Word abonnee

Helden in het nieuws

Von Piekartz: ‘Erg gelukkig met Marcel Kittel’

door: Robert Prins
7 mei 2016

Aan de finish van de eerste echte Giro-etappe van Arnhem naar Nijmegen zal de Nederlandse topvolleybalster Tess von Piekartz gespannen toekijken als het Duitse sprintfenomeen Marcel Kittel aanzet voor een massasprint. “Als ik Marcel in een massasprint tekeer zie gaan, dan houd ik regelmatig mijn hart vast.” Sinds een jaar hebben de blonde volleybalster uit Ootmarsum en een van de beste sprinters ter wereld een relatie.

Ha Tess, alles goed met je?
“Jazeker. Ik mag niet klagen. Afgelopen donderdag ben ik teruggekomen uit Mallorca. Daar heb ik een weekje vakantie gevierd met mijn familie. Het was erg gezellig. Nu is het tijd om mijn vriend aan te moedigen in de Giro.”

Gelijk heb je. Hoe gaat het met jullie?
“Goed. Ik ben erg gelukkig met Marcel. We voelen elkaar goed aan en kunnen erg met elkaar lachen. Natuurlijk zijn we allebei druk met onze sportcarrière, maar we proberen elkaar zo vaak mogelijk te zien.”

Je hebt een relatie met een van de beste sprinters ter wereld. Hoe is het allemaal begonnen?
“Dat is een mooi verhaal. Ik heb lange tijd met de vrouw van Tom Veelers, Susan, gevolleybald. Tom zat samen met Marcel bij Giant-Alpecin. Toen hebben ze het een keer over mij gehad. Op een dag belde ik Susan op en die zette de telefoon op de luidspreker. Marcel zat er toevallig bij en die vroeg gelijk wie ik was. Vervolgens hebben we een keer contact gehad en is hij in Münster bij me langsgekomen. Zo is het ontstaan.”

'Als mensen Marcel aanspreken, vind ik dat prima'

Was het liefde op het eerste gezicht?
“Ha, dat kun je wel zeggen. Het klikte gelijk tussen ons, want we hebben veel dezelfde interesses.”

Kun je nog normaal over straat nu je de vriendin van Marcel bent?
“Ja hoor. Het gaat allemaal nog goed. Ik moet zeggen dat Marcel in zijn geboorteland Duitsland nog gewoon over straat kan. Geen enkel probleem. In Nederland en België wordt hij vaker herkend door mensen. Hij heeft natuurlijk een vrij herkenbaar gezicht. Ik heb er geen problemen mee hoor. Als mensen hem aanspreken, vind ik dat prima. Ik doe dan vaak even een stapje opzij.”

Je volgt hem vrijwel iedere wedstrijd op de voet. Was je altijd al een wielerfan?
“Moet ik daar eerlijk op antwoorden? Ha, eigenlijk niet zo. Ik dacht eerst dat ze gewoon een beetje aan het fietsen waren. Nu kom ik er steeds vaker achter dat er ook een hele tactiek achter zit. Dat spelletje vind ik wel leuk. Het is niet zo dat ik door mijn relatie met Marcel nu een enorme fanaat ben geworden, ken ook lang niet iedereen, maar ik probeer wel zoveel mogelijk dingen te begrijpen. Als ik dingen niet snap, vraag ik het aan Marcel.”

'Ik weet op welke momenten ik Marcel even met rust moet laten'

Volgt Marcel jouw sport een beetje?
“Zeker! Hij is een volleybalfan geworden. Voordat hij mij leerde kennen, had hij er nog niet zoveel verstand van, maar hij begint het steeds beter te begrijpen. Hij vraagt ook regelmatig wat dingen aan mij. Dat is erg leuk.”

Marcel heeft een geweldig palmares met onder andere acht etappezeges in de Tour de France. Welke rol speel jij in zijn succes?
“Dat vind ik een heel lastige vraag. Thuis ben ik meestal degene met veel energie. Ik weet nu goed op welke momenten ik hem even met rust moet laten. Soms heb ik veel energie en dat krijgt hij dan ook. We voelen elkaar goed aan. Tijdens de Giro krijgt hij natuurlijk veel aandacht. Hij behoort tot de grote favorieten als het gaat om de sprintetappes. Ik probeer hem dan ook zoveel mogelijk rust te geven. We eten samen en ik zorg ervoor dat hij thuis niet zoveel hoeft te doen. Op die manier kan hij zich optimaal voorbereiden op zijn wedstrijden en het uiterste uit zichzelf halen.”

Je bent zelf topsporter. Is het voor jou makkelijker om rekening te houden met zijn teleurstellingen als hij een keer niet wint?
“Zeker. Marcel is een topsporter en wil dus altijd winnen. Als je tweede wordt, baal je natuurlijk ontzettend. Dat gevoel ken ik zelf ook. Als hij na een tweede plaats chagrijnig is, kan ik dat heel goed begrijpen. Ik probeer hem dan op te vrolijken en te steunen.”

'Ik heb weleens het gevoel dat ik nog zenuwachtiger ben dan hij'

Marcel is de man van de massasprint. Kun je daar normaal naar kijken of zit je met zwetende handjes voor de televisie?
“Ik heb weleens het gevoel dat ik nog zenuwachtiger ben dan hij. Vooral als ik het op televisie zie. Dan zie je het zo goed. Soms gaat het wel heel erg hard. Niet normaal. Natuurlijk hoort het erbij, maar ik houd regelmatig mijn hart vast.”

Dit weekend behoort hij tot de grote favorieten voor de dagzege. Hoe zie jij zijn kansen?
“Hij heeft gisteren een goede tijdrit gereden. Ik denk dat hij dit weekend mooie dingen kan laten zien. De etappes zijn vlak, hij is fit en voelt zich goed. Ik ben benieuwd, ga voor hem duimen.”

Het gat tussen Marcel en de leider Tom Dumoulin is elf seconden. Staat een roze leiderstrui hem?
“Jazeker! Een beetje gay is best oké, toch? Ha!”

Delen: