Word abonnee

Helden in het nieuws

Van Riessen: ‘Ik wist niet veel van baanwielrennen’

door: Redactie Helden
7 januari 2016

Het is voor weinig sporters weggelegd: een Winterspelen en een Zomerspelen. Laurine van Riessen gaat er vol voor. En nadat ze vorige week drie keer Nederlands kampioen werd, is die kans groot. Helden Online sprak haar.

Het is dat Laurine van Riessen geen versnellingen op haar fiets heeft zitten, anders waren die wel versleten. In zeer korte tijd moet de baanwielrenster zich specialiseren in de start voor de teamsprint. En dat gaat in een stroomversnelling. “Ik heb geen tijd om rustig naar een opening toe te werken. Alles moet nu goed gaan.”

Het leven voor Van Riessen heeft een andere wending aangenomen. Van de ijsbaan naar de wielerbaan. Sinds vorig jaar is ze pas fulltime baanwielrenster geworden. Alles is gericht op de Spelen, want daar moet ze pieken. “Het is een alles-of-niets-traject. Ik weet dat het een korte periode is waarin ik het voor elkaar moet krijgen,” geeft Van Riessen aan.

Droom
Nooit speelde Van Riessen met de gedachte om op zowel de Winterspelen als de Zomerspelen uit te komen. Totdat iemand van het NOC*NSF haar in 2014 uitnodigde voor een testdag. “Ik hoorde dat ze bij het baanwielrennen nog een starter zochten voor de teamsprint. Iemand van het NOC*NSF (Francesco Wessels) vroeg mij of dat wat voor mij zou zijn. Hij kende mij en wist dat ik veel power heb en explosief ben. Het leek me hartstikke leuk om eens een andere sport te gaan doen. Zo’n kans krijg je niet vaak.”

Toch waren de Zomerspelen van jongs af aan nooit een droom voor haar geweest. “Ik was gewoon een wintersporter en dan denk je alleen maar aan de Winterspelen. Ik had nooit aan de optie gedacht om aan beide Spelen mee te kunnen doen. Maar het is ook niet logisch om zo te denken, ha. Maar nu ik de Zomerspelen kan halen, is het wel een droom geworden ja!”

'Ik heb nooit spijt gehad van de overstap'

Na de testdagen rolde Van Riessen eruit als winnares. Zonder twijfel besloot ze de uitdaging aan te gaan. Maar ze zat met een klein probleempje. Ze zat midden in haar schaatsseizoen. “Ik had met bondscoach René Wolff afgesproken dat ik het jaar zou afmaken als schaatsster. Dat vond hij goed en dat gaf me heel veel vertrouwen. Ik wilde nog kijken wat er dat seizoen in zat met schaatsen. In april ben ik definitief overgestapt naar het baanwielrennen.”

Het feit dat Van Riessen al een olympische medaille heeft, speelde niet mee in haar besluit naar de wielerbaan te gaan. De sprintster won in 2010 brons in Vancouver op de 1000 meter. “Dat was voor mij niet een ding waarom ik hiervoor heb gekozen. Ook als ik geen medaille had gehaald, had ik dit gedaan. Ik vind het heel leuk om iets nieuws te leren en om ergens anders goed in te worden.” Was ze het plezier dan misschien kwijt? “Nee, helemaal niet zelfs. Ik vind schaatsen nog steeds supermooi. Natuurlijk zijn er weleens periodes dat het wat minder gaat, maar heb altijd vertrouwen gehad dat ik goed genoeg was. Nee, ik heb nooit spijt gehad van de overstap.”

Was gaaf om meteen al mijn eerste wedstrijd te rijden afgelopen weekend, soms nog wat spannend maar leuk om te doen! pic.twitter.com/mHWTsSQYts

— Laurine van Riessen (@LaurinevRiessen) May 14, 2015

Vertrouwd
Ze was alweer bijna vergeten dat ze jarenlang professioneel schaatsster was. Maar afgelopen maandag stond ze voor het eerst sinds tien maanden weer eens op het ijs. Toch was de klik er meteen. “Het was fijn om weer op het ijs te staan, het voelde heel vertrouwd. Maar ik heb er momenteel te weinig tijd voor. Als ik op de tv naar schaatsen kijk, begint het wel te kriebelen. Maar het is niet dat ik het mis hoor. Ik vind fietsen ook ontzettend leuk om te doen. En ik heb een doel. Dat maakt het ook dat ik het schaatsen niet heel erg mis.”

'Ik zit nu zoveel op de fiets dat ik me inmiddels wel baanwielrenster voel'

In korte tijd heeft ze veel dingen aan moeten passen. En dat ging niet zonder slag of stoot. “Soms vergelijk ik weleens dingen. Je houdt je aan dingen vast die je gewend bent om te doen. Af en toe is dat moeilijk bij bepaalde trainingen, omdat je niet precies weet wat goed is om te doen. De hele ploeg is het ene gewend, en ik iets anders. Die balans moest ik zien te vinden. Dat gaat nu gelukkig steeds beter.”

Wat dat betreft voelt Van Riessen zich nog steeds ‘een beetje schaatsster’. “Maar ik zit nu zoveel op de fiets dat ik me nu wel baanwielrenster voel hoor, ha!” De overstap heeft ze nooit onderschat. “Dat kan ook niet, omdat het allemaal zo snel moet gaan. Alles moet goed gaan. Natuurlijk kan het weleens tegenzitten, maar dat kan gewoon niet te lang duren.”

Traject
Op de WK hoopt ze zich te plaatsen voor de Spelen. Sowieso in de teamsprint met Elis Ligtlee en als het meezit ook in de keirin en de sprint. Maar Van Riessen wil niet deelnemen om het deelnemen. “Als ik erheen ga, wil ik serieus kans maken op een medaille. Ik ga er niet heen om alleen de Zomerspelen mee te maken,” zegt ze vastberaden.

Tijdens de EK pakte ze brons op de teamsprint met Ligtlee. Zonder haar had Van Riessen de overstap niet gemaakt. “Als zij er niet was, had ik geen team gehad,” zegt ze met een knipoog. “Ik vind het belangrijk dat ik met iemand rijd die er ook helemaal voor gaat. En dat is gelukkig zo. Het is een traject dat we samen aangaan.”

'In principe ga ik na Rio terug naar het schaatsen'

Voor de switch kende ze Elis nog niet. “Ik wist überhaupt weinig van baanwielrennen. Ik ben haar gaan volgen en zag iemand die veel potentie heeft. Zij was toen de eerste starter, terwijl zij beter de tweede ronde kan rijden. Daarom ging ik naar de start. Voor mij was het nieuw om in een team te rijden. Ik moest haar durven vertrouwen, en andersom. Nu gaat het heel goed.”

Na de Zomerspelen verruilt ze de fiets weer voor de schaatsen. “In principe ga ik na Rio terug naar het schaatsen. Dan heb ik nog anderhalf jaar de tijd voor Pyeongchang. Maar eerlijk gezegd ben ik daar nu nog niet heel erg mee bezig.”

Delen: