Word abonnee

Top of flop

De topprestatie van Louis van Gaal

door: Frits Barend
26 januari 2015

In top en flop houdt Frits Barend elke week de hoogtepunten en de dieptepunten van het afgelopen weekeinde bij. Deze keer over het praatclubje van Heracles, het matige niveau van de klassieker en het prachtige voetbaldrama in de Engelse beker.

Flop 3
Ramon Zomer van Heracles maakte vrijdagavond bij de stand 0-0 een vreselijke blunder waardoor FC Twente de 1-0 letterlijk cadeau kreeg. In deze tijd van matchfixing mag je bij gezonde Hollandse jongens niets slecht denken, dus dat doe ik ook oprecht niet. 

Maar als ik medespeler van Heracles zou zijn geweest, had ik hem wel even stijf gevloekt. Had ik me wel even kapot geërgerd aan die domme, blinde terugspeelbal, aan de 'voorzet' die Zomer aan tegenstander Jesus Corona gaf. 

Maar wat zagen we, naast juichende spelers van FC Twente? Medespelers van Heracles die alleen maar troostende woorden spraken, schouderklopjes uitdeelden en de verslagen, op de grond liggende Zomer opbeurden. Heracles leek een veredeld praatclubje. Zomer verscheen na afloop schuldbewust voor de camera's. Die fouten horen ook bij voetbal, zei hij. 

Prachtig hoor, die empathie en die nieuwe definitie van voetbal. Maar zo rijd je wel keihard richting Jupiler League. 

Des te gekker dat Cillissen Kazim-Kazim verbaal zo op zijn ziel probeerde te trappen

Flop 2
Het niveau van Ajax-Feyenoord en de eerste bloedeloze 0-0 sinds 1978. De enige ploeg die net als eerder dit seizoen in Rotterdam had moeten en mogen winnen was Feyenoord. Jasper Cillissen redde een paar keer fantastisch, maar waarom moet hij zich verbaal zo afreageren op Kazim Richards? 

Ik krijg met de week meer waardering voor de vaak bespotte spits van Feyenoord. Hij complimenteerde Cillissen na een prachtige redding. Dan heb je niveau. Des te gekker dat Cillissen Kazim-Kazim verbaal zo op zijn ziel probeerde te trappen, aldus een aarzelende Kazim na afloop. 

Ooit was het 'gewoon' dat een Rotterdamse verdediger van Feyenoord aan de spits van Ajax vroeg of zijn moeder nog steeds achter het raam haar geld verdiende. Waarop de Amsterdamse spits gevat antwoordde: vraag maar aan je vader, want die schijnt haar beste klant te zijn. 

Ik mag toch aannemen dat die tijd ver achter ons ligt, dat een trainer in deze tijd hoogstens verwijst naar de voetbalklasse van zijn eigen moeder of schoonmoeder om het niveau van de wedstrijd aan te geven. 

De handsbal was iedereen ontgaan, behalve scheidsrechter Van Sichem

Flop 1
Er is een flop die helaas zelfs het woord flop overstijgt: de brandstichting in het supportershome van Ajax, drie dagen voor Ajax-Feyenoord. Natuurlijk werd er vrijdagochtend meteen gespeculeerd. Dan hoop je maar dat die brand ten eerste niet is aangestoken en al helemaal niet door zogenaamde fans van Feyenoord. 

Helaas is inmiddels bewezen dat de brand is aangestoken, dat er een of meerdere criminele gekken zijn geweest die de brand op hun geweten hebben. Het woord oorlog is na de aanslagen in Parijs veel gehoord. Het zal toch niet zo zijn, dat op nationaal niveau een heuse supportersoorlog wordt uitgevochten?

Top 3
In die wedstrijd FC Twente-Heracles maakte Mike te Wierik de gelijkmaker. Leek het. De commentatoren van FoxSport en van de NOS begrepen niet waarom scheidsrechter Tom van Sichem de goal had afgekeurd. Werd keeper Sonny Stevens gehinderd? De verwijten en het onbegrip lagen al klaar, tot de goede herhaling kwam. Te Wierik had de bal met zijn vuist in het doel 'gekopt'. 

De handsbal was iedereen ontgaan, behalve scheidsrechter Van Sichem, kortom een topbeslissing. Je moet er niet aan denken wat de scheidsrechter was overkomen als hij de handsbal zoals de twee commentatoren niet had gezien. Hij zou zeker niet zijn getroost. 

'Wat er gebeurd is? Voetbal is gebeurd'

Top 2 
Vrijdagavond op prime time, live bij de BBC, kwam Manchester United in een nostalgisch, typisch Engels voetbalstadion met staanplaatsen en houten tribunes niet verder dan 0-0 tegen vierde divisieclub Cambridge United. Het was drie dagen na Roda-PSV, het was zo slecht als slecht kan zijn, maar het was tegelijk amusement zoals amusement is bedoeld. Manchester had 80 procent balbezit, maar het bleef 0-0. 

Een kwartier voor het einde dichtte de commentator: 
“Cambridge is fifteen minutes away, from a historical Old Trafford replay.” 

En een dag later vloog de hele top-3 van de Premier League uit de FA-cup, Chelsea, Manchester City en het Southampton van Ronald en Erwin. Chelsea kwam thuis nog met 2-0 voor tegen het kleine Bradford, maar verloor met 2-4. En wat zei Jose Mourinho na afloop bij de BBC: “Wat er gebeurd is? Voetbal is gebeurd. Begin nou niet meteen dat wij ons moeten schamen. Alle eer voor Bradford, Bradford verdient alle waardering, zij hebben iets gedaan wat alleen in het voetballen kan, met bescheiden middelen de grote,veel rijkere favoriet kloppen. En dat schamen komt morgen wel.” 

Dus leverde Van Gaal achteraf gezien een topprestatie in Cambridge. Of is dat scorebordjournalistiek? 

Top 1
Afgelopen weekeinde leek de ijsbaan van Dordrecht op een massaal dance-event met als topattractie ST Sjinkie Knegt, waar ST voor Short Tracker staat.

Shorttrack is rock and roll, het swingende broertje van de all-round, de urban variatie op het ijs, het is schaatsen 4.0 met als absolute topattractie, Sjinkie. Als Sjinkie Knegt het al niet is, dan zal hij het worden: de cultheld van de ijsbaan. 

Delen: