Word abonnee

Helden in het nieuws

Tuitert: ‘Wil heel het land aan het skaten krijgen’

door: Robert Prins
14 februari 2016

Schaatser Mark Tuitert zette bijna twee jaar geleden een punt achter zijn loopbaan. Hoe bevalt het leven na het schaatsen en wat mist hij het meest? We zochten de voormalig olympisch kampioen op.

Mark, hoe is het met je?
“Erg goed. Ik heb het druk. Heel druk. Soms zelfs te druk, ha. Ik ben erachter gekomen dat bepaalde zaken uit mijn sportcarrière nu heel waardevol zijn als het gaat om het herkennen van hoe je er fysiek en mentaal voorstaat. Je kan het druk hebben, veel aan je hoofd hebben, maar soms moet je ook momenten inbouwen om even tot rust te komen. Dat is belangrijk. Uiteindelijk ben ik een sporter die slechts twee jaar gestopt is en af en toe in de overdrive staat om zijn ambities waar te maken.”

Het is bijna twee jaar geleden dat je besloot te stoppen. Hoe zijn de eerste jaren na je sportcarrière bevallen?
“Prima. Na mijn loopbaan ben ik heel veel dingen gaan doen. Ik heb genoeg ambitie om nieuwe dingen te starten. Ik zie het als een soort ontdekkingstocht naar een nieuw leven. Het is belangrijk om veel te proberen. Je kan veel boeken lezen of dingen bedenken, maar uiteindelijk moet je gewoon dingen gaan doen. Dat heb ik na mijn carrière meteen gedaan, ben ik nu nog volop mee bezig. De afgelopen maanden ben ik veel nieuwe avonturen aangegaan. Ik presenteer het nieuwe schaatsprogramma IJstijd, ben commercieel directeur bij iSkate en volg het Sports Leadership Program op de Nyenrode Business Universiteit. Het bevalt goed.”

'Mijn zoontje komt nu op een leeftijd dat hij steeds met mij wil stoeien. Zo hoort het. Dat is zo leuk'

Wat mis je nou het meest van het schaatsen?
“Ik heb het gelukkig heel goed afgesloten, heb niet zo’n heimwee dat ik tijdens een wedstrijd op het ijs moet staan. Eigenlijk helemaal niet. Het meest mis ik de fysieke trainingen, het dagelijkse schaatsen. Dat was gewoon onwijs leuk. Een paar dagen geleden heb ik met talenten in Groningen op het ijs gestaan. Jongens van zestien en zeventien jaar. Dat is zo leuk om te doen. Daar kan ik echt van genieten. Gelukkig denk je er niet zoveel aan als je het niet doet, maar als je dan wel weer eens op het ijs staat, geeft dat zo’n lekker gevoel. Ik word daar echt blij van.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wat doe je naast de eerdergenoemde zaken nog meer?
“Ik ben bezig met de introductie van een nieuwe skate in Nederland. Ik wil heel het land aan het skaten krijgen, dat zou geweldig zijn. Het is iets anders dan je gewend bent van een inlineskate. Het wordt een skate waar kinderen, jongeren en volwassenen zo op wegrijden. Zeg maar een rolschaats 3.0. Je kan ze over je schoen aantrekken. Ik zou het heel tof vinden als mensen naast hardlopen en fietsen, gaan skaten. Ik hoop de massa aan het bewegen te krijgen. Dat lijkt me heel cool.

Daarnaast maak ik graag muziek. Ik zou veel meer gitaar willen spelen dan dat ik daadwerkelijk doe. Muziek en sport zijn dingen waar ik heel blij van word. In mijn ogen voegen die twee zaken echt waarde toe aan het leven. Verder heb ik natuurlijk een gezin. Mijn kinderen zijn nu twee en vier. Als ik op Nyenrode moet overnachten vanwege de lessen dan baal ik daar al bijna van. Ik had dat nooit gedacht. Als schaatser dacht ik altijd: lekker van huis! Trainingskamp, yes! Nu wil ik mijn kinderen gewoon iedere dag zien. Ik ben daarin zeker veranderd. Je voelt verantwoordelijkheid voor je kinderen, voor je gezin. Mijn zoontje komt nu op een leeftijd dat hij steeds met mij wil stoeien. Zo hoort het. Dat is zo leuk. Tot slot heb ik besloten om te gaan voetballen. Eindelijk, ha! Het is zo leuk jongen! Echt geweldig.”

Hoe kijk je nu naar de schaatswereld?
“Ik vind het nog steeds een schitterende sport. Om te zien, mee te maken. Ik denk dat schaatsen toekomst heeft. Er zijn wat hordes te overwinnen, maar het kan wel.”

'Schaatsen heeft absoluut toekomst'

Wat moet er volgens jou gebeuren?
“De kern van het verhaal is dat de belangrijkste partijen in het schaatsen: de sponsoren, de schaatsers en de bond allemaal water bij de wijn moeten doen, bereid zijn iets op te geven. Ze moeten met z’n allen een gezamenlijk belang vinden in de schaatssport. De manier waarop de sport zich heeft ontwikkeld, is dat niet zo gegaan. Het is meer een conflictsituatie. Het zou goed zijn als mensen bereid zijn om iets in te leveren. Of het nou gaat om de rechten van de bond of de premies van de schaatsers. De schaatssport als geheel heeft veel waarde, is ontzettend mooi, maar het is iets te gefragmenteerd nu.”

Welke rol kan jij hierin spelen?
“Die vraag stel ik mezelf regelmatig. Ik zou er een rol in kunnen spelen, maar…”

Wil je er een rol in spelen?
“Dat is een heel terechte vraag. Dat vraag ik me ook weleens af. Wil ik er op dit moment wel een rol in spelen? Het is wel een proces. Ik denk dat het belangrijker is dat ik eerst mezelf leer kennen ook als niet schaatser. Voordat ik me met dit soort zaken ga bezighouden. Eerst moet ik mijn eigen rol vinden. Maar nogmaals schaatsen heeft absoluut toekomst.”

Delen: