Word abonnee

Helden in het nieuws

Tom Coronel: ‘Max maakt de Formule 1 weer leuk’

door: Robert Prins
12 april 2015

De Formule 1-coureurs zijn in China. Op het circuit van Shanghai vindt zondag de derde Grand Prix van het seizoen plaats. De eerste twee wedstrijden kenden twee verschillende winnaars. Helden Online blikt vooruit met Sport 1-analist Tom Coronel.

Tom Coronel, die zelf uitkomt in het World Touring Car Championship (WTCC), kent het circuit goed. “Bij de toerwagens maakt dit circuit ook onderdeel uit van de kalender. Wij komen er eind september in actie. In tegenstelling tot de Formule 1 rijden wij de baan niet volledig. Wij doen zeg maar tachtig procent.”

‘Voor mij is het circuit van Shanghai één van de mooiste ter wereld

“Ik vind het een prachtig circuit. De baan bevat een aantal heel lange rechte stukken en daarnaast kan men er goed inhalen. Dat maakt het erg leuk om naar te kijken. De eerste paar bochten zijn fantastisch, maar wel een marteling voor de linker voorband. De eerste bocht wordt door sommige coureurs bestempeld als één van de moeilijkste gedurende het seizoen. Het is echt een enorme doordraaier. De bandenkeuzes worden dan ook erg belangrijk dit weekend. Voor mij is het circuit van Shanghai één van de mooiste ter wereld. Vooral die grote tribune met die twee enorme gangen maakt op mij altijd veel indruk.”

De eerste twee races van het seizoen kenden twee verschillende winnaars. In Australië was de Brit Lewis Hamilton de snelste. Twee weken geleden pakte Sebastian Vettel van Ferrari de overwinning. “Die overwinning van Vettel had ik echt niet zien aankomen. Ik doe mee aan het managerspel van De Telegraaf, genaamd GPPro. Naast Robert Doornbos, Christijan Albers en Jan Lammers ben ik één van de kenners. Toch gaat het nog niet zo goed. Ik ben zeg maar iemand die kiest op emotie, zo heb ik Max Verstappen al een keer op het podium gezet, ha.”

Tekst gaat verder onder de foto

Net als bij de vorige races is regerend wereldkampioen Hamilton weer de grote favoriet voor de overwinning. “De Mercedessen zijn dit jaar gewoon weer ontzettend goed. Hamilton is echt dat straatschoffie en is vaak net iets sneller dan zijn teamgenoot Nico Rosberg. De Brit heeft echt een winnaarsmentaliteit. Hij legt de lat zo vreselijk hoog voor zichzelf,” aldus de Coronel.

‘Als ik regisseur was geweest, had ik het zo gedaan, ha. Dat zou toch mooi zijn?

“Ik kan de top vijf als het moest zo opnoemen, maar ik houd van verrassingen. De twee Mercedessen gaan waarschijnlijk op de eerste twee plekken eindigen, dat staat vrijwel zeker vast. Met Fernando Alonso wordt het dit weekend niet veel denk ik, dus ik zet de Fin Kimi Räikkönen op plaats drie. En dan ga ik voor Daniel Ricciardo en Max Verstappen op plek vier en vijf. Als ik regisseur was geweest, had ik het zo gedaan, ha. Dat zou toch mooi zijn?”

Op de vraag of Verstappen dit jaar een keer op het podium kan belanden, is Coronel duidelijk. “Met een beetje geluk moet dat zeker kunnen. In de eerste race viel hij uit vanwege motorproblemen. Zoiets kan gewoon gebeuren. Vervolgens reed hij in Maleisië een prima race en pakte hij zijn eerste punten. Het is een groot talent en hij heeft een driejarig contract. Dat is fijn voor hem. Ze moeten hem vooral niet pushen. De resultaten komen vanzelf,” zegt de autocoureur. 

Tekst gaat verder onder de foto

“De aanwezigheid van Max maakt voor mij de Formule 1 weer leuk. De afgelopen jaren volgde ik het nauwelijks. Ik denk dat veel mensen een Sport1-abonnement hebben genomen dankzij hem.”

‘Als ik niet in de studio zit, dan is dat omdat ik ergens op deze aardbol een race heb, ha’

Coronel is bij de zender samen met Doornbos één van de vaste analisten. “Ik vind het erg leuk om te doen en zal dit hele seizoen bij de meeste Formule 1-races in de studio van Sport1 te zien zijn. Als dit niet het geval is, dan rijd ik ergens op deze aardbol een race, ha. Net als dit weekend overigens, dan kom ik in actie op de Nürburgring.”

Delen: