Word abonnee

Helden in het nieuws

Verstappen: ‘Ik pak nu nog de trein’

door: Robert Prins
17 december 2014

Max Verstappen wordt volgend seizoen de jongste coureur in de Formule 1. Hiermee stapt hij in de voetsporen van zijn vader, Jos, die in zijn loopbaan 107 wedstrijden in de koningsklasse reed. Helden Online zocht hem op.

“Het is altijd een droom geweest om de Formule 1 te bereiken. Als je er dan eenmaal inzit, kan je niet wachten om te beginnen,” begint Max Verstappen.

In 2001 begon het allemaal. In dat jaar 'kroop' hij in de kart. Hij was toen vier jaar oud. Op de vraag of hij ook bij het karten al met kop en schouders boven zijn tegenstanders uitsteeg is hij duidelijk. “Nee, dat viel wel mee. Je moet gewoon alles perfect hebben om hard te gaan. Dat ligt niet alleen jezelf. Ook de kart, de motor en het team eromheen moeten goed zijn. Als al die dingen kloppen, dan kun je het verschil maken. Dat was bij mij vaak het geval. Daardoor werd ik vorig seizoen twee keer Europees kampioen en één keer wereldkampioen.”

‘Mijn familie steunt me met alles

Verstappen groeide op in een racefamilie. Volgens hem heeft dit het allemaal een stuk eenvoudiger gemaakt. “Mijn familie steunt me met alles. Daarnaast hebben mijn beide ouders geracet. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld kartraces gereden tegen Jarno Trulli en Giancarlo Fisichella, beide mannen kwamen in hun loopbaan uit in de Formule 1.”

Opvallend is dat hij pas sinds een aantal jaar de autosport op de voet volgt. “De laatste jaren ben ik het pas echt gaan volgen. Natuurlijk ben ik wel druk met karten en dus zie ik niet iedere race.”

‘De laatste jaren ben ik een groot fan geworden van Fernando Alonso

Ook had Verstappen nooit echt een voorbeeld. “Posters van grote Formule 1-helden als Michael Schumacher of Ayrton Senna had ik niet, alleen een bord met de beeltenis van mijn vader. De laatste jaren kan ik genieten van tweevoudig kampioen Fernando Alonso. Hij presteert ieder jaar gewoon heel goed. De laatste jaren heeft hij niet echt in een auto gereden, die goed genoeg was om een wereldtitel te winnen. Ondanks dat behaalde hij wel goede resultaten.”

Verstappen rijdt volgend jaar voor het team van Toro Rosso. “Toro Rosso heeft een juniorenprogramma. En de afgelopen jaren hebben ze een aantal goede rijders naar Red Bull 'gebracht'. Ik denk dus dat dit het ideale team voor me is. Natuurlijk hebben we wel met andere teams gesproken, maar het juniorenprogramma gaf uiteindelijk de doorslag. De afgelopen jaren is gebleken, dat het goed werkt.”

Op 15 maart staat de eerste wedstrijd van het Formule 1-seizoen op het programma. De coureurs nemen het dan tegen elkaar op in Melbourne, Australië. “Ik kijk daar erg naar uit. Toch zijn we nog druk bezig met het in orde maken van de nieuwe auto. Dat is op dit moment nog even het belangrijkste.”

Verstappen zal tijdens die eerste wedstrijd zeventien jaar, vijf maanden en vijftien dagen oud zijn. Hij wordt de jongste coureur ooit in de Formule 1. Op dit moment is het record nog in handen van Jaime Alguersuari hij was in 2009 negentien jaar en 125 dagen oud.

‘Natuurlijk mis ik ervaring ten opzichte van de ervaren jongens in de Formule 1’

De leeftijd maakt voor Verstappen eigenlijk geen verschil. “Iedereen zal er natuurlijk zijn mening over hebben. Maar voor mij maakt dat niet zoveel uit. Ik denk uiteindelijk dat de leeftijd niet het verschil gaat maken. Het ligt er gewoon aan hoe je je voorbereidt. Ik denk dat mijn team dat goed doet. Natuurlijk mis ik ervaring ten opzichte van de ervaren jongens in de Formule 1, maar qua snelheid moet het wel goed zitten. Ik ben het eens met racers als Alonso. Zij zeggen dat ik moet worden beoordeeld op mijn prestaties.”

Verstappen racet volgend jaar met het nummer 33 op zijn bolide. “Mijn lievelingsnummer is drie, maar die heeft Daniel Ricciardo al. Dus ik dacht: dan plak ik twee drieën achter elkaar, dat geeft misschien dubbel geluk.”

Podiumplekken en overwinningen zijn gewoon niet realistisch’

Over de doelstelling voor volgend jaar is hij duidelijk. “Ik denk dat het voor ons het belangrijkst is om tussen de achtste en tiende plek te finishen. Dat is een realistisch doel in mijn ogen. Podiumplekken en overwinningen zijn dat niet. We moeten gewoon iedere race proberen punten te pakken. Dat zou al een overwinning voor ons zijn. Natuurlijk is mijn absolute doel om ooit kampioen te worden, maar eerst volgend jaar maar eens laten zien wat ik kan.”

Hoe belangrijk is je vader geweest in dit hele proces?
“Hij is heel belangrijk geweest. We hebben alles samengedaan. Hij heeft veel ervaring, dus dat helpt wel. Mensen denken misschien dat mijn vader me erin heeft gepusht, maar dat is niet waar. Het kwam helemaal uit mezelf. Dat is ook belangrijk, denk ik. Als iemand mij had gedwongen om het te doen, zou ik het in het begin misschien nog wel doen, maar uiteindelijk kom je er vanzelf achter dat het niet jouw ding is en ga je naar iets anders op zoek.”

Jij zit gezien je leeftijd waarschijnlijk nog op school.
“Ja, ik zit op een privéschool. Ik ben natuurlijk heel druk nu, dus het is lastig. Maar ik ga het wel proberen af te maken.”

Je bent vanwege het feit dat je volgend jaar uitkomt in de Formule 1 natuurlijk hartstikke populair bij je vrienden.
“Ze vinden het super leuk en zijn blij voor me. Jaloers zijn ze volgens mij niet. Ze gunnen het me allemaal.”

Heb je al handtekeningen uit moeten delen?
“Jazeker. Dat hoort er natuurlijk bij. Dat gaat allemaal prima. Ik heb nog geen problemen gehad.”

Jij zal wel meteen gaan afrijden voor je rijbewijs als je achttien bent.
“Ja, dat lijkt me wel verstandig. Nu pak ik nog de trein, de fiets of ik vraag mijn vader of hij meekan. Ik zal me wel moeten aanpassen. In plaats van driehonderd kilometer per uur rijden, zal ik me dan aan de regels moeten houden. Over het algemeen moet het wel gaan lukken. Het ligt natuurlijk ook wel aan de rijinstructeur. Als hij tegen je is, kan het wat langer duren.”

Delen: