Word abonnee

Helden in het nieuws

Van der Garde: ‘Max voor mij dé man van het seizoen’

door: Robert Prins
23 oktober 2015

Na de races in Singapore, Japan en Rusland staat er dit weekend een race aan de hele andere kant van de wereld op het programma. Op het circuit van Austin in Amerika gaat Max Verstappen opnieuw op jacht naar punten. Iets wat hem de laatste drie races lukte. Helden Online blikt vooruit met autocoureur Giedo van der Garde. 

“Ik verwacht dat Max wederom punten gaat pakken dit weekend,” begint Van der Garde het gesprek. “Het is een goed circuit met veel snelle bochten, waar Max zeker een mooi resultaat kan neerzetten.”

Opgroeien
Van der Garde kent de familie Verstappen goed. “Ik heb Max echt zien opgroeien, dus het was erg speciaal om hem begin dit seizoen aan de start te zien voor zijn eerste Formule 1-race. Ik herinner me nog dat ik hem tips gaf. Wel moet ik toegeven dat ik bij de eerste race in Australië een beetje een dubbel gevoel had. Ik had natuurlijk graag naast hem aan de start gestaan. Helaas is dat er nooit van gekomen. Daar baal ik nog altijd een beetje van.”

'In een aantal maanden heeft Max aangetoond dat hij in de Formule 1 thuishoort'

De pas achttienjarige Verstappen behaalde tot op heden 33 WK-punten. Daarmee is hij nu al de meest succesvolle Nederlander in de Formule 1 ooit. “Wat Max dit seizoen allemaal heeft laten zien, is echt spectaculair. Het feit dat hij het zo goed doet, is niet alleen goed voor de Formule 1, maar ook voor de Nederlandse autosport. Bij de Grand Prix van Monaco eerder dit jaar ging het een keer fout, maar dat is alleen maar een goede les voor hem geweest. Voor mij is hij dé man van het seizoen. Zijn inhaalmanoeuvres waren soms buitenaards. In een aantal maanden heeft Max aangetoond dat hij in de Formule 1 thuishoort.”

'Als ik Max was, zou ik zeker nog een jaar bij Toro Rosso blijven'

Toekomst
De laatste paar weken is de toekomst van de Nederlander vaak onderwerp van gesprek. Het is nog onduidelijk of Toro Rosso, het satellietteam van Red Bull, volgend seizoen aan de start verschijnt, omdat nog niet zeker is wie de motoren gaat leveren. Enkele weken geleden verbrak Red Bull namelijk het contract met de huidige motorleverancier Renault. “Ik denk dat Toro Rosso er komend seizoen gewoon nog is. Een team kan niet zomaar uit de Formule 1 stappen. De laatste tijd werd er volop gespeculeerd. Ik heb meerdere keren gehoord dat hij op de verlanglijstjes van Mercedes en Ferrari staat. Als ik Max was, zou ik zeker nog een jaar bij Toro Rosso blijven. Hij zit daar goed. Het team is lovend over hem en hij kan nog veel leren,” zegt Van der Garde.

“Bij een team als Mercedes of Ferrari zou hij de derde coureur worden, daar heb je niet zoveel aan. Max moet volgend seizoen ook gewoon races rijden. Alleen dan kan je grote stappen maken. Je kunt het vergelijken met een voetballer die beter nog een jaar in Nederland kan blijven, voordat hij naar het buitenland vertrekt. Een te snelle stap naar een topteam kan slecht zijn voor je carrière. Aan het eind van het volgend seizoen kan hij altijd kijken wat de opties zijn. Het contract van Kimi Räikkönen bij Ferrari loopt dan bijvoorbeeld af.”

Beslissing
Lewis Hamilton kan zondag zijn wereldtitel prolongeren. De Brit heeft met nog vier races te gaan een voorsprong van 66 punten op Sebastian Vettel. Als Hamilton de Grand Prix van Amerika wint en Vettel krijgt het niet voor elkaar om op de tweede plaats te eindigen, is de derde wereldtitel voor de Mercedes-coureur een feit. “Ik hoop niet dat het dit weekend al gebeurt. Voor het Formule 1-seizoen is het beter als het nog even wordt uitgesteld.”

“Hamilton is dit jaar overduidelijk de beste. Van alle coureurs was hij het meest constant. Het aankomende kampioenschap is dan ook verdiend. Toch hoop ik nog op wat spektakel. Dat Hamilton kampioen wordt, lijkt me duidelijk. Hij gaat deze voorsprong natuurlijk nooit meer uit handen geven.”  

Delen: