Word abonnee

Helden in het nieuws

Verstappen: ‘Racen zit bij mij in het bloed’

door: Redactie Helden
3 augustus 2015

Hij is de jongste Formule 1-coureur in de geschiedenis. Volgens kenners is hij hét talent van de koningsklasse van de racesport. Max Verstappen werd een week geleden nog knap vierde tijdens de GP van Hongarije en dit weekend demonstreerde hij zijn racekwaliteiten op het TT Circuit in Assen tijdens de GAMMA Racing Day. Helden Online zocht de Formule 1-revelatie op in de Red Bull-bus.

Nog nooit waren er zoveel mensen op de been tijdens het motor- en autosport evenement op het TT Circuit. Het felle zonnetje en de aanwezigheid van Max Verstappen in zijn Scuderia Toro Rosso Formule1-bolide zorgden voor een enorme toestroom van mensen richting het circuit van Assen. Zondagmiddag was het zelfs zó druk, dat de politie besloot om alle toegangswegen richting het TT Circuit af te zetten. De hype die Verstappen in zijn nog prille carrière heeft veroorzaakt, was nog nooit zo zichtbaar.

'Met mijn vader hou ik een onderlinge competitie'

Verstappen trakteerde het publiek op twee demonstraties. ’s Werelds jongste Formule 1-coureur ooit kreeg het publiek op de banken met zijn spectaculaire donuts voor de hoofdtribune. Ook reed hij een aantal snelle rondes op het Circuit van Assen, dat volgens Verstappen meer geschikt is voor de MotoGP: “Om eerlijk te zijn denk ik dat het TT Circuit meer een motorencircuit is, maar het is natuurlijk altijd leuk om in een Formule 1-wagen te rijden. De fans maakten deze ervaring extra mooi!”

Tekst gaat verder onder de foto


Foto: GammaRacingDay.nl

Het debuut van de jonge Limburger in de hoogste klasse van de autosport heeft een ware Verstappen-hype veroorzaakt. De knappe vierde plaats op de Hungaroring maakte die hype alleen nog maar groter. Verstappen werd na zijn race in Hongarije bedolven onder positieve reacties van racefanaten. Via Facebook, Twitter en Instagram reageerden fans op zijn beste Grand Prix tot dusver, iets waar Verstappen zelf vooraf geen rekening mee had gehouden: “Ik had dit resultaat nooit verwacht, zeker niet na de eerste paar rondes. Als coureurs voor je in de fout gaan, dan moet je ervoor zorgen dat je er staat en ik denk dat we daar als team optimaal gebruik van hebben gemaakt. Dit was één van mijn beste races tot nu toe.”

Mickey Mouse-Circuit
De Hungaroring lijkt de familie Verstappen goed gezind. Vader Jos wist in 1994 op het ‘Mickey Mouse-circuit’ in Hongarije een derde plek te veroveren en tegen alle verwachtingen in wist Max zijn vader dit jaar bijna te evenaren. Max is er inmiddels aan gewend geraakt dat zijn prestaties in de media continu worden vergeleken met die van zijn vader: “Ik vind dat niet erg. Op een gegeven moment hebben we er een onderlinge competitie van gemaakt. Zo won ik vorig jaar in de Formule 3 drie opeenvolgende races op de Norisring in Duitsland, waar mijn vader tweeëntwintig jaar geleden ‘slechts’ twee keer achter elkaar wist te winnen. Dat heb ik hem natuurlijk nog wel even verteld, ha!”

Vader Jos speelt een belangrijke rol in de carrière van Max. “Ik kan altijd bij hem terecht met vragen. Zonder hem had ik hier nu niet gezeten. Hij is echt enorm belangrijk voor me.”

Dat Max nu in de voetsporen van zijn vader treedt, is voor sommigen geen verrassing. Max is afkomstig uit een echte racefamilie, want ook moeder Sophie heeft vroeger op hoog niveau gekart. “Racen sprak mij al op jonge leeftijd aan,” blikt Max terug. “Ik kan eigenlijk niet uitleggen waarom dat altijd zo is geweest. Ik denk dat het racen echt in m’n bloed zit. Al op vroege leeftijd had ik de ambitie om de Formule 1 te bereiken. In het begin wilde ik niets liever dan karten. Ik vond dat hartstikke mooi. De snelheid, het geluid, de geur van benzine, ik vond het allemaal schitterend en eigenlijk is dat altijd zo gebleven.”

'Het is bij mij nooit goed genoeg'

Het debuut
Op 15 maart 2015 was het dan zover. Max Verstappen maakte zijn Formule 1-debuut tijdens de Grand Prix van Australië in Melbourne. Verstappen maakte hierbij een uiterst rustige indruk. “Tijdens mijn eerste Formule 1-race voelde ik me best relaxed, verklaart hij. “Ik had er al heel lang naar uitgekeken, want het is altijd mijn droom geweest om de Formule 1 te bereiken. Toen ik op de grid stond voor m’n eerste wedstrijd, kon ik echt niet wachten om te beginnen. Ik had niet eens de tijd om nerveus te zijn, want ik was druk in overleg met mijn team om de perfecte start te maken. Na een paar rondes had ik pas in de gaten dat ik geen seconde nerveus ben geweest.”

Die kalmte en concentratie maken de jonge Limburgse coureur tot één van de meest veelbelovende coureurs van de Formule 1. Toch blijft Verstappen kritisch op zichzelf: “Qua racesnelheid zit het dit seizoen wel goed, maar ik denk dat ik op elk gebied nog kan verbeteren. Het is bij mij nooit goed genoeg.”

Tekst gaat verder onder de foto


Foto: GammaRacingDay.nl

Verstappen komt pas over drie weken weer in actie en dus is hij van plan om even te genieten van zijn welverdiende rust: “Ik ga nu eerst anderhalve week op vakantie om even goed uit te rusten, maar er zal ook gewoon getraind moeten worden om fit te blijven en me langzaamaan voor te bereiden op de komende race in Spa.”     

Thuispubliek
In het Belgische Francorchamps zullen alle ogen gericht zijn op Verstappen, al maakt Max zich daar geen enkele zorgen over. Hij zit meer in zijn maag met de lange rechte stukken in het circuit van Spa-Franchorchamps: “Op Spa zal het moeilijker worden dan in Hongarije. Het is jammer voor het thuispubliek, maar de lange, rechte stukken zijn niet in ons voordeel. Ik ga gewoon mijn best doen en ik hoop weer op een mooi resultaat. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit, want het is altijd mooi om voor Nederlands en Belgisch publiek te rijden. Het blijft speciaal dat al die mensen voor mij op de tribunes zitten!”

Delen: