Word abonnee

Helden in het nieuws

Worthy de Jong: ‘Geweldig om dit mee te maken’

door: Robert Prins
6 september 2015

De Nederlandse basketballers doen dit jaar voor het eerst in 26 jaar weer eens mee aan het EK. Gisteren begon de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren uitstekend. In Zagreb werd Georgië met 73-72 verslagen. We spraken met speler Worthy de Jong. 

Worthy, namens Helden wil ik je feliciteren met de mooie overwinning op Georgië.
“Dank je wel.”

Hoe kijk je terug op de wedstrijd?
“Het is ontzettend mooi om dit mee te maken. We doen als land voor het eerst in 26 jaar weer mee aan het Europees kampioenschap basketbal. Als je dan direct wint, is dat natuurlijk geweldig.”

Het is voor alle spelers de eerste keer dat ze op een EK uitkomen. Hoe vind je het?
“Dit is waar je het als basketbalspeler voor doet. Op een toernooi als een EK krijg je de mogelijkheid om je te meten met topspelers uit verschillende toplanden. Dat is geweldig. Als je dan ook nog eens van een land met een aantal NBA-spelers wint, is dat een heel mooie ervaring. Iets wat ik niet snel meer zal vergeten.”

'Veel mensen in Nederland begrijpen het spelletje niet eens, terwijl het zo’n mooie sport is'

Hoe belangrijk is deze overwinning op een EK voor het Nederlandse basketbal?
“Heel belangrijk, denk ik. Ik zit hier natuurlijk in Zagreb en heb niet heel erg veel meegekregen van het feit hoe het in Nederland is beleefd. Toch heb ik van verschillende mensen op Twitter en Facebook gehoord dat ze hebben gekeken, dat is erg mooi om te horen. Veel mensen in Nederland begrijpen het spelletje niet eens, terwijl het zo’n mooie sport is. Dat is zo ontzettend jammer. Het is dan ook geweldig dat dit toernooi in Nederland wordt uitgezonden. Hierdoor komen veel mensen met de sport in aanraking.”

Tekst gaat verder onder de foto

Op een gegeven moment stonden jullie met twaalf punten voor. Toch gaven jullie het op het eind nog bijna weg. Hoe kwam dat?
“Dat is basketbal. Het is onmogelijk om veertig minuten lang goed te spelen. Ieder team heeft in een wedstrijd een aantal ups & downs. Wij speelden de eerste drie kwarten erg sterk. Helaas hadden wij onze mindere periode in het vierde kwart. Hierdoor konden zij terugkomen en stonden ze zelfs even met vijf punten voor. Ik moet het team een groot compliment geven dat we er ook daarna nog in bleven geloven en er uiteindelijk toch nog met de zege vandoor gingen.”

Zelf speelde je heel goed. In negentien minuten noteerde je zestien punten en zes rebounds. Ben je tevreden met je eigen optreden?
“Zeker. Ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen aan dit succes. Toch was ik net zo tevreden geweest als ik minder punten had gescoord, hoor. Als we maar winnen, ha. We moeten het echt hebben van ons samenspel, hebben geen spelers in onze selectie die een wedstrijd alleen kunnen beslissen. Iedere wedstrijd staat er weer iemand anders op, dat is mooi om te zien.”

'De overwinning van gisteren is mooi, maar die is nog meer waard als we vandaag ook aan het langste eind trekken'

Wat moet er volgens jou nog beter?
“We moeten nog iets agressiever zijn op bepaalde momenten. Tegen Georgië kregen we het een aantal keer niet voor elkaar om de verdedigende rebound te pakken, waardoor zij meerdere keren de kans kregen om te scoren.”

Vandaag spelen jullie meteen de tweede wedstrijd. Om 15:00 is Macedonië de tegenstander. Wat verwacht je?
“We hebben opnieuw een kans om te winnen. De overwinning van gisteren is mooi, maar die is nog meer waard als we vandaag ook aan het langste eind trekken. De laatste drie wedstrijden in deze poule worden erg lastig, dan spelen we tegen landen die in de top vijftien staan op de wereldranglijst.”

Namens Helden wens ik jullie heel veel succes.
“Dank je wel. We gaan ons best doen.”

Delen: