voor de Formule 1, maar ook voor de Nederlandse autosport. Bij de Grand Prix van Monaco ging het een keer fout, maar dat is alleen maar een goede les voor hem geweest. Voor mij is hij dé man van het seizoen. Zijn inhaalmanoeuvres waren soms buitenaards. In een aantal maanden heeft Max aangetoond dat hij in de Formule 1 thuishoort.”

Kalff: “De positionering van Max was ongeëvenaard goed. Als je al zijn inhaalacties bekijkt, heb je bij geen enkele actie het idee van: oeh, dat was op het randje. Je zag bij Max vrijwel nooit blokkerende wielen. Hij had het altijd onder controle en dat is zo knap.”

Tekst gaat verder onder de foto

Door zijn geweldige prestaties viel Max begin deze maand in de prijzen op het FIA-gala. Max werd verkozen tot beste rookie van het jaar. Daarnaast kreeg hij een prijs voor de mooiste inhaalactie van het seizoen en werd hij de persoonlijkheid van het jaar. 

De eerste race van het komende seizoen vindt plaats op zondag 20 maart.

Delen: