Word abonnee

Uit helden

Bauke Mollema en Alberto Contador: Partners in crime

door: Redactie Helden
6 juni 2017

Door een val verspeelde Bauke Mollema vorig jaar een vrijwel zekere podiumplaats in de Tour de France. Dit jaar is hij bij Trek-Segafredo de superknecht van Alberto Contador, die nog één keer het gevecht met Chris Froome aan wil gaan. Helden ging in aanloop naar de Tour langs bij het duo en ploegleider Steven de Jongh. 

Bauke steekt goed in zijn vel. De geboren Groninger heeft het naar zijn zin bij Trek-Segafredo, de ploeg waar hij sinds 2015 voor rijdt. De acht jaar ervoor reed hij in Nederlandse dienst, bij Rabobank en opvolger Belkin. “Het grote verschil tussen mijn periode in Nederland en Trek is de organisatie. Hier staat alles in dienst van de overwinning. Ik ben daardoor als mens en coureur veranderd. Er wordt hier ook meer van me geëist dan in het verleden bij Rabo en Belkin. Zeker in het begin bij Rabo was het allemaal wat makkelijker en was ik ook wat sneller tevreden. Ik ben bij Trek het wielrennen ook leuker gaan vinden. We hebben heel wat verschillende nationaliteiten in de ploeg en dat zorgt voor een unieke motivatie en sfeer.”

'Nu durf ik te zeggen dat ik volgend jaar voor de gele trui in Parijs wil gaan'

Bij Trek heeft Bauke ook leren inzien dat een podiumplaats in de Tour voor hem haalbaar kan zijn. Vorig jaar leek hij daar al dichtbij toen hij in een van de laatste etappes in de Tour de France, op weg naar Saint Gervais Mont Blanc, onderuitging. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal een klap, omdat Bauke op dat moment op weg was naar een podiumplaats. Hij stond tweede, achter geletruidrager Chris Froome, en dat leek een fraai uitgangspunt voor een ereronde in Parijs. Dat moment van De Val komt nog geregeld terug. “Toen ik vorig jaar in de Tour op het natte asfalt lag en mijn podiumplaats uit beeld zag verdwijnen, heb ik voor mezelf bepaald dat ik van die enorme mentale dreun ook weer moest leren. Na de Tour won ik meteen Classica San Sebastian. Nu durf ik te zeggen dat ik volgend jaar voor de gele trui in Parijs wil gaan. Als je zo dicht bij het podium was als ik vorig jaar, dan wil je ook gaan voor de hoofdprijs.”

Bauke die zegt dat hij voor de Tourzege gaat in 2018, dat is even wennen. Hij stond toch altijd te boek als die bescheiden renner. Leeftijd en zijn tijd in buitenlandse dienst zorgen ervoor dat hij zich makkelijker uitspreekt over zijn ambities. Na de Giro, waar hij als kopman van Trek startte, zal hij deze Tour nog gebruiken om te investeren. Hij zal de Tour rijden als adjudant van tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador. 

Het complete verhaal is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook op Blendle. 

Delen: