Word abonnee

Helden in het nieuws

Wüst: ‘Schaatsen en ondernemen niet te combineren’

door: Redactie Helden
23 oktober 2015

Dagenlang zat ze aan de telefoon gesprekken te voeren. Ireen Wüst was even geen schaatsster meer, maar ondernemer. Afgelopen zomer besloot ze namelijk samen met Patrick Wouters, Rutger Tijssen en Gerard Kemkers een eigen team op te zetten: Team4Gold.

En daar ging veel tijd in zitten, merkte Wüst. “In plaats van te slapen was ik alleen maar bezig met ondernemen. Wat gaat de naam worden, hoe gaat het logo eruitzien, welke kleur kiezen we, hoe zien de pakken eruit enzovoort. Ik was de hele dag aan het bellen. Dat was best een lastige periode,” beweert de viervoudig olympisch kampioene tijdens het persmoment van Team4Gold.

De ploeg is nog altijd in opbouw, maar het fundament is gelegd. Eén ding ontbreekt alleen nog: een sponsor. Volgens Wüst is dat een kwestie van tijd. “Schaatsen leeft nou eenmaal wat minder in de zomer. Ik heb er alle vertrouwen in dat er een sponsor gaat komen. Een deadline? Nee, dat hebben we bewust niet gedaan, anders zit je vast aan een bepaalde datum.”

'Ik investeer in mezelf en geloof heilig in dit team'

Loslaten
Maar hoe wordt nu alles betaald zonder sponsor? “Via interne investeerders,” geeft Wüst aan. “Ja, ik betaal er zelf ook aan mee, maar dat heb ik er allemaal voor over. Ik investeer in mezelf en geloof heilig in dit team. Maar ik heb nu afstand genomen van het ondernemen. Schaatsen en ondernemen is niet te combineren. Het ondernemen gaat nu via Patrick Wouters.”

Wouters is onder meer de persoonlijke manager van Wüst en tevens de eigenaar van sportmarketingbedrijf House of Sports. “Wij hebben tegen Ireen gezegd: ‘Ga jij maar hard schaatsen, wij zorgen voor het zakelijke. Steek er geen energie in.’ En daar kan zij wel mee dealen.” Wüst voelt zich, hoe het ook went of keert, verantwoordelijk voor de ploeg. “Het voelt toch een beetje alsof het mijn kindje is. Maar ik moet het gewoon loslaten nu en me op het schaatsen richten.”

'Het kan tien dagen duren, maar ook een half jaar'

Wouters is ervan overtuigd dat er vroeg of laat een sponsor gaat komen. “Natuurlijk hadden we de hoop afgelopen zomer al een sponsor te vinden. Maar dat is helaas niet gelukt. Ik ben ervan overtuigd dat we een partij gaan vinden de komende maanden. We zijn wel in gesprek met partijen, maar meer nog niet. Hoelang dat gaat duren? Dat kan tien dagen duren, maar ook een half jaar. Alles gaat op zijn plek vallen,” is Wouters zeker.

Achtervolging
Ondanks deze kopzorgen probeert Wüst zich met de ploeg te focussen op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Haar doel is namelijk om daar voor de vierde keer op rij olympisch goud te halen. En daarna hangt ze hoogstwaarschijnlijk haar schaatsen aan de wilgen. En wat dan? Baanwielrennen op de Zomerspelen, iets wat ploeggenoot Koen Verweij ook ambieert?

“Ha, iemand zei laatst dat ik wel goed zou zijn op de 3 kilometer achtervolging. Maar dat is helaas niet olympisch,” zegt Wüst lachend. Maar ze sluit het vooralsnog niet uit. “Ik focus me nu eerst op de komende jaren, op de Winterspelen. Wat er daarna gebeurt, zie ik dan wel.”

Delen: