Word abonnee

Top of flop

Hiddink heeft het goed gezien

door: Frits Barend
16 november 2014

In zijn top en flop houdt Frits Barend elke week de hoogtepunten en de dieptepunten uit de voorgaande speelronde bij. Deze week uiteraard over Oranje.

Top

Is het nou top of flop dat al die deskundigen zich met z'n allen vooraf hebben opgewonden over Nederland-Letland? Het is niet anders dan Ajax-Top Oss, zei ik vooraf, of Griekenland – Faröer Eilanden, maar dat werd 1-0 voor de eilandbewoners, die alleen voetballen in de avonduren. Voor het eerst onder bondscoach Guus Hiddink kwam het Nederlands elftal dit jaar niet op achterstand, maar op voorsprong. Het was een aardige statistiek die NOS-commentator Frank Snoeks vertelde na de eerste goal van Robin van Persie. Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie hebben 26 keer met elkaar samengespeeld en in die wedstrijden ook 26 keer gescoord.

Huntelaar maakte vervolgens de derde en de zesde goal, (nu dus 28 goals van het duo in 26 interlands, bij de 6-0 van Huntelaar was Van Persie al naar de kant) dus blijkbaar scoren de twee altijd als ze met elkaar spelen. Hebben al die bondscoaches dan een bord voor hun kop gehad om te spelen met Huntelaar óf Van Persie? Ik wil mijn gelijk niet halen, maar Hiddink heeft dat goed gezien, beginnen met de twee topscorers, naast de geniale Arjen Robben.

Wat mis ik dat ik dat allemaal niet heb gezien?

Flop 

Het uitvallen van Daley Blind, maar solliciterend naar flop was ook de psychologie van de koude grond van al mijn collegae en andere voetbalanalytici over de lichaamstaal van Guus Hiddink. Gek werd ik van al die pseudowetenschappers.

Vlak voor de wedstrijd hoorde ik weer een analiticus zeggen dat je aan de lichaamstaal van Hiddink kon zien dat hij het niet meer zag zitten, dat deze Hiddink niet de Hiddink was die hij kende en meer van dat soort gogisch gezwets in de ruimte. Ik volg het voetbal al jaren. Wat mis ik dat ik dat allemaal niet heb gezien, behalve een dolend elftal? Zullen al die pseudogedragswetenschapper na Letland aan de lichaamstaal van Hiddink hebben gezien of hij in maart nog bondscoach is? 

Het is goed dat aanvoerder van Persie duidelijk stelling nam tegen racisme

Maar de grootste flop was wat vooraf ging aan Nederland-Letland, nadat een selfie van Memphis Depay met de donkere, zwarte jongens in de selectie van het Nederlands elftal door Leroy Fer was verspreid via Facebook. Leuke foto, zou je denken, en wat grappig dat er weer zoveel donkere spelers bij het Nederlands elftal zitten. Juist nu de PvdA leidt onder desintegratie van twee fractieleden die zich meer religieus Turks dan seculier Nederlands gedragen, toont de selectie van Oranje dat we het in Nederland samen moeten doen.

Dacht ik, want de op zich volledig onschuldige foto zonder de witte jongens lokte reacties uit die deden terugdenken aan de beginjaren tachtig van de vorige eeuw, toen er bananen werden gegooid naar Ajax-keeper Stanley Menzo. De reacties op de foto pasten helaas naadloos in de Zwarte Pieten-discussie. Reacties als 'FC Aap' verleidde de hoogzwangere, geweldige zangers Hadewych Minis (@Hademini) tot de tweet: 'Als je denkt dat discriminatie in NL meevalt, lees dan hoe op onze Oranje-helden wordt gereageerd.' En het is goed dat aanvoerder van Persie duidelijk stelling nam en zei dat hij 'verdrietig' was en het 'shocking' vond.

Delen: