Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Beek: ‘Mijn lichaam houdt me steeds tegen’

door: Redactie Helden
22 januari 2016

Voor Lotte van Beek is de NK sprint de laatste kans om nog iets van het seizoen te maken. Vanwege verschillende omstandigheden is het dit seizoen nog niet gelukt. Helden Online ging langs bij de winnares van het brons op de 1500 meter in Sotsji en legde haar een aantal thema’s voor. Vandaag deel 1: astma, wintersport en haar dromen.

Astma
“Sinds vier weken ben ik weer aan het klooien met astma. Ik heb het mijn hele leven al, maar het was lang geleden dat ik voor het laatst een echte astma-aanval heb gehad. Het werd juist weer stabiel, maar nu is het dusdanig geïrriteerd dat het heel reactief is. Ik ben heel snel benauwd.”

“Waar het aan ligt, is niet te zeggen. Het is in ieder geval na de NK afstanden gebeurd. Ik ben nu binnen 200 meter buiten adem, waardoor een sprint al te lang wordt. Ik hoop dat ik voor de NK de balans weet te vinden, zodat ik meer lucht krijg. En anders is het gewoon rijden, dan verzuur ik maar sneller. Het is de laatste wedstrijd waar ik me kan plaatsen voor de rest van het seizoen.”

'Nu mag ik van de sponsor niet meer skiën. Heel jammer'

“Elke keer als ik dacht dat ik er was, gebeurde er net weer wat waardoor ik teruggezet werd. Dat was elk toernooi nog zo. Het is zo frustrerend. Ik voel dat ik meer kan, maar m’n lichaam houdt me tegen. Net als nu met m’n longen. Dat is gewoon pech.”

Wintersport
“In 2014 liep ik een kruisbandblessure op met skiën. Nu mag ik van de sponsor niet meer skiën. Die vindt het een te groot risico. Heel jammer, want van jongs af aan ben ik elk jaar op wintersport geweest. Ik kon zelfs beter skiën dan schaatsen. Nu moet ik maar naar de zon, ha.”

“Zo’n blessure kun je met alles oplopen. Ook bij het afstappen van de fiets. Ik heb net de pech gehad dat het met skiën gebeurde. Nu zegt iedereen: ‘Had je maar niet moeten skiën’. Ik ging niet eens roekeloos naar beneden, ik viel ook niet. Mijn knie verdraaide gewoon. De ski bleef haken en toen ging het mis.”

'Vroeg of laat was ik mezelf toch wel een keer tegengekomen'

“Qua timing had het veel erger gekund, bijvoorbeeld vlak voor de Olympische Spelen. Natuurlijk, het liefst was ik doorgaan, ik was in topvorm. Maar vroeg of laat was ik mezelf toch wel een keer tegengekomen. Eerlijk gezegd kwam het nog best goed uit zo na de Spelen. Zo kon ik van al die hectiek en drukte even tot rust komen.”

Droom
“Mijn ultieme droom is om olympisch goud op een individueel nummer te halen. De 1500 en de 1000 meter liggen me het best. Op de 1500 heb ik al brons, dus die is me misschien net wat meer waard. De afgelopen Spelen gingen me zo voor de wind dat ik dacht: is dit het nou? Het was mooi weer, je kon fietsen naar de ijsbaan en ik zat goed in mijn vel. Dan zit je in die flow en lijkt alles te lukken.”

“Na mijn schaatscarrière wil ik graag nog eens een wereldreis maken. Ik hou heel erg van reizen en van andere culturen. Vanwege de sport is het er nog niet van gekomen. Het zat altijd in mijn hoofd om na mijn opleiding er een jaar tussenuit te gaan en op wereldreis te gaan. Maar dan kom je in Jong Oranje en wordt het verstoord. Maar deze droom blijft altijd bestaan. Waar ik heen wil? Naar Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika en/of Alaska.”

Delen: