Word abonnee

Top of flop

Top en flop: Deze Sneijder hoort altijd te spelen

door: Frits Barend
20 oktober 2014

Frits Barend houdt na elke competitieronde de tops en flops bij. Deze keer over arbiters, gefrustreerde reacties, Adam Maher en Wesley Sneijder. 

Flop 3
FC Twente – Ajax was alleen in naam een topper. Het duel was slechts bij vlagen interessant, bijvoorbeeld tijdens de rust. Twente verborg zijn creatieve spelers, Ajax ging pas voetballen toen een nederlaag dreigde. Dit was een 'topper' om snel te vergeten.
 
Flop 2
Een streekderby verliezen doet pijn, maar de actie van PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen was belachelijk en lachwekkend. Na de 3-2 nederlaag tegen Go Ahead Eagles schoot hij uit frustratie een bal hard het publiek in en verwondde daarbij een supporter. Een man op leeftijd kreeg de bal vol in het gezicht en zou een zware hersenschudding hebben opgelopen. Terecht bood Van Polen excuses aan en probeert via de Eagles in contact te komen met het slachtoffer. Een advies: probeer in de wedstrijd zo trefzeker te zijn, mik eens op doel en sta de aanvoerdersband even af.

Tegen Heracles sleepte Manu zijn ploeg er weer doorheen

Flop 1
Wat elke week terugkeert en elke week stoort, is het afbranden van arbiters. ADO Den Haag-coach Henk Fraser reageerde na het gelijkspel tegen NAC Breda ook al zo gefrustreerd. Hij wil dat de communicatie op de oortjes van de arbiters voortaan ook geopenbaard wordt. 'Zodat we eens kritisch kunnen bekijken hoe dat nu gaat.' Mogen wij dan ook de wedstrijdbespreking volgen en horen hoe je kansen om zeep helpt? Het is het goed recht van Fraser om zich te storen aan een arbiter, in dit geval Jochem Kamphuis. Maar als hij stelt dat de onderlinge communicatie tussen arbiters geopenbaard dient te worden, zegt hij eigenlijk dat een eventuele verkeerde beslissing opzettelijk gemaakt wordt. Op deze manier wordt alleen maar meer afbreuk gedaan aan het gezag van de arbiter. 

Top 3
Fred Rutten bestempelde het als 'Project-Manu'. En het project werpt zijn vruchten af. Elvis Manu blijft de speler met de meeste dreiging aan Rotterdamse kant. Tegen Heracles sleept Elvis Manu zijn ploeg er doorheen, zoals hij ook al in Europa deed. Rutten ziet echter nog één duidelijk verbeterpunt bij zijn aanvaller. 'Nu wordt het zaak dat hij het negentig minuten lang gaat volhouden.'

Een getergde Sneijder is een goede Sneijder

Top2
Adam Maher vond dat hij tegen zijn oude werkgever AZ zijn beste duel ooit speelde in het shirt van PSV. Wie ben ik om hem te bestrijden? De spelverdeler nam zijn ploeg eindelijk bij de hand. Het kind uit Diemen werd vorig jaar als het grootste talent van Nederland naar Eindhoven gehaald, maar kon de verwachtingen niet waarmaken. Zaterdag zagen we de Maher die we kennen toen hij zelfs international was.
 
Top 1
In misschien wel de meest beladen wedstrijd van Europa sleepte Wesley Sneijder zijn ploeg er afgelopen weekeinde doorheen. Een achterlijke rode kaart van Bruno Alves zorgde ervoor dat Galatasaray lange tijd een man meer had tegen Fenerbahçe. Maar scoren lukte maar niet. Totdat Sneijder twee minuten voor tijd de bal kreeg en dacht: laat ik eens uithalen. Hij ramde de bal op prachtige wijze in de linkerbovenhoek. Twee minuten later maakte hij zelfs nog een tweede wereldgoal. Dit keer door de bal in de rechterbovenhoek te krullen. 'Ze zaten er lekker in,' reageerde hij na afloop na de met 2-1 gewonnen derby met een lach. Een lach die we sinds het WK niet meer gezien hadden. Dus weer gaat de regel 'een getergde Sneijder is een goede Sneijder' op. Guus Hiddink zette hem met een vroege wissel tegen IJsland op scherp. Tegen Fenerbahçe bewees Sneijder vervolgens dat hij, in deze vorm, ook in Oranje de volle negentig minuten hoort te spelen.

Delen: