Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Beek: ‘Eindelijk weer een echte wedstrijd’

door: Redactie Helden
19 januari 2015

Hoewel ze in het klassement geen rol van betekenis speelde, was het KPN NK sprint voor Lotte van Beek wel het hoogtepunt van het seizoen. Voor het eerst sinds een zware operatie aan de knie nam ze weer deel aan een titeltoernooi.

“Eindelijk weer een echte wedstrijd,” legde Van Beek met een klein lachje na afloop uit. “Waarom ik lach? Omdat ik het toernooi met een goed gevoel heb kunnen afsluiten,” doelde ze op de tweede 1000 meter die ze net onder 1.20 reed. Haar beste resultaat van het weekeinde.

“Al met al mag ik wel tevreden zijn met hoe het gaat. Een maand of zeven geleden liep ik nog op krukken, mocht ik mijn knie maar voor de helft belasten. En nu rijd ik alweer een NK. Natuurlijk zit ik nog een stukje af van mijn oude niveau, maar ik merk wel dat het racegevoel langzaam terugkomt en ik meer en meer vermogen in het schaatsen kan stoppen. Dat is een fijn gevoel!”

'Hier doe ik het voor, voor dit soort wedstrijden'

Van Beek scheurde afgelopen voorjaar een kruisband af tijdens een skivakantie. Sindsdien is ze hard bezig met de revalidatie. In Groningen bekende ze blij te zijn sinds kort de trainingshal te kunnen verruilen voor het echte ijs. “Hier doe ik het toch voor, voor dit soort wedstrijden.”

“Ha, maar het is niet de eerste keer dat ik weer lachend op het ijs sta! Dat was afgelopen oktober al, toen ik voor het eerst weer het ijs op mocht. Eerst was het alleen een beetje op het ijs staan en kijken wat de knie nog kan. Maar na een week maakte ik een soort halve glijstart. Dat is qua vermogen niets vergeleken met wat ik nu doe, maar dat voelde zo goed!”

'Ik bleek het nog te kunnen!'

“Toen merkte ik dat het gevoel er nog steeds zat. Ik bleek het nog te kunnen! Ik ben iemand die enorm op gevoel rijdt, de timing moet kloppen. Dus toen ik merkte dat ik dat niet verloren was, lachte ik wel.”

'Op de kilometer ga ik ze het zeker lastig maken'

De schaatsster van Team Corendon weet dat het seizoen 2014-2015 al in april verloren was. “Maar bij het NK volgend jaar wil ik er weer helemaal staan. Of ik dan met Thijsje Oenema de strijd weer aan kan? Ha, mijn 500 meter is nooit zo geweldig geweest, ook niet in het vorige leven van mijn knie. Maar op de kilometer ga ik ze het zeker lastig maken.”

Delen: