Word abonnee

Uit helden

Bosman: ‘Alsof er een stukje uit mijn hart is weggenomen’

door: Redactie Helden
20 april 2016

Elke dag, onderweg van Amstelveen met de auto naar De Toekomst, passeert John Bosman de kruising. De kruising die al die schitterende doelpunten, al die bekers, al die interlands in één klap onbelangrijk maakte. De voetbalwereld hield voor hem op te bestaan toen John, destijds 36 en spits van AZ, in oktober 2001 zijn vijfjarige zoontje Devin bij een tragisch verkeersongeval verloor. Zijn zoontje viel van zijn fiets en de chauffeur van een achteropkomend taxibusje zag Devin niet.

Tekst: Arnout Verzijl

De onnoemelijke pijn van het verlies verscheurde hem van verdriet. Vijftien jaar lang heeft hij gezwegen. Bewust meed hij de pers. Hoe verwerk je een tragedie, zo groot, dat die eigenlijk niet te verwerken is? Maar John knokte zich terug in het leven. Mede dankzij het voetbal. Nu is hij er klaar voor om zijn verhaal te vertellen.

“Devin was een eigenwijs en vrolijk jongetje. Het moest zoals hij het wilde. Hij luisterde niet. Ik had het gevoel dat hij al heel ver was, want hij doorzag zoveel. Een heel apart kindje. Hij deed niet mee met wat andere kinderen allemaal wilden. Ging hij iets anders doen. Een enorm eigen karakter. Bij de Coenradi Boys van Roda’23 ging hij voetballen. Natuurlijk wilde ik dat graag. Maar hij vond ’t niks. Dus ging hij keepen, want dan mocht hij tenminste de bal uittrappen. Ik weet nog goed dat hij ineens van het veld liep. Ik als voetbalvader erachteraan natuurlijk. ‘Wat ga je doen?’ vroeg ik. ‘Snoep halen,’ antwoordde hij. Zo’n jochie was het. Hij heeft nog eens in zijn eigen doel geschoten. Voetbal werd 'm niet, denk ik,” grinnikt John.

'Het blijft een groot gemis. Hoe leg ik dat uit? Er sterft iets in je'

Thuis in Amstelveen heeft John, tegenwoordig individueel trainer bij Ajax, een speciaal hoekje ingericht ter nagedachtenis aan Devin. “Ik heb een mooi portret van hem hangen. Dat heb ik in Portugal eens laten maken. Nagetekend van een foto. Heel mooi. En er hangt een tekening van hem. Ik ga een paar keer per jaar naar het kerkhof. Devin zit in mijn gedachten. Ik kijk af en toe dvd’tjes van hem. Dat was in het begin heel moeilijk. Nu kan ik er makkelijker naar kijken. Het is vrolijk en ik lach erom. Ik ben heel blij dat ik veel filmmateriaal van hem bezit.”

Het genieten van het leven is een kunst, vindt hij. Hij kan het weer, zegt hij oprecht. Maar het is anders. “Het blijft een groot gemis. Hoe leg ik dat uit? Er sterft iets in je. Alsof er een stukje uit mijn hart is weggenomen. Daar heb ik mee om moeten leren gaan. Het hoort nu bij mijn leven. Daarom heb ik ook mijn verhaal willen vertellen. Ik heb veel te danken aan de voetbalwereld. Al heel lang vragen veel mensen hoe het met me gaat. Nu weten ze het.”

Het aangrijpende verhaal van John Bosman is te lezen in de nieuwe Helden, die nu in de winkels ligt. Het verhaal kun je natuurlijk ook lezen via Blendle.

Delen: