Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Gelder: ‘Met Nieuwjaar hang ik in de ringen’

door: Robert Prins
20 december 2014

Yuri van Gelder heeft een bewogen jaar achter de rug. Helden Online zocht hem op tijdens het Univé Gym Gala in Almere en vroeg hoe het met hem gaat.

Het is een bewogen jaar voor je geweest. Hoe is het met je?
“Eigenlijk wel goed. Voor de tijd van het jaar ben ik goed fit. We zijn aan het voorbereiden op het volgend seizoen. Ik ben blessurevrij, heb geen dipjes gehad en zit gewoon goed in de flow. Het is nu een kwestie van het lichaam goed houden en door blijven trainen om vervolgens de eerste piek mee te maken op het EK in Montpellier.”

'Dankzij een blessure van een teamgenoot moest ik noodgedwongen thuisblijven. Dat was lastig, maar op zich heb ik het wel snel geaccepteerd'

Het is bijna het einde van het jaar. Hoe kijk je terug op 2014?
“Ondanks het niet deelnemen aan het WK in het Chinese Nanning, is het toch een goed jaar geweest. Als ik het ga analyseren, dan denk ik dat we het goed hebben gedaan. We hebben meegedaan aan World Cups en daarnaast schreven we natuurlijk turnhistorie met het team op het EK in Sofia. Dat is ook onze doelstelling. We willen zo goed mogelijk worden met het team om kwalificatie af te dwingen voor de Olympische Spelen. We zijn zesde van Europa geworden en dat is super. Dat is ongekend. Dat was nog nooit eerder voorgekomen in Nederland. Als ik op die manier terugkijk dan is dat heel positief. Het WK was wel even balen natuurlijk.”

Hoe kijk je nu, een aantal maanden na het missen van het WK, erop terug?
“Ik heb de keuze geaccepteerd en ook gerespecteerd. Natuurlijk was het wel erg balen. Je bent bezig met het trainen voor het WK en je zit goed in de lift. Onze laatste internationale test met het team was in Londen. Ik zat nog steeds in een stijgende lijn. Dankzij een blessure van een teamgenoot moest ik noodgedwongen thuisblijven. Dat was lastig, maar op zich heb ik het wel snel geaccepteerd. Waarom? Omdat we bezig zijn met één doel en dat is kwalificatie voor de Spelen. En dat begon al op het afgelopen WK. Het is jammer dat ik niet mee kon doen, maar we hebben het gehaald. We zijn in de race. Op het WK in Glasgow, volgend jaar, worden de tickets pas echt verdiend. Ik heb mezelf een soort van opgeofferd om die teamdoelstelling vast te houden.”

'Vooral op ringen heb ik dit jaar gemerkt dat het allemaal dicht bij elkaar zit. Ik draai gewoon goed mee'

Hoe heb je het WK gevolgd?
“Ik heb er eigenlijk niet zo gek veel van meegekregen. Tuurlijk heb ik wel in de gaten gehouden wat we als team presteerden, maar het was toch vreselijk balen dat ik er zelf niet bij kon zijn. Dat maakt het altijd een beetje lastig om het zelf te gaan bekijken. Ik zie het vaak wat later terug. Ik heb de keuze geaccepteerd en daar sta ik nog altijd volledig achter. Ik probeer het positief te bekijken. Het doel was om bij dit WK kwalificatie af te dwingen voor deelname aan het WK volgend jaar in Glasgow. Dat is gelukt, dus volgend jaar voeg ik me gewoon weer bij het team, zo zie ik het.”

Je zegt het zelf al. De doelstelling is het behalen van de Spelen. Wat is je individuele doelstelling voor Rio de Janeiro?
“Ik ga voor goud. Zo lang ik kan blijven sporten en ik weet dat ik het kan, dan zou ik geen topsporter zijn als ik niet voor goud zou gaan. Die instelling zal ook altijd hetzelfde blijven, want het is ook gewoon haalbaar. Vooral op het onderdeel ringen heb ik dit jaar gemerkt dat het allemaal dicht bij elkaar zit. Ik draai gewoon goed mee. Je moet ook altijd een beetje geluk hebben in de turnwereld. Eén stapje bij de landing kan het verschil betekenen tussen een medaille en geen medaille. Als het zo dicht bij elkaar ligt, dan is een gouden medaille gewoon binnen handbereik.”

'Ik denk dat ik er nog nooit zo goed voor heb gestaan om me te kwalificeren voor de Spelen'

Worden de Spelen van Rio je laatste grote toernooi gezien je leeftijd?
“Nou, ik ben nu 31. In Rio zal ik 33 zijn. Als we het hebben over de Olympische Spelen, dan is goud goed haalbaar in Rio. Vervolgens is het wel weer lang vooruitkijken naar de Olympische Spelen van 2020. Maar in 2017, 2018 en 2019 hebben we nog EK’s, WK’s en andere wedstrijden. Wat trouwens leuk is om te weten, is dat ze de regels weer willen gaan veranderen als het gaat om kwalificatie voor de Spelen. Ze willen in de toekomst aan de hand van de wereldranglijst deze plekken toekennen. Dat geldt nog niet voor Rio, maar waarschijnlijk wel voor de Spelen van 2020. Eigenlijk is het beste klote. Ik heb zeven jaar lang eerste gestaan op de wereldranglijst en nu gaan ze de regels veranderen. Ik vind het mooi dat ze iets gaan veranderen, maar het komt voor mij een beetje laat.”

Hoe sta je ervoor?
Ik denk dat ik er nog nooit zo goed voor heb gestaan om me te kwalificeren voor de Spelen. Individueel gaat het gewoon goed en ben ik in mijn ogen medaillewaardig. Daarnaast hebben we met het team een kans. Ik heb dus twee kansen om deel te nemen. Ik kijk met een goed gevoel uit naar de Spelen. Ik moet alleen fit en in vorm zien te blijven. Het missen van het WK heeft eigenlijk ook wel een voordeel. Vaak heb je na een WK of EK een dipje, die heb ik nu dus niet gehad. Ik heb pijn- en blessurevrij kunnen doortrainen.”

Het is bijna het einde van het jaar. Hoe vier je de feestdagen?
“Kerst vier ik met mijn familie en gezin. Lekker eten en drinken. Gewoon een gezellig tijd ervan maken. Op 1 januari mag ik een demonstratie geven in de Westergasfabriek in Amsterdam. Turnen is een mooie sport en daarom geef ik af en toe een demonstratie. Met Nieuwjaar hang ik dus in de ringen.”

Delen: