Word abonnee

Helden in het nieuws

Tom Stamsnijder: ‘Wij laten ons niet gek maken’

door: Redactie Helden
7 mei 2016

Uren staan ze al te wachten. Opgewonden fans van Tom Dumoulin verdringen zich massaal voor de teambus van Giant-Alpecin voor de start van de tweede etappe van de Giro d’Italia op het marktplein in Arnhem. Op het moment dat de winnaar van de proloog de bus uitstapt, gaan er honderden camera's de lucht in en doen de massale toejuichingen denken aan de opkomst van een rockster. Zelden vertoond in Nederland. Ploeggenoot Tom Stamsnijder geniet van het moment. “Wat maakt Tom veel los in zijn roze trui.”

In een orkaan van geluid en tussen klikkende camera’s geniet Tom Stamsnijder van het moment. Een van de adjudanten van de leider in de Ronde van Italië vertelt over de huldiging van Tom Dumoulin in het Postillion Hotel in Deventer. De champagne spuit er rijkelijk en de roze trui wordt er gevierd.

Tekst gaat verder onder de foto

“Het was gisteravond geweldig. We hebben een mooi feestje gebouwd en toch nog champage gedronken. Dat was echt nagenieten. Met de familie van Tom, het personeel en andere mensen die ons zo hebben gesteund.”

Tom Dumoulin maakt een relaxte indruk. De stress van het moment lijkt totaal geen greep op hem te krijgen. Volgens Tom Stamsnijder is dat de kracht van Dumoulin, maar ook van de Giant-Alpecin-ploeg.

Tekst gaat verder onder de foto

“Ha, ik denk dat Tom gewoon goed geslapen heeft. Hij heeft absoluut geen last van stress na de koers. Het is niks anders dan dat we normaal doen. Verzorging. Eten. Nabespreking. Alleen heeft hij nu de roze trui om zijn schouders. Een jaar geleden hadden we dezelfde druk in de Vuelta toen Tom in de leiderstrui reed. Daar schieten wij niet van in de stress. Het blijft maar een spelletje. De ene keer lukt het wel, de andere keer niet. Wij laten ons niet gek maken. Vandaag is het weer gewoon koers.”

Volgens Stamsnijder is dat misschien wel het geheim achter de Giant-Alpecin-ploeg. “Dat is ook de kracht van onze ploeg. Wij blijven nuchter. We doen er alles aan om te winnen. Lukt het niet, dan komt er wel weer een volgende keer. Dat doen we altijd en als het niet lukt, moeten we uitzoeken waarom het niet lukt. Zo kijkt iedereen er tegenaan en dat is ook de beste manier om met druk om te gaan. De tactiek is vandaag om de roze trui te behouden en de etappe te winnen. Het zal niet makkelijk zijn. Kittel gaat absoluut een aanval op de roze trui doen.”

Delen: