Word abonnee

Helden in het nieuws

Van der Hoorn: ‘Ik zit in mijn sterkste periode bij Ajax’

door: Redactie Helden
9 april 2016

De carrière van Mike van der Hoorn is net een berglandschap. Pieken en dalen volgden elkaar op. De verdediger van Ajax had het in de eerste jaren na zijn overstap van FC Utrecht zwaar in Amsterdam en kwam vaak chagrijnig thuis als hij weer niet gespeeld had. Momenteel speelt Mike veel en lonkt voor hem en Ajax het kampioenschap.

“Het was de kat uit de boom kijken toen ik arriveerde bij Ajax. Op alle vlakken was het wennen. Een grotere club, meer media, en ik kocht samen met mijn vriendin een huis,” vertelt Mike. “Ik verliet het huis van mijn ouders, ook dat was even omschakelen. Gelukkig kookt mijn vriendin veel, dat is wel lekker thuiskomen, ha.”

Naar eigen zeggen kostte het Mike een half jaar voordat hij op zijn plek was bij Ajax. “Ja, maar het hielp niet mee dat ik geen basisplaats kreeg. Het ging tussen Joël Veltman en mij. Joël deed het goed, zo eerlijk moet ik zijn. Maar toen hij geblesseerd raakte en de trainer Niklas Moisander en Stefano Denswil opstelde, was dat toch flink zuur.”

Van 34 wedstrijden in een seizoen ging Mike opeens naar een handjevol duels. “Tuurlijk ging dat malen in mijn hoofd. Ik moest het een plekje geven en dat kostte ook tijd. Ik heb moeilijke momenten gekend en wilde mezelf extra graag bewijzen in de wedstrijden die ik wel mocht spelen. Het was frustrerend dat het vaak niet lukte. Toen ging ik dingen doen die ik helemaal niet hoorde te doen. Ik speelde heel anders, was teveel bezig met balbezit en niet met waar mijn kwaliteiten liggen: verdedigen.”

Met Jong Ajax speelde Mike in de Jupiler League. Ook daar werd hij niet blij van. “Dan sta je daar op een regenachtige maandagavond. Ik probeerde altijd een goede wedstrijd neer te zetten, maar leuk is anders. Jezelf in de basis spelen bij het eerste doe je toch vooral op de training en door goed te spelen in het eerste.”

‘Ik was thuis niet altijd te genieten. Ik denk dat mijn vriendin daar wel last van had’

Het gevolg van de geringe speeltijd was dat Mike zijn zorgen van Ajax meenam naar huis. En dat was niet altijd even makkelijk voor zijn vriendin. “Ik denk wel dat ze er last van heeft gehad, ja. Ik was niet altijd te genieten thuis. Soms had ik van die momenten dat ik chagrijnig was en boos werd om de kleinste dingen. Ik had het er ook niet graag over. Het was fijner als zij aan het woord was en ik rustig kon luisteren. Dat zorgde voor afleiding.

Ik ben niet iemand die problemen opkropt, ik probeer de vervelende dingen in het leven eigenlijk altijd weg te spoelen door een geintje uit te halen met bijvoorbeeld mijn teamgenoten. Dat werkt beter dan er niks over zeggen of steeds maar boos worden. Dat kenmerkt mijn karakter denk ik. Op het veld weet iedereen ook hoe ik speel. Ik kan best hard zijn. Als er een tackle komt, hoeven ze niet achterom te kijken. Dan weten ze al wie het was, ha.”

Hoe Mike ook omging met weinig speelminuten, de kansen op een basisplaats werden nauwelijks groter. En dus werd hij meermaals in verband gebracht met een vertrek. Een tijdelijke terugkeer naar Utrecht behoorde tot de mogelijkheden. “Spelers van Ajax die worden verhuurd, redden het meestal niet. Daarom wilde ik niet op huurbasis vertrekken. Ik ben naar Ajax gekomen om te slagen, niet om heel snel weer weg te gaan.”

Toch dacht Mike wel degelijk na over andere opties. “Ik denk dat Engeland me wel goed ligt, Duitsland misschien ook wel. Als Kenny Tete en Jairo Riedewald weer terugkomen, kan het zijn dat ik weer op de bank beland. Dan zal ik toch verder moeten gaan kijken. Maar nu zit ik in mijn sterkste periode bij Ajax. Ik heb de laatste tijd een goede serie neergezet en hoop dat ik die door kan trekken tot het eind.”

‘Worden we dit jaar kampioen, dan voelt dat ook als mijn kampioenschap’

Nog vijf wedstrijden te gaan, dan zit het seizoen erop. Op weg naar het kampioenschap is Cambuur de volgende tegenstander. “In 2014 werden we kampioen, maar daar had ik minder sterke gevoelens bij. Ik maakte wel onderdeel uit van de groep, maar speelde weinig. Als we over een maand met de schaal in onze handen staan, dan zal het wel voelen als mijn kampioenschap.”

Delen: