Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Beek: ‘Max is een echte winnaar’

door: Robert Prins
17 juni 2016

Lotte van Beek won op de Olympische Spelen van Sochi een bronzen medaille op de 1500 meter. De laatste jaren kende de 24-jarige schaatsster echter flink wat tegenslagen. Eind april tekende ze een contract bij Team LottoNL-Jumbo. Bij de ploeg van coach Jac Orie hoopt ze de aansluiting met de wereldtop weer terug te vinden. Helden Online ging bij Lotte langs en legde haar een aantal thema’s voor. 

Team LottoNL-Jumbo
“Vanaf het moment dat ik bij de ploeg kwam, voelde ik me thuis. Op Roxanne van Hemert na, had ik nooit bij iemand van Lotto-Jumbo in de ploeg gezeten. Toch voelde het alsof ik iedereen al jaren kende. Dat was erg prettig. Lotto-Jumbo is een goed lopend team, waar de laatste jaren qua samenstelling niet echt veel aan veranderd is. De laatste maanden zijn alleen Alexis (Contin, red.) en ik erbij gekomen. De overstap verliep vlekkeloos.”

“Na drie jaar bij Team Corendon te hebben geschaatst, was het tijd voor een nieuwe uitdaging. De helft van het team viel vorige zomer een beetje uit elkaar. Dan ga je nadenken en stel je jezelf de vraag: wat wil ik zelf eigenlijk? Afgelopen winter ging het niet zoals ik graag wilde, was ik erg zoekende. Ik vond dat het tijd was voor een frisse start, was toe aan een andere omgeving. Vandaar dat ik contact zocht met Jac (Orie, red.). Vanaf het eerste gesprek klikte het, zagen we allebei een samenwerking wel zitten. Na het gesprek met Jac heb ik de knoop doorgehakt. Dit is wat ik wilde en ik ben blij dat het allemaal is gelukt.”

'We hebben een ploeg die houdt van een geintje, maar als er hard getraind moet worden, gebeurt dat ook'

Sven Kramer
“Het is geweldig om met Sven Kramer in een team te zitten. Door zijn ervaring kan ik veel van hem leren. Daarnaast is Sven een heel fijn persoon, staat hij altijd voor je klaar. Als je tijdens een fietstraining een lekke band krijgt, is hij de eerste die omdraait en je komt helpen. Naast Sven kan ik het ook goed vinden met de andere mannen. We hebben een ploeg die houdt van een geintje, maar als er hard getraind moet worden, gebeurt dat ook. Die benadering heb ik de afgelopen jaren wel een beetje gemist. Ik ben dan ook blij dat ik weer in zo’n omgeving terecht ben gekomen. Ook met de twee meiden van de ploeg (Roxanne van Hemert en Sanneke de Neeling, red.) heb ik een goede band. Met hen heb ik de laatste weken flink wat trainingsuren op de fiets gemaakt. In mijn ogen zitten we vrijwel alle drie op hetzelfde niveau, dus dat is prettig. We tillen elkaar iedere dag naar een hoger niveau.”

Formule 1
“Ik ben de laatste jaren een enorme Formule 1-fan geworden. Als kleine meid vond ik het al een geweldige sport, maar tegenwoordig mis ik vrijwel geen race meer. In het weekend hebben we het vaak wat rustiger, dus zijn de races erg goed te volgen. Het feit dat Max Verstappen tegenwoordig meedoet, maakt het allemaal nog wat spectaculairder. Toch moet ik bekennen dat ik ook wel een erg grote fan ben van drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Ik volg hem zelfs op Snapchat, ha. Hij is echt een persoonlijkheid. Daar houd ik van. Je hebt veel sporters, bij wie je alleen de sportkant ziet. Lewis geeft daarentegen ook vaak een kijkje in zijn privéleven. Ik heb veel respect voor hem. Hij werd in het verleden meerdere keren wereldkampioen, terwijl hij er ook nog het een en ander naast deed. Geweldig.”

“Hoe ik naar de overwinning van Max heb gekeken? Ha, op het puntje van mijn stoel! Ik was alleen thuis, maar appte tussendoor wel een aantal keer met mijn broer en wat vrienden. Tijdens de race hadden we een hele discussie of hij het wel zou gaan halen. Hij streed natuurlijk vrijwel de halve race met Kimi Räikkönen om de overwinning. Daarnaast was het nog maar de vraag hoe lang zijn banden het nog zouden houden. Het was zo vreselijk spannend. Toen hij als eerste over de streep kwam, werd ik gek. Wat een sportprestatie! Hij is pas achttien jaar, maar de rust die hij uitstraalt, is fenomenaal. Als hij zich de komende jaren zo blijft ontwikkelen, weet ik niet wie hem van de wereldtitel af zou moeten houden. Max is een echte winnaar. Dat zie je aan alles.”

Dromen
“Mijn ultieme droom is natuurlijk olympisch goud. Dat staat vast. Om dat doel te bereiken, moet ik eerst weer terugkomen op mijn oude niveau. Ik wil weer meedoen met de wereldtop. Of dat ook mogelijk is? Dat denk ik wel. De toekomst moet het uitwijzen. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in.”

Delen: