Word abonnee

Uit helden

‘Als m’n vader wilde, was hij super duidelijk’

door: Frits Barend
29 augustus 2016

Johan Cruijff overleed op 24 maart dit jaar. Hij was niet alleen een groot voetballer, hij was ook een groot mens, richtte de Cruyff Foundation en het Cruyff Institute op. Ook nu hij er niet meer is, wordt zijn werk door de familie voortgezet. Frits Barend ging langs bij Jordi Cruijff voor een mooi en openhartig gesprek. “Dat we ons nu laten zien, is ook een beetje uit respect voor mijn vader.”

Afscheid
Je belde geregeld met je vader. Hoe erg mis je hem?
“Ik heb nog niet echt tijd voor mezelf gehad, die hoop ik in september te nemen als ik een paar weken naar huis, naar Barcelona, ga. Dan kan ik alles hopelijk laten bezinken. Kijk, ik zag hem niet elke dag. Mijn zusjes wel en dan voel je het ook elke dag. Ik put heel veel energie, kracht en sterkte uit de wijze waarop mensen over hem praten. Dat is ongelooflijk. Ik denk dat weinig mensen het voor elkaar kunnen krijgen dat er unaniem met zoveel respect na je dood over je wordt gesproken. Dat geeft me toch een beetje kracht.”

Heb je afscheid van hem kunnen nemen?
“Ja, hoewel het op het laatst heel snel ging na zijn terugkeer uit Israël. Hij heeft het maar één dag moeilijk gehad. Dat zie ik als een gift, zeker als je ziet hoe deze ziekte mensen kan aantasten en helemaal laten wegkwijnen. Dat is hem gelukkig bespaard gebleven. Hij is echt op zijn Cruijffiaans weggegaan, met: 'Jongens goedendag.' Hij wilde ook geen toestanden, dat heel veel mensen de straat op zouden gaan en een eerbetoon geven voor zijn begrafenis. Ik vind het ook fantastisch hoe dat allemaal was geregeld, dat we hem, precies zoals hij het wilde, de dag na zijn overlijden met twaalf mensen – alleen mijn moeder, kinderen en kleinkinderen – hebben begraven. Dat was super intiem, super mooi, super lief. En prachtig dat ons dat werd gegund.”

Vond hij het erg om dood te gaan?
“Hij wilde natuurlijk niet, dat lijkt me duidelijk, maar hij heeft altijd gezegd: 'Ik wil leven, niet overleven.' Hij wilde altijd een goede kwaliteit van leven behouden. Eigenlijk leidde hij al een tweede leven, 25 jaar na zijn hartaanval. Ik denk dat hij heel veel heeft genoten en ook heel veel heeft achtergelaten en dat hij op een vredige manier is weggegaan.”

 

Het complete verhaal met Jordi Cruijff is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook via Blendle.

Delen: