Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Riessen: ‘Dit wil ik niet nog twee keer’

door: Redactie Helden
8 oktober 2016

“Heb jij ze nog nodig?” vraagt Laurine als het over haar schaatsen gaat. “Ik heb maatje 37,” zegt ze lachend. Natuurlijk is het een dolletje, maar Van Riessen is nu echt schaatsster af. En wat de baanwielrenster nu met haar schaatsspullen gaat doen, is nog onduidelijk. “Ik heb zoveel spullen. Ik heb er eerlijk gezegd nog niet over nagedacht.”

Door: Robert Prins en Rijcko Treep

Haar schaatsen aan de wilgen hangen, vindt ze dan ook wat te voorbarig. “Misschien zeg ik over twee jaar wel: ik vind het niks meer aan op de wielerbaan, ik ga lekker naar die andere baan. Ik denk het niet hoor, maar ik bewaar ze wel voor het geval dat. Je weet nooit wat er gebeurt. Dit had ik drie jaar geleden ook niet kunnen voorspellen.”

Aparte periode
Het is nog maar anderhalf jaar geleden dat Van Riessen de overstap maakte van de ijsbaan naar de wielerbaan. Toch kreeg ze het voor elkaar om zich in korte tijd om te scholen tot baanwielrenster. Laurine behaalde de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, het hoofddoel. Daar werd ze op de teamsprint met Elis Ligtlee vijfde. Tevens eindigde ze als negende op de keirin. En dat voor iemand die na het baanwielrennen weer terug wilde naar het ijs. Over anderhalf jaar staan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang immers alweer op het programma.

Maar na terugkomst in Nederland begon ze te twijfelen. “Moet ik wel gaan schaatsen? Of zal ik nog vier jaar doorgaan om in Tokio voor de medailles te strijden? Ik vond het gewoon heel moeilijk. Ik voelde dat het heel goed ging met baanwielrennen, zit voor mijn idee al op een goed niveau ten opzichte van de wereldtop. Ik miste alleen ervaring om mee te strijden om de medailles. Ik had het idee dat er een mogelijkheid is om de top te halen als ik hier meer in zou gaan investeren. Daarom was ik zo gaan twijfelen.”

'Het is heel vervelend om te voelen dat je er niet genoeg aan hebt kunnen doen'

Na Rio vertrok Laurine voor een weekje naar Ibiza om even te ontspannen. Maar ook hier gingen haar gedachten naar de 'onvermijdelijke' keuze. “Ik wilde het meteen weten van mezelf, maar dat kreeg ik niet voor mekaar. Op een gegeven moment moest ik de knoop doorhakken. Zeker omdat het schaatsseizoen voor de deur staat. Als ik nog wil schaatsen, moet ik echt gaan beginnen. Ik ben na Ibiza gewoon maar begonnen met trainen, al wist ik nog niet waarvoor. Dat was een heel aparte periode.”

Net niks
Maar na lang wikken en wegen besloot Laurine definitief voor de fiets te kiezen. Met als belangrijkste reden dat ze niet nog eens 'net niks' wil halen op de Spelen. “Het is heel vervelend om te voelen dat je er niet genoeg aan hebt kunnen doen. Het ging hartstikke goed in Rio, maar toch sta je met lege handen. Dat wil ik niet nog twee keer (eerder al bij de Winterspelen in Sotsji). Als ik dan ga schaatsen, wil ik het doen zoals ik het wil.”

En hoe zag Van Riessen dat dan voor zich? “Ik wilde het heel anders gaan doen. Want voordat ik ging fietsen, ging het uiteindelijk niet snel genoeg. Ik wilde meer op snelheid gaan trainen, en meer op tempo, zoals nu met fietsen. Ik heb ook in het buitenland gekeken, maar dat bleek uiteindelijk geen optie te zijn.”

Daarbij kwam dat Laurine een groot risico zou nemen als het in anderhalf jaar tijd niet is gegaan zoals gehoopt. “Als ik het niet kan doen zoals ik het wil, dan ga ik het niet doen. Dan moet je alles zelf gaan uitvinden en dat lukt je niet in anderhalf jaar. Dus toen werd het wel duidelijk.” En nu wil ze meteen in het post-olympische seizoen volle bak. “Ik wil zoveel mogelijk uit die vier jaar halen.”

Uitdaging
Laurine heeft regelmatig met bondscoach René Wolff gesproken over wat ze moet doen om goed te zijn in Tokio. Over vier jaar wil ze daar op drie onderdelen (teamsprint, keirin en individuele sprint) het beste in zichzelf naar boven halen. De afgelopen periode heeft ze zich voornamelijk gericht op de teamsprint met Elis Ligtlee. Maar wil ze de andere twee onderdelen ook beheersen, moet ze daar de komende vier jaar in gaan investeren. Ze heeft veel vertrouwen in de aanpak van Wolff.

'Je bent altijd bezig om de beste te worden, of het nou lukt of niet'

“Ik was goed in vorm op de Spelen, dat geeft heel veel vertrouwen in zijn programma.” En niet alleen Laurine was in vorm; Elis Ligtlee veroverde goud op de keirin en Matthijs Büchli pakte op dat onderdeel zilver. “Dan weet je: als je op deze manier verder gaat, kan er iets moois ontstaan. Je hebt nooit zekerheid, maar wel een goede basis. Het is mooi om nu vooruit te kijken en de uitdaging opnieuw aan te gaan.”

Kriebels
Van Riessen kende een fraaie carrière als schaatsster, met als hoogtepunt olympisch brons op de 1.000 meter in Vancouver. Afscheid nemen van een sport die je van jongs af aan doet, was niet makkelijk. “Dat was een heel vervelend gevoel. Maar wat ik ook zou doen, het was sowieso een goede beslissing. Het zijn twee hele mooie sporten.” En het doel blijft gewoon hetzelfde. “Je bent altijd bezig om de beste te worden, of het nou lukt of niet.”

Toch zal het voor Van Riessen even slikken zijn als ze haar voormalige collega's op de televisie ziet. “Die kriebels blijven altijd,” zegt ze eerlijk. Het is al weer een tijd geleden dat ze voor het laatst op het ijs stond. In februari om precies te zijn. “Toen gaf ik training aan een groep. Of ik het nog kan? Ik denk het wel, maar ik moet het nu zeker weer een keer gaan doen, anders komt het er helemaal niet meer van.”

Delen: