Word abonnee

Helden in het nieuws

Viergever: ‘Ik moet het Moisander zo moeilijk mogelijk maken’

door: Redactie Helden
5 februari 2015

Ajax neemt het donderdagavond in eigen stadion op tegen AZ. Helden Online was bij de laatste training, waar de voormalig AZ-speler Nick Viergever uitlegde dat hij hoopt op een plaats centraal in de verdediging. “Ik ben er klaar voor.”  

Precies op het moment dat sneeuwbuien plaatsmaken voor een ontluikende winterzon verschijnt de selectie van Ajax vol frisse moed op de trainingsvelden van De Toekomst. Na een pittige training spreken verschillende spelers energiek de aanwezige pers toe.

Eén van die spelers is Viergever. Hij vertrok deze zomer van AZ naar Ajax, in de hoop en verwachting om een basisplaats te krijgen in de Amsterdamse formatie. Tot op heden moet hij echter aanvoerder Moisander op zijn favoriete plek links centraal in de verdediging voor hem dulden. Ook is Boilesen op de linksbackplaats een vaste waarde, waardoor Viergever meermaals op de bank moet plaatsnemen. Wellicht dat hij een kans krijgt in de Noord-Hollandse derby….

Het oogde fris net, hoe vond jij het zelf gaan?
“We hebben goed getraind net. We hebben Vitesse goed nabesproken en de blik is weer vooruit. Alles is duidelijk voor iedereen. Gewoon een goede training.”

Boilesen kwam naar je toe om een aaitje te geven tijdens het positiespel. Betekende dat iets?
“Nee, daar moet je verder niets achter zoeken hoor. We kunnen het goed met elkaar vinden. Tijdens het positiespel stond ik toevallig naast Boilesen. Wij dollen wel vaker, zijn goed bevriend.”

Het is een concurrent op de positie van linksback, terwijl je eigenlijk centraal in de verdediging moet spelen. Hoe staat het er nu voor?
“De trainer heeft me op het middenveld of als linksback ingezet. Als anderen daar geblesseerd zijn, spring ik in en kan ik het prima invullen. Maar ik ben hier gekomen als centrale verdediger en op die positie staat de aanvoerder nu. Daar zit ik vrij kort achter.”

Frustrerend?
“In het begin was het wel frustrerend. Ik heb nog niet de kans gehad als centrale verdediger. Ik moet het Moisander zo moeilijk mogelijk maken en op trainingen laten zien dat ik er ook echt klaar voor ben. Als de kans komt, moet ik er klaar voor zijn. Het is elke dag bikkelen en investeren in jezelf.”

Maar is het realistisch om te blijven hopen op een centrale plek in de verdediging?
“Jazeker. Ik speel nu een stap hoger, bij AZ moest ik ook in het begin gaatjes opvullen. Dan moet er de kans komen dat je jezelf op je eigen plek laat zien. Ik had gehoopt dat ik nu verder was dan in mijn eerste jaar bij AZ. Dat ik er direct zou staan. Maar ik heb het een plekje kunnen geven en ik moet het nu gewoon laten zien.”

Lezersvraag (@MartijnTB_Mol): Wil je hier uiteindelijk net zo belangrijk worden voor het elftal als dat je bij AZ was?
“Het belangrijkste vind ik dat ik zo snel mogelijk basisspeler wordt op de centrale positie. Dat is de positie die mij het beste ligt, en de reden waarom ik naar deze kant op gegaan. Dat doel is nog zeker niet uit zicht. Ik moet het nu zelf laten zien.”

Is de Nick Viergever die ik nu spreek beter dan de Nick Viergever die aanvoerder was van AZ Alkmaar?
“Ja. Ik ben duidelijk stappen aan het maken. Het zoeken is voorbij. Van de suptop van Nederland ga ik naar dé club van Nederland, daarin maak ik duidelijk stappen. Vooral op het mentale vlak. Hier kun je geen genoegen nemen met een puntje, en zeker niet een wedstrijd slecht spelen. De druk is hier veel hoger. Iedere dag wordt er over Ajax bericht, dat is heel anders dan bij AZ Alkmaar.”

Morgen komt AZ naar de ArenA. Heb je nog wel eens contact met je oude teamgenoten?
“De jongens waar ik goed mee omging zijn eigenlijk ook allemaal weg bij AZ. Met Steven Berghuis heb ik nog wel eens contact, en ook met wat personen in de staf. Een appie of een smsje tussendoor. Altijd leuk om die weer even te zien en te spreken.”

Waar ligt het zwakke punt van hun elftal?
“Ajax-AZ is altijd een mooie wedstrijden. Ze willen beiden voetballen, en AZ kijkt tegen Ajax op. Zij zullen waarschijnlijk een extra stapje zetten voor deze wedstrijd en de duels niet schuwen. Of ze nou 4-4-2 of 4-3-3 spelen, op allebei zijn we goed voorbereid door de trainer.”

Heeft De Boer je nog gevraagd om advies te geven in de kleedkamer?
“De Boer heeft mij niet om raad gevraagd, de vorige keer wel overigens. De trainers kunnen zich goed inlezen, dus nu was het helemaal niet nodig.”

En de uitslag wordt?
“Het wordt 3-0 voor Ajax.”

Dat is stevig….
“De afgelopen weken hebben we niet het beste spel laten zien. De druk staat erop. Maar we zijn overtuigd van onszelf en we moeten het nu wel laten zien. We hopen dat het publiek achter ons blijft staan. De groep wil zich revancheren.”

Met Viergever in de basis?
“We zullen het morgen zien, over de opstelling gaat de trainer. Daar is de trainer voor. We hebben een groep waarmee we het moeten doen. Er kunnen blessures zijn of dingetjes gebeuren. De selectie is aan elkaar gewaagd. Ik ben in ieder geval klaar om te spelen.”

Delen: