Word abonnee

Uit helden

Boer: ‘Ik merk dat de topsport steeds minder belangrijk wordt’

door: Redactie Helden
16 februari 2016

Nog één keer gaat Margot Boer alles geven. Het WK sprint in Seoul is het laatste toernooi waar de 29-jarige schaatsster haar kunsten zal vertonen. Daarna zit haar profcarrière erop.

Na twaalf jaar schaatsen op het hoogste niveau vindt Margot het tijd om een bredere blik op het leven te werpen. “Ik merk dat de topsport steeds minder belangrijk wordt. Eigenlijk is dat al ruim een jaar zo. Ineens was die vraag er: wat wil ik nog meer uit mijn leven halen?”

‘Schaatsen houdt me klein, ik wil nog meer uit mijn leven halen’

De drang om te onderzoeken wat het leven nog meer te bieden heeft, werd bij Margot nog sterker door de tegenslag bij ploeggenote Thijsje Oenema. Bij haar collega-sprintster werd voor de tweede keer in een jaar tijd een kwaadaardig melanoom ontdekt. “Dat heeft absoluut het gevoel bij mij versterkt dat dit mijn laatste seizoen zal zijn. Schaatsen is supermooi, maar het houdt me ook klein en ik wil nog veel meer uit mijn leven halen.”

Met die doelstelling is Margot ondertussen al bezig. Ze heeft een passie voor Aziatische kunst opgebouwd en reist graag af naar het Verre Oosten. Sinds twee seizoenen deelt ze het ijs met haar Japanse ploeggenoot Nao Kodaira, waardoor haar interesse in Azië alleen maar toenam. “Tussen Nao en mij is een goede vriendschap ontstaan. Daarom vind ik het mooi om een inkijkje in de kunstgeschiedenis van haar land krijgen. Leer ik er toch wat meer over.”

‘Het is tijd om mijn dromen na te jagen’

De tijd met Nao zal voor Margot niet lang meer duren. Haar afscheid komt eraan. “Ik ben dit jaar ingegaan met de instelling dat dit mijn laatste seizoen gaat zijn en dat geeft veel rust. Als ik zie wat voor een zwaar gevecht Thijsje levert, dan denk ik dat het tijd is om mijn andere dromen na te jagen. Thijsje is nog steeds onze grote motivator en voor mij dé inspiratiebron om nog één keer alles te geven.”

Het hele interview met Margot Boer is te lezen in de Nieuwe Helden, die nu in de winkel ligt. Ook via Blendle, klik hier.

Delen: