Word abonnee

Top of flop

Op zijn Frits: Achahbar

door: Frits Barend
23 maart 2015

Frits Barend laat zich licht schijnen op het afgelopen sportweekend: 'Geen hoge ballen op Achahbar?'

Veel mooier en moeilijker heb ik ze dit seizoen nog niet gezien. Ik heb het over de oefening van Anass Achahbar. Ik noem zijn twee wonderschone doelpunten tegen PSV bewust een oefening. Wat de vergeten aanvaller uit de eigen jeugd van Feyenoord ons gisteren voorschotelde, had niet misstaan in een turnhal. Qua moeilijkheidsgraad en uitvoering was de oefening bij de eerste goal van Achahbar zo goed als perfect.
 

 

In de voorbeschouwing hadden de analytici bij FoxSports, Kenneth Perez en Mario Been, nog opgemerkt dat je geen hoge ballen moet geven op de kleine spits. Bij de eerste goal kreeg hij een hoge bal van het talent Rick Karsdorp. Ik bedoel maar. De hoge bal kwam inderdaad niet van de vleugel, ballen waarop de analytici doelden, maar van achteren en was lang onderweg. Een bal dus voor echte koppers en dat is Achahbar niet. Met zijn timmermansoog volgde hij de bal, waarna hij als Epke Zonderland precies op het juiste moment los kwam van de grond, waarna hij hangend in de lucht als Marco van Basten precies op het juiste moment de bal op de wreef nam. De timing van springen, dalen en schieten was tot op de millimeter nauwkeurig.

Was de goal van Achahbar toeval? Een zondagsschot dat je per ongeluk één keer in je leven maakt? Je had het heel even kunnen denken. Maar nog geen vijf minuten later kregen we het bewijs dat zijn eerste doelpunt geen geval was. Toeval was dat hij speelde. Als Kazim-Richards niet geblesseerd was geraakt, had hij niet eens op de bank gezeten, dan was Mitchell Te Vrede de reserve op de bank. Dat toeval beslist dus ook Feyenoord-PSV. Zijn tweede goal, op schitterende manier aangegeven door Jean-Paul Boëtius, was bijna van een even grote schoonheid. Aannemen met de borst en daarna nog de controle hebben om de bal bijna als een biljarter in de verre hoek te schieten. Even later deed Juan Mata (waarde: 45 miljoen euro) iets vergelijkbaars bij Manchester United, met het verschil dat Achahbar twee keer scoorde in een overvol strafschopgebied. Dat maakt zijn uitvoering extra bijzonder.

'Dat was het leuke gisteren: jongetjes wonnen van PSV'

Dat inzicht is niet te trainen, dat is talent en dat onderscheidt je. Fred Rutten heeft dat bijzondere talent gezien. Na afloop wees Achahbar naar de huidige assistent-trainer van Feyenoord Jean-Paul van Gastel met wie hij veel op zijn 'oefeningen' heeft geoefend. Even aandoenlijk was de bekentenis na afloop van de plaatsvervangend stralende Boëtius. “We spelen al vijftien jaar samen.” Dat was het leuke gisteren: jongetjes wonnen van PSV.

Delen: