Word abonnee

Helden in het nieuws

Tranentrekkers in Rio

door: Redactie Helden
21 augustus 2016

Frits Barend volgt de Spelen vanuit Nederland, hoofdredacteur Jasper Boks zit in Rio. Dagelijks onderhouden ze een briefwisseling. Vandaag het slot.

Frits: Ha Jasper. Soms win je zilver, soms verlies je goud. Tom Dumoulin was vrij duidelijk, kwam niet voor zilver. Dafne Schippers smeet na zilver haar spikes in de hoek. Wat is jouw top drie van de mooiste medailles?

Jasper: Ha Frits. Vooropgesteld: Nouchka Fontijn kan vandaag nog een heel mooie gouden medaille winnen, ze is immers al zeker van zilver. Wellicht zou die nog in dit lijstje komen. Dan kies ik voor de medailles waar in mijn ogen het mooiste verhaal achter zit. Op één staat voor mij de gouden medaille van Sanne Wevers. Een gezin dat uit elkaar werd getrokken doordat eerst vader en trainer Vincent en daarna Sanne en tweelingzus Lieke niet meer welkom waren bij hun club in Almelo. En dan goud winnen op balk in een van de zwaarste sporten die er is.

Op plek twee kies ik voor Sharon van Rouwendaal. Die heeft zich drie jaar lang laten opsluiten in Narbonne. Elke dag keihard trainen onder de excentrieke, keiharde coach Philippe Lucas. In het zwembad ging het mis met haar, maar in het open water was ze een klasse apart. Na zes kilometer er vandoor gaan en niet meer teruggepakt worden. Op de kant stond haar zus haar op te wachten, die ze voor de Spelen negen maanden niet had gezien.

En de derde is de medaille van Jelle van Gorkom. Zoals zijn coach Bas de Bever het zei: 'Vier jaar geleden was hij zo’n beetje gehandicapt.' Na een zware crash in aanloop naar de Spelen in 2012 werd hij afgevoerd met de traumahelikopter. Hij lag drie dagen in een kunstmatige coma. In aanloop naar de Spelen in Rio brak hij twee keer een sleutelbeen. En eenmaal op de Spelen dacht hij zelf een figurantenrol te gaan spelen. En ineens kwam hij als tweede over de streep. Jelle ging volledig uit z’n dak.

Frits: Wat vond jij de drie meest dramatische gebeurtenissen van de Spelen?

Jasper: Keuze te over. Natuurlijk dacht ik ook aan de val van Epke Zonderland en het stapgedrag van Yuri van Gelder.

Maar dan ga ik niet verrassend toch in de eerste plaats voor de valpartij van Annemiek van Vleuten. Op weg naar goud en eindigen in het ziekenhuis. Bizar. En dan meekrijgen dat je teamgenootje Anna van der Breggen het goud heeft gepakt. Het is de meest dramatische sportgebeurtenis waar ik ooit bij aanwezig ben geweest.

Mijn tweede moment komt ook uit het vrouwenwielrennen. Ellen van Dijk kreeg tijdens de tijdrit een windvlaag in haar wielen tijdens een beklimming. Ze reed de greppel in. Uiteindelijk werd ze vierde op slechts 22 tellen van het goud. Een medaille had ze zonder die tegenslag zeker gewonnen en waarschijnlijk zelfs goud.

Het derde moment is voor mij Jeroen Dubbeldam, die op tweehonderdste de barrage en een bijna zekere medaille miste. Wat het extra dramatisch maakt: zijn paard Zenith wordt later dit jaar geveild en Jeroen heeft al aangegeven dat dit zijn laatste Spelen waren. Dat hij na afloop ontroostbaar was, valt heel goed te begrijpen.

Frits: welke drie sporters had je absoluut een medaille gegund?

Jasper: Debby Pilon-Stam. Zij was er twee jaar uit door blessures en beviel van een zoontje. Ze keerde vorig jaar terug bij het nationaal team onder Giovanni Guidetti en werd libero. Haar man Paul en de ouders en schoonouders namen ondertussen een deel van de verzorging van zoon Mees over. Ze was dolblij dat ze na al die jaren toch naar de Spelen mocht. En op de Spelen ging het fantastisch met de volleybalster en Debby speelde geweldig. Net geen brons, net geen kroon op het werk voor Debby. Het was zo zuur.

Daarnaast ga ik voor Henk Grol, de man die iedereen het goud had gegund. Na zijn nederlaag meldde hij dat hij de volgende Spelen sowieso niet meer haalt. 'Mijn droom zal ik nooit waarmaken, ik zal nooit olympisch kampioen worden,' zei hij na afloop.

En als laatste ga ik voor Inge Dekker. Begin dit jaar werd bij haar baarmoederhalskanker ontdekt. Ze werd geopereerd en kankervrij verklaard. Daarna werkte ze keihard om Rio te halen. Het lukte haar. Ik had haar absoluut een vierde medaille op rij op de 4×100 meter vrij slag gegund. Maar, zoals ze zelf zei, een goede gezondheid is veel en veel belangrijker.

Delen: