Word abonnee

Uit helden

Castaignos: ‘Waarom wordt er altijd naar mij gewezen?’

door: Jasper Boks
30 april 2015

Luc Castaignos ligt al jaren onder vuur. Hij verdient te veel, hij scoort te weinig, zijn houding is niet goed. En hij rijdt rond in een witte Porsche. De 22-jarige spits van FC Twente vormde de belichaming van alles wat er mis is met jonge voetballers van vandaag. Helden trok een dag met hem op.

Worstel je met jouw imago?

“Ik ben nu eenmaal iemand die niet snel met hangende schouders rondloopt. Ik loop rechtop, bij mij weten ze ook dat er iemand binnenkomt. Dat is mij van huis uit aangeleerd. Op het veld is het niet anders. Ik straal blijkbaar iets uit waarmee sommige mensen moeite hebben. Roepen ze dat ik arrogant ben. Het is al zo vaak voorgekomen dat mensen zeiden: ‘Nu we je hebben leren kennen, weten we dat je een heel klein hartje hebt.’ Ik ben gewoon een vrolijke jongen. Natuurlijk heb ik liever dat ze me aardig vinden, dat ze weten wie ik werkelijk ben.”

'Als ik tot rust wil komen, ga ik naar de kerk. Daar kan ik in mijn eentje twee uur blijven zitten'

Heb je nooit zin om van de daken te schreeuwen dat al die vooroordelen over jou niet kloppen?

“Zitten mensen daar op te wachten dan? Ik denk dat dingen met een reden gebeuren. In moeilijke tijden kan ik gelukkig terugvallen op het geloof, daardoor word ik rustig op momenten dat ik in staat ben iemand een klap te geven. Als ik tot rust wil komen, ga ik naar de kerk. Daar kan ik in mijn eentje twee uur blijven zitten. Het is daar koud, rustig en er is niemand die zich met me bemoeit. Daar staar ik wat voor me uit, denk na over dingen. Als ik daar ben, praat ik soms in mezelf. Dan vraag ik: ‘Waarom ik?’ Maar al snel denk ik dan: het leven is te mooi om ergens te lang in te blijven hangen. Het is alsof ik daar alles van mijn schouders kan laten glijden.”

Je stelt jezelf dus wel af en toe de vraag: ‘Waarom ik?’

“Ja, waarom wordt er altijd naar mij gewezen en niet naar een ander? Ik doe het blijkbaar nooit goed.”

'Laat ik die rol van kop van Jut dan maar op me schouders nemen, denk ik dan. Het is niet altijd makkelijk'

Huil je weleens?

“Dat niet. Ach, ze kunnen beter zeggen: ‘Castaignos dit, Castaignos dat.’ Dat betekent dat de verwachtingen hoog zijn, dat ze me een goede speler vinden. En als mensen het over mij hebben, dan is een ander niet aan de beurt. Kan hij goed presteren en daar heb ik dan weer profijt van. Laat ik die rol van kop van Jut dan maar op me schouders nemen, denk ik dan. Het is niet altijd makkelijk, maar ik heb het leren accepteren.”

Het hele interview met Luc Castaignos is te lezen in het nieuwe magazine van Helden, die nu in de winkel ligt. Het magazine is ook via de website te bestellen en digitaal te lezen bij Tijdschrift.nl. Het interview is ook los te lezen via Blendle.

Delen: