Word abonnee

Helden in het nieuws

Wammes: ‘De sfeer is beter dan ooit’

door: Redactie Helden
29 september 2015

Sporters zijn altijd druk en onderweg. Alles staat in het teken van het verwezenlijken van doelen en dromen. Deze week volgen we Jeffrey Wammes, die zich voorbereidt op het WK turnen in Glasgow. Wammes is één van de tien turners die kans maakt op een plekje bij de definitieve zeskoppige selectie van het landenteam.

Jeffrey, allereerst, hoe is het met je?
“Het gaat goed met me! Ik ben zo goed als fit en daar ben ik heel blij om.”

Het WK komt steeds dichterbij. Vorige week hebben jullie al testwedstrijden gespeeld tegen België en Italië. Hoe zijn die gegaan? 
“Eigenlijk wel goed. Vooral met het team hebben we een goede score neergezet. Dat laat zien dat we op de goede weg zijn. Voor mij persoonlijk zijn deze wedstrijden ook goed gegaan. Al moest ik wel weer even wennen aan alle toestellen, omdat ik nu aan het allrounden ben. Sommige onderdelen, zoals brug, zullen nooit mijn favoriet gaan worden. Maar dat houd je. Gelukkig loopt het verder goed.”

Je bent dus op de goede weg? 
“Zeker weten! Iedere wedstrijd scoor ik weer wat hoger. Ik merk dat het stapje voor stapje beter gaat, ook op de trainingen. Het is mooi als je dat dan terugziet in de cijfers.”

'Als ik mijn ding doe, zit ik er bij'

Komend weekend staat er nog één testinterland op het programma tegen Wit-Rusland. Hoe belangrijk is die wedstrijd? 
“Die is heel belangrijk. Het is niet alleen de laatste wedstrijd voor het WK, maar ook wordt na deze wedstrijd de definitieve selectie bekendgemaakt. Van de tien vallen er vier af, waarvan één reserve gaat zijn.”

Ben je bang dat je af gaat vallen? 
“Op zich niet. Als ik mijn ding doe, zit ik erbij. Ik ben gewoon erg stabiel en heb keihard getraind. Hoewel je het natuurlijk nooit honderd procent zeker weet, verwacht ik er wel bij te zitten. Mitch Fenner (bondscoach, red.) heeft gezegd dat ik aan zijn verwachtingen heb voldaan. Dat geeft me een gerust en goed gevoel.”

Hoe gaan de andere jongens daar mee om? 
“Het is natuurlijk wel spannend wie de plekken vijf, zes en zeven gaan pakken. Als zevende persoon ben je namelijk reserve, terwijl je als zesde wel mag turnen. Maar ik merk weinig stress.”

Zijn er al mensen verzekerd van een plek bij de eerste zes? 
“Volgens mij is nog niemand honderd procent zeker. Ook Epke Zonderland niet. Maar als hij herstelt is van zijn hersenschudding en het gewoon goed doet, gaat hij natuurlijk mee.”

'Het is een lastige puzzel voor de bondscoach'

Hoe is de sfeer in de groep? 
“De sfeer is heel erg goed, beter dan ooit durf ik wel te zeggen.”

Jullie zijn dus niet alleen elkaars landgenoten, maar ook elkaars concurrenten. Merk je daar wat van onderling? 
“Nee, hoor. Je ziet het in elke sport wel dat er mensen moeten afvallen. Het gaat juist heel erg goed bij ons team. We zijn bezig met een doel en dat voelen we allemaal heel goed. De sfeer is beter dan ooit. Je moet het met elkaar doen. Je hebt elkaar nodig.”

Is iedereen aan elkaar gewaagd? 
“Best wel, ja. Het is ook een kwestie van welk team het beste bij elkaar past. Yuri van Gelder kun je bijvoorbeeld niet op alle toestellen inzetten. Dan moet je iemand hebben die hem goed aanvult. Het kan zijn dat iemand juist beter is op andere toestellen. Dan is diegene handiger dan iemand die heel goed is in de ringen. Het is een lastige puzzel voor de bondscoach.”

Delen: