Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Hooijdonk: ‘Doelpunten kopen is moeilijk’

door: Luuc Renema
29 augustus 2015

PSV neemt het zondagmiddag in eigen huis op tegen Feyenoord. Helden belde met voormalig Feyenoord-spits Pierre van Hooijdonk om vooruit te blikken op de topper.
 
Kijk je al uit naar de wedstrijd van zondag?
“Zeker. Feyenoord heeft voor het eerst sinds lange tijd de eerste drie wedstrijden van het seizoen gewonnen. Het spel is overigens niet altijd fraai geweest, moet ik zeggen. PSV is de kampioen die veel scorend vermogen heeft ingeleverd en dan blijkt toch dat de start van de competitie lastig is.”
 
Wat voor duel gaat het worden?
“Ik denk dat Feyenoord beter zal spelen dan dat ze tot nu toe hebben gedaan. Vorig jaar draaiden ze een matig seizoen, maar tegen de betere ploegen speelden zij ook de betere wedstrijden. Tegen topploegen is het toch even wat makkelijker spelen dan wanneer je met een tegenstander te maken krijgt die achteruit loopt en zegt: ‘kom maar op’. Dat is PSV natuurlijk niet. Dus zal er iets meer ruimte komen waardoor voetballen ook makkelijker wordt.”

'Parijs is nog ver, zoals dat zo mooi wordt gezegd in het wielrennen'

Staat er veel druk op de ketel?
“Daar is het nog veel te vroeg voor denk ik. PSV heeft een prima jaar gehad en is kampioen geworden. Nu krijgen ze dat prachtige late tegendoelpunt van de keeper van ADO Den Haag en spelen ze gelijk bij Heerenveen. Dan ligt de druk meer bij hen, in de zin van we moeten niet alleen op Feyenoord, maar ook op Ajax niet te ver achter komen te liggen. Die druk zal er dus wel op staan, maar er zijn nog maar drie wedstrijden gespeeld. Parijs is nog ver, zoals dat zo mooi wordt gezegd in het wielrennen.”
 
Kun jij je nog confrontaties met PSV herinneren?
Na lang nadenken: “Dat is dan de wedstrijd tegen PSV in het seizoen 2002/2003. Toen deed ik niet eens mee. Volgens mij was ik geblesseerd. We wonnen met 2-1. Patrick Lodewijks keepte toen een fantastische wedstrijd, maakte enorm veel reddingen. En hij bleef in de goal staan ondanks een paar gebroken ribben.”
 
Waarom is juist die wedstrijd je zo goed bij gebleven?
“Omdat die wedstrijd belangrijk was in de race voor de titel. Wij eindigden uiteindelijk toch op de derde plaats en PSV werd kampioen.”

'Uiteindelijk gaat het tussen de top 3 dit seizoen. Ik vraag me alleen wel af of PSV net zo goed is als vorig seizoen'

Gaat een van deze teams kampioen worden?
“Zoals ik al zei: dat is allemaal nog ver weg. Ik denk dat PSV het lastig zal vinden om de goals die weg zijn gegaan te vervangen. Uiteindelijk gaat het daar wel om. Feyenoord zou dit seizoen als team sterker kunnen zijn. De goede start van de competitie is wat dat betreft heel belangrijk. Het zou goed kunnen dat zij deze lijn gaan doortrekken. Uiteindelijk gaat het tussen de top 3 dit seizoen. Ik vraag me alleen wel af of PSV net zo goed is als vorig seizoen. Doelpunten kopen is nu eenmaal heel erg moeilijk.”
 
Heb je als voormalig spits nu extra aandacht voor Luuk de Jong?
“Hij is een echte nummer negen. Ik hou van spitsen die met hun hoofd aardig uit de voeten kunnen. Dat klinkt een beetje raar, bedenk ik me net. Maar De Jong heeft dat wel allemaal. Het is niet zo dat ik specifiek naar hem kijk, maar tijdens zo’n wedstrijd vallen vaak de doelpuntenmakers op en daar zitten vaak wel de spitsen bij.”
 
Mag ik je tot slot uitdagen voor een kleine voorspelling?
“Dan zeg ik 2-2. Bij PSV scoren Maxime Lestienne en Luuk de Jong en bij Feyenoord Kazim-Richards en Kramer.”

Delen: