Word abonnee

Helden in het nieuws

Verweij: ‘Ik krijg foto’s met mijn eigen tatoeage’

door: Redactie Helden
6 maart 2015

Het jaar van Koen Verweij’s eerste wereldtitel allround heeft bizarre dingen voortgebracht. Groupies boeken met opzet een hotelkamer naast de zijne. Hij wordt overspoeld met aanvragen voor commerciële zaken, talkshows en amusementsprogramma’s. En hij krijgt regelmatig foto’s toegezonden van vrouwen die zijn stoere beeltenis op één van hun lichaamsdelen hebben laten graveren.

Tekst: Gerard den Elt

“Ik maak bepaalde dingen met fans mee dat ik denk: Jeetje Mina! Die zag ik vroeger alleen maar bij anderen op televisie voorbij komen. On-Nederlands, ja. Dan krijg je weer een foto van het lichaamsdeel waarop jouw naam of jouw gezicht is getatoeëerd. Of vrouwen die overal blijken te zijn waar jij ook bent, zoals op trainingen. Maar eerlijk gezegd vind ik dat wel supermooi. Blij dat ik dat bij de mensen los kan maken. Het zegt iets over de uitstraling die je hebt’’, zegt Verweij, uitfietsend na een lichte ochtendtraining op weg naar de WK allround in Calgary. “Maar ik verbaas me daarover nog steeds, hoor.’’

En het streelt hem als hij als een magneet voor vrouwen wordt genoemd. “Dat is toch mooi?’’

Koen Verweij (Alkmaar, 26 augustus 1990) heeft een bijzonder jaar achter de rug. In Sotsji werd hij Olympisch kampioen ploegenachtervolging, won zilver op de 1500 meter en behaalde in Heerenveen zijn eerste wereldtitel allround.

'Daarna ging ik met vakantie. Ik was er aan toe na vijftien jaar topsport'

“En daarna ging ik met vakantie”, blikt de kopman van Corendon terug. “Daar heb ik geen spijt van. Ik moest echt even afstand nemen. Ik was er aan toe na vijftien jaar topsport, van elke dag maar trainen. Ik zou het zo weer overdoen.’’

Verweij groeide uit tot tv-held via Sterren Springen, deed een reeks goede commerciële deals en zette zich in voor een reeks goede doelen.

Na die adempauze sloot hij zich alsnog aan bij zijn voormalige trainer Jan van Veen en de vakantieploeg van Corendon, waarmee hij alsnog iets van het seizoen-met-een-te-korte-voorbereiding probeerde te maken. Dat lukte wonderwel. Op de EK allround in Tsjeljabinsk maakte hij het schaatskoning Sven Kramer knap lastig.

Het sterkt hem in zijn streven om Kramer op termijn op te volgen als alleenheerser. Op 24-jarige leeftijd beseft hij dat zijn beste jaren nog komen, mits hij veel afleidingen aan de kant schuift en zich volledig toelegt op het schaatsen.

'Het is nu tijd om mijn beste schaatsjaren niet te vermorsen'

“Ik krijg veel uitnodigingen voor tv-programma’s, maar effetjes niet dit jaar. Het was erg leuk om te doen, maar het is nu tijd om mijn beste schaatsjaren niet te vermorsen. Ik wil gewoon winnen, dat is het leukste. Daarvoor moet je ook bepaalde dingen laten. Ik heb namelijk nog hele mooie jaren voor me liggen.’’

Is het een kwestie van een bekende Nederlander zijn of een bekende sportman?
“Neuh, dat kan allebei heel goed samen. Het één versterkt soms het ander. Maar mijn hart ligt bij het winnen en bij de sport en dat vraagt een serieuze benadering. Het is niet zo dat ik daarvoor vorige zomer lesgeld heb betaald, want ik was daar echt even aan toe. De komende jaren kies ik echter vol voor het schaatsen.’’

'Ik ga voor de wereldtitel en kom zeker niet voor minder'

Wat zijn jouw verwachtingen in de Olympic Oval?
“Ik ga voor de wereldtitel. Ik kom hier gewoon om te winnen. Verdedigen van mijn wereldtitel wil ik het niet noemen. Verdedigen moet het niet zijn, het moet wel winnen zijn. Ik kom zeker niet voor minder.’’

Hij noemt Sven Kramer en de Rus Denis Yuskov als zijn voornaamste uitdagers. “Yuskov was indrukwekkend bij de WK afstanden in Heerenveen. Hij schaatst goed, is fysiek in orde. Die 1.43 op de 1500 meter in Heerenveen is uitstekend. En de vijf kilometer schaatste hij volgens mij ook goed. Maar ik schaats de 1500 meter volgens mij ook wel aardig. Sven liet in Thialf natuurlijk ook wel topvorm zien met 6.09 op de 5000 meter. Dat zijn harde tijden. Ik zit er net achter. Ik hoop dat de combinatie daarvan mij een hele hoop gaat brengen.”

'Ik moet hier zeker een Nederlands record rijden op de 1500 meter, wil ik meedoen voor het goud'

Het wordt in de Olympic Oval naar zijn zeggen ‘flink gassen’. Om in de race te blijven voor de wereldtitel, verwacht hij op de 500 meter onder de  35,5 te moeten rijden. En op de 1500 meter denkt hij zijn Nederlands record 1.42,28 te moeten aanscherpen om een gat te slaan naar Yuskov en Kramer. “Ik moet hier zeker een Nederlands record rijden op de 1500 meter, wil ik meedoen voor het goud.”

Verweij zegt weliswaar niet met records bezig te zijn, maar hij staat natuurlijk niet voor niets in Calgary aan de start. “We zijn hier natuurlijk wel om flink uit te halen.”

Delen: