Word abonnee

Uit helden

Blind: ‘Ik vergat te juichen, zo verbaasd was ik’

door: Redactie Helden
19 augustus 2015

Manchester United zegevierde dinsdagavond tegen Club Brugge (3-1) dankzij Nederlanders Memphis Depay (2 goals, 1 assist) en Daley Blind (1 assist). Helden interviewde laatstgenoemde samen met zijn vriendin Candy-Rae over een hoogtepunt van Daley: de assist op Robin van Persie in het WK-duel tegen Spanje.

Door Barbara & Frits Barend

Je hebt al veel gewonnen, heb je een hoogtepunt?
“Nee, ik heb verschillende hoogtepunten, vier kampioenschappen op rij met Ajax, Speler van het Jaar bij Ajax, de Gouden Schoen voor beste speler van de eredivisie, mijn transfer naar Manchester United, derde worden op het WK en scoren in die wedstrijd tegen Brazilië. De assist op Robin van Persie tegen Spanje was ook een hoogtepunt. Maar ik wil niet alles noemen….”

Wil je ons mee terugnemen naar de pass op Robin van Persie die de 1-1 tegen Spanje inleidde tijdens de eerste wedstrijd van het WK, de pass en de goal die het hele verdere verloop van het wereldkampioenschap zouden bepalen?
Daley: “Ik had al een paar keer zo’n pass gegeven op Arjen Robben, maar hij stond net buitenspel of de pass lukte niet. Ik loerde steeds op de snelheid van Robben. We hadden er niet specifiek op getraind. En toen gebeurde het. Ik kreeg de bal van Nigel de Jong. De bedoeling van ons systeem was dat we via de backs zouden opbouwen, de backs moesten de passes naar voren geven. Ik zag Robin zijn hand opsteken en zonder na te denken gaf ik de pass in de ruimte. Frank de Boer had er bij Ajax op gehamerd dat we zo’n pass altijd iets voor de man moesten geven en nooit op de man. Niet dat ik op dat moment aan zijn woorden dacht, maar daardoor gaf ik die bal wel automatisch iets voor Robin uit. Of de bal op zijn voet of hoofd kwam, interesseerde me niet, als hij maar in zijn loopruimte kwam. De bal kwam aan, Robin zweefde door de lucht en ja, toen zat hij erin. Ik herinner me nog dat ik stokstijf stond, ik vergat te juichen, zo verbaasd was ik. Wat gebeurt hier, dacht ik. Ik werd meteen bedolven onder medespelers, Robin rende naar de dug-out waar ik stond. Ik was er stil van, ik stond te genieten in plaats van dat ik juichend achter Robin aanrende.”
Candy: “Ik was er niet bij, was net op tijd terug van opnames voor een commercial in China om de wedstrijd te zien. Gelukkig kon ik televisie kijken, met vrienden. Ik moest huilen na die goal, had tranen in mijn ogen.”

Delen: