Word abonnee

Top of flop

Top en Flop: ‘Bij beschaving past ook excuus’

door: Frits Barend
22 februari 2015

In top en flop houdt Frits Barend elke week de hoogtepunten en de dieptepunten van het afgelopen weekeinde bij. Deze keer over de 'journalist' Marco van Basten, de perikelen rondom Fred Rutten en de Feyenoord-hooligans in Rome. 

Flop 3
Trainer Henk de Jong van SC Cambuur had zich in gangbare kroegtaal geërgerd aan zijn spelers na de nederlaag tegen NAC. Zijn spelers leken wel meisjes in rokjes, of zoiets. Je kunt van voortschrijdend inzicht spreken dat De Jong slecht spel in zijn emotie aan vrouwen koppelt, want vroeger spraken ze van mietjes. Meteen na de uitspraak van De Jong reageerde de Godmother van ons vrouwenvoetbal Vera Pauw. En wij retweeten haar. De Jong gedroeg zich als een topwijf en bood zondag meteen haar excuus aan. Daar kan menig kerel wat van leren.

Flop 2
Kort nadat trainer Ron Jans zijn contract met PEC Zwolle met een jaar had verlengd, werd hij heel even onderdeel van een roddel-geruchtencircuit. Hij zou in beeld zijn bij Feyenoord. De reactie van Jans liet geen ruimte voor twijfel. Die ruimte laat Fred Rutten wel. De trainer van Feyenoord is al weken onderwerp van gerucht en achterklap, mede omdat hij zijn contract nog niet heeft verlengd. Hij zou niet goed communiceren met zijn assistenten Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst, hij zou in beeld zijn als technisch-directeur van FC Twente. Althans volgens lokale media, want FC Twente weet van niets en dat lijkt me toch essentieel, los van het feit dat FC Twente zich financieel op dit moment geen TD kan veroorloven.

'Nederlandse beesten'

Flop 1
Toen bekend werd dat zeker vijfduizend supporters Feyenoord achterna zouden reizen naar Rome, had je een weddenschap kunnen afsluiten op wangedrag, vernielingen en openbare dronkenschap. Je durft het tevoren niet uit te spreken, uit bijgeloof en zelfbescherming, maar het wangedrag van die kleine, maar zeer harde kern van supporters van Feyenoord kan geen insider en betrokkene hebben verrast. Laat ik het anders formuleren: ik zou (blij) zijn verrast als de Feyenoord-hooligans zich als vrolijke Oranje-supporters hadden gedragen in Rome. Wat je eraan moet doen en wie er allemaal verantwoordelijk zijn, is niet de taak van een journalist. Die neemt geen paspoorten in beslag. Die neemt in deze alleen waar dat La Gazetta dello Sport de hele voorpagina inruimde voor 'I BARBARI' en het dagblad Il Tempo de voorpagina opende met 'Nederlandse beesten', met klein daaronder de vertaling 'Olandesi animali'. Laat niemand die verstand heeft van Feyenoord en openbare orde verbazing veinzen dat grote delen van het antieke Rome werden gezien als urinoir of vuilnisbak door stomdronken dikke buiken met kale koppen. Er is een zegen: de walgelijke, ophitsende Feyenoordkrant van eind vorige en begin deze eeuw is door de huidige, beschaafde directie van Feyenoord opgeheven. Maar bij beschaving past ook excuus.

Top 3
Februari 2015 is een mooie wielermaand. Na het WK-goud van Mathieu van der Poel in het veld, won Kirsten Wild dit weekeinde bij het WK baanwielrennen goud en brons, wonnen Elis Ligtlee en Shanne Braspennincx zilver op de Olympische onderdelen sprint en keirin en zagen we het sprinttalent Jeffrey Hoogland (helaas live alleen bij de Belgen niet bij de NOS) net buiten de medailles vallen. En vanuit de Ruta del Sol meldde Jaap Stalenburg ons dat de nieuwe, budgettair beperkte wielerploeg Roompot waarmaakt wat door de ploegleiders Erik Breukink en Michael Boogerd was beloofd: aanvallend koersen. In de Spaanse trainingskoers, waar ex-Tourwinnaars Chris Froome en Alberto Contador koersten alsof het al juli is, zaten de Nederlandse talenten in elke ontsnapping. In februari is meedoen nog net zo belangrijk als winnen.

'College Tour is de moderne Zomergasten'

Top 2
De openhartigheid van Ronald Koeman, nu weer bij College Tour. Het programma van Twan Huys op vrijdagavond op NPO3 met studenten in de zaal is een prachtige formule voor toppers uit letterlijk alle geledingen van de maatschappij die zich bloot willen geven. Velen zoals Derk Sauer en Anouk gingen Koeman voor, uitblinkers als Chantal Janzen en Arnon Grunberg zullen hem volgen. College Tour is de moderne Zomergasten.

Top 1
Ik vond de trainer Marco van Basten altijd zo leuk, positief twijfelen, maar onlangs leerde ik via een interview met zijn chef John van den Brom een andere Van Basten kennen. “Als Marco jou een slechte speler vindt, dan blijf je voor de rest van je leven een slechte speler.” En als hij vervolgens een prachtige goal maakt? Van den Brom in Het Laatste Nieuws: “Dan houdt Van Basten vol: hij kan er geen flikker van, slechte speler. John, jij denkt altijd vanuit van het positieve, dat is fantastisch. Maar ik denk altijd vanuit het negatieve en dat is ook fantastisch.” Als Marco van Basten niet zo goed had kunnen voetballen, was hij journalist geworden, vanuit het negatieve. Dat is ook fantastisch.

Delen: