Word abonnee

Helden in het nieuws

Toekomst FC Twente Vrouwen nog steeds niet zeker

door: Frits Barend
14 april 2015

Zoals bekend gaat het met de voetbalclub FC Twente alles behalve goed. Door financiële misstappen van het bestuur heeft het eerste elftal inmiddels al zes punten aftrek gekregen in de Eredivisie. Maar ook de toekomst van de vrouwenafdeling is nog allesbehalve zeker.

Nadat eerder AZ en FC Utrecht het vrouwenvoetbal al bij het oud vuil hadden gezet, dreigt nu ook de de vrouwenafdeling van FC Twente de dupe te worden van wanbeleid van mannen.
“Dieptepunt van dit jaar is FC Twente. De club die als eerste voetbalsters betaalde, ze een auto van de club gaf en een opleiding voor meiden opzette, kan door mismanagement bij de mannen de hele vrouwentak opdoeken. De vrouwen moeten hopen op een uitgeklede doorstart via een aparte stichting,” schreef Barbara een paar weken geleden al in haar column.

'Zonde dat meiden van die leeftijd de dupe zijn van grote fouten van het bestuur'

De bekende Hengelose letsel- en schade-expert Yme Drost doet onderzoek naar de mogelijkheid om de gehele vrouwentak voort te zetten in een aparte stichting. De vrouwentak bestaat op dit moment uit de eerste selectie, Jong FC Twente Vrouwen, C3 (onder 16), een trainingsgroep onder 14 en een trainingsgroep onder 12.

Om die nieuwe stichting op te zetten moet er volgens Drost wel een aantal dingen veranderen. Ten eerste moeten de meiden onder 16 teruggaan naar alleen een trainingsgroep, omdat met name de kosten van het huidige busvervoer naar wedstrijden te hoog zullen zijn. Drost: “Ik vind het heel erg zonde dat meiden van die leeftijd de dupe zijn van grote fouten van het bestuur. Maar we hebben geen keus.”

Want financieel moet er nog het een en ander worden opgelost. De begroting van de vrouwentak van FC Twente komt nog €50.000 euro tekort. Om dat tekort zo snel mogelijk op te lossen, is er een sponsoractie gelanceerd onder de naam ‘Samen bouwen aan FC Twente Vrouwen’. Deze actie is opgezet door de Vrienden van FC Twente Vrouwen, een groep van dertig Twentse ondernemers.

'Ik hoop van harte dat we volgend seizoen een Eredivisie hebben mét FC Twente'

Op 29 april presenteert Drost zijn definitieve conclusies en zal duidelijk worden of de vrouwentak van FC Twente per 1 juli een doorstart in de vorm van een stichting gaat maken. De stichting heeft zich voor alle zekerheid ingeschreven in de eredivisie van zeven clubs die de KNVB vorige week vol trots lanceerde, maar of de zeven clubs daadwerkelijk deelnemen, is nog de vraag. Dost: “Tot de 29ste zitten we dus allemaal nog in spanning. Ik hoop van harte dat we volgend seizoen een Eredivisie hebben mét FC Twente en dat de vrouwentak niet de dupe wordt van de financiële puinhoop binnen de club.”

Delen: