Word abonnee

Top of flop

Parels Boëtius en Vilhena moeten weer gaan schitteren

door: Frits Barend
6 oktober 2014

Frits Barend houdt na elke competitieronde de tops en flops bij. Deze keer over commentatoren, spitsen, PEC Zwolle en Arjen Robben.

Flop 3
Oké, de eerste afgekeurde goal van PSV tegen Excelsior bleek achteraf geen buitenspel. Dat zag een van de dienstdoende televisiecommentatoren ook, uiteraard pas na de herhaling. En toen hoorde ik een commentator zeggen dat 'de grensrechter nooit had mogen vlaggen'. Dank je de koekoek. Ik ben altijd weer verbaasd hoe vaak grensrechters buitenspel goed zien, vaker dan de commentator de juiste naam van de gemiddelde doelpuntenmaker. Zou leuk zijn als een grensrechter een keer zegt na een fout van de commentator: 'De commentator had nooit commentaar mogen geven.'

Het lijkt alsof Rutten zijn basisteam heeft staan. En daarin is geen ruimte voor Boëtius en Vilhena.

Flop 2
Spitsen heten egoïsten te zijn, maar waar zijn die egoïsten gebleven? Alle spitsen zijn tegenwoordig de braafste jongetjes van de klas. Natuurlijk wil je graag winnen en zijn de drie punten belangrijk, maar zelf scoren is ook weleens lekker. Op het bedroevende niveau waarop ik speel en heb gespeeld, had ik een heerlijke middag als ik eens had gescoord, zelfs als we hadden verloren. Maar tegenwoordig hoor je met name spitsen zeggen: 'Ik had liever niet gescoord en wel gewonnen.' Of: 'Ik ben blij met mijn doelpunten, maar nog belangrijker is dat we hebben gewonnen.' Zondag hoorde ik het weer uit de mond van Colin Kazim-Richards, de scorende spits van Feyenoord. Romario had het niet uit zijn bek gekregen, die wilde maar een ding, zelf scoren, op en buiten het veld. Hij was dan ook verre van de ideale schoonzoon, maar wel een fantastische, veel scorende spits.

Flop 1
Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena. Nog niet zo heel lang geleden waren ze de parels van Feyenoord, opgegroeid op Varkenoord en vervolgens schitterden ze in de Kuip. De twee zouden Feyenoord bij de hand gaan nemen, zo was de verwachting. Feyenoord begon niet goed aan het seizoen, maar nu heeft de ploeg van de nieuwe coach Fred Rutten de stijgende lijn te pakken. De ploeg won drie wedstrijden in een week: van Go Ahead Eagles, Standard Luik en FC Groningen. Het lijkt er op dat Rutten zijn basisteam voor de komende tijd gevonden heeft. En daarin lijkt op het eerste gezicht geen plaats voor Boëtius en Vilhena, ze zijn veroordeeld tot invalbeurten. Met Elvis Manu heeft Feyenoord er weer een nieuwe parel bij, maar die andere twee wil ik ook dolgraag weer als 'vanouds' zien schitteren.

Gaat Zwolle meedoen om de titel?

Top 3
Gelukkig is er beschaving in de top van de eredivisie en die beschaving wordt al jaren belichaamd door Phillip Cocu. Zijn verdediger Jeffrey Bruma maakte bij een 3-0 voorsprong een oerstomme fout op de doorgebroken Tom van Weert van Excelsior en kreeg rood. Dan zou je verwachten dat de assistent-trainers van PSV, Chris van der Weerden en Ernest Faber, tekeer gaan tegen hun eigen speler. Maar nee, het is een soort misplaatste Pavlov reactie om de grensrechter of de vierde man uit te kiezen voor het uiten van je frustratie. Cocu liep op zijn gemak naar de grensrechter om hem te vragen of Bruma wel de laatste verdediger was. Hij werd uiteindelijk naar de tribune gestuurd omdat hij zijn trainersvak had verlaten. 'Die regel kende ik niet,' zei Cocu na afloop schuldbewust, 'ik heb daarom na afloop mijn excuus aangeboden. Je bent nooit te oud om te leren.'

Top 2
PEC Zwolle. Vorig jaar won de ploeg van trainer Ron Jans de beker door Ajax met 5-1 te vernederen. In augustus won PEC ook de Johan Cruijff Schaal door opnieuw landskampioen Ajax te verslaan. En zondag verloor Zwolle opnieuw niet van de ploeg van Frank de Boer: 0-0 in de Arena. Gertjan Verbeek zei het deze week al tegen Helden Online: PEC Zwolle is het nieuwe sc Heerenveen, een ploeg die sympathie oproept. Ook die van mij. De ploeg staat tweede, gelijk met Ajax, speelt leuk voetbal en versloeg afgelopen maand ook al PSV. Gaat Zwolle meedoen om de titel?

Je moet toch niet denken aan de dag dat Robben het voorbeeld van Kuijt gaat volgen.

Top 1
Arjen Robben. De beste voetballer van het afgelopen WK en Nederland is weer fit. Hij scoorde meteen twee keer tegen Hannover 96. En dat is goed nieuws voor Guus Hiddink. In zijn eerste twee interlands als herintredende bondscoach ontbrak Arjen. Die duels, tegen Italië en Tsjechië, gingen prompt verloren. Vrijdag speelt het Dirk Kuijt-loze Oranje het EK kwalificatieduel tegen Kazachstan en volgende week dinsdag wacht IJsland. Ik voorspel dat Guus Hiddink na volgende week met een Robben-in-vorm een heel andere bondscoach is dan de coach van de afgelopen maand. De Arjen Robben van de laatste jaren maakt de coach.

Delen: