Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Hooijdonk: ‘Kuyt is alles waar Feyenoord voor staat’

door: Redactie Helden
23 april 2016

In aanloop naar de bekerfinale van zondag tussen Feyenoord en FC Utrecht steekt Pierre van Hooijdonk de loftrompet over Dirk Kuyt. De voormalig spits van Feyenoord vindt Dirk de meest constante en beste speler die bij de Rotterdammers rondloopt en verwacht een uiterst gedreven Dirk tijdens de bekerfinale.

De persoon
“De eerste keer dat ik Dirk ontmoette, was tijdens een vakantie op Aruba, ik denk in 2002. Hij was aan het voetvolleyen met Patrick Zwaanswijk, die toen ook bij FC Utrecht speelde. Ik weet nog dat het hem aardig afging, ha. Het was heel gezellig met hem. Op vakantie zit je veel op elkaars lip, maar met hem was dat geen probleem. Socializen kun je wel aan hem overlaten.

Ten opzichte van toen is Dirk als persoon nauwelijks veranderd. Hij is nu ouder en daardoor meer thuis in de wereld, maar verder is hij nog steeds die aardige, frisse kerel die geen rare fratsen uithaalt zoals veel gebeurt momenteel. Hij is die gewone Hollandse boerenkooljongen. What you see is what you get.”

'Dirk ademt Feyenoord. Hij is alles waar de club voor staat'

De club
“Dat maakt hem ook zo geliefd bij de supporters, die kunnen zich met hem identificeren. Dirk ademt Feyenoord, is alles waar de club voor staat. Kracht, kwaliteit, mouwen opstropen en hard werken. Zonder Dirk zou Feyenoord een hoop aan herkenbaarheid en associatie verliezen.

Het grote verschil met mij is dat ik altijd in de spits heb gespeeld, Dirk werd meer gebruikt als rechtsbuiten. Omdat ze met Michiel Kramer weinig anders kunnen dan hem in de spits zetten, staat Dirk achter de spits of op de rechtsbuitenpositie. Ik denk dat hij daar het best functioneert en momenteel de meest constante en beste speler is bij Feyenoord. Hij maakt niet het verschil in het uitspelen van zijn tegenstander, dat is meer voor types als Eljero Elia, maar hij maakt wel het verschil met zijn goals.”

'Ik kan geen goed argument bedenken waarom ik zeker weet dat Feyenoord gaat winnen'

De finale
“Tijdens de bekerfinale verwacht ik hem gedreven zoals altijd. Dirk eet altijd zijn bak leeg, dat gaat ook nu weer gebeuren. In zijn eerste periode bij Feyenoord heeft hij geen prijs weten te winnen, in zijn carrière is hij sowieso niet zo verzadigd geweest. Dus daar hunkert hij, net als heel Feyenoord, wel naar. Met FC Utrecht won hij in 2003 de beker, hij weet wat erbij komt kijken. Voor Dirk was dat een groot feest, voor ons een grote teleurstelling.

Op papier lagen Feyenoord en FC Utrecht destijds veel verder van elkaar. Nu is dat heel anders, de afstand tussen deze clubs is niet meer zo groot. Ik kan geen goed argument bedenken waarom ik zeker denk te weten dat Feyenoord zondag gaat winnen. Ik hoop het natuurlijk, maar als Utrecht speelt zoals ze tegen Ajax deden en Feyenoord speelt zoals in die reeks verloren duels, dan wint Utrecht. Maar ik verwacht meer een verlenging, ik denk dat het weleens een lange zondagavond kan gaan worden voor Dirk.”

Delen: