Word abonnee

Uit helden

Cocu: ‘We willen Jetro nog completer maken’

door: Redactie Helden
24 februari 2015

Jetro Willems is bezig aan een uitstekend seizoen. De linksback van PSV valt op door zijn aanvallende acties en assists. Helden sprak coach Phillip Cocu over de twintigjarige international.

Voor Phillip Cocu is Jetro Willems ‘een verlengstuk’ in het veld. “Hij ziet het spel goed, kan instructies goed overbrengen.”

De trainer roemt de tweebenige linksback. Mentor Cocu over leerling Willems: “Het is in het begin heel snel met hem gegaan. Hij brak jong door bij PSV en stond drie jaar geleden meteen al in de basis bij een groot eindtoernooi, bij het EK van 2012. Toen was hij net achttien. Daarna heeft hij het heel moeilijk gehad, mede door blessures. Zo’n terugval is begrijpelijk, maar voor zo’n jonge jongen natuurlijk ook heel moeilijk te verwerken. Ben je in 2012 nog basisspeler bij het EK, zit je er twee jaar later bij het WK helemaal niet bij. Daarin hebben we hem moeten begeleiden. En dat doen we ook. Willems is een heel complete speler met bijzonder veel kwaliteiten, de uitdaging is om hem nog completer te maken.”

'Memphis en Jetro voelen elkaar heel goed aan. We werken hard aan die combinatie, we houden rekening met ze in de trainingspartijtjes'

De linkerkant van PSV, met Willems en Memphis Depay, kan een van de beste van Europa worden, ziet ook Cocu. “Ze voelen elkaar heel goed aan. We werken hard aan die combinatie, we houden rekening met ze in de trainingspartijtjes en -vormen, zodat ze van elkaar weten wat ze doen.” 

“Er is namelijk iets geks bij die jonge jongens in vergelijking met vroeger: er wordt veel minder gesproken en dus gecoacht dan in onze tijd. Dat probeer ik erin te brengen, het gaat mondjesmaat beter, maar zoals in mijn tijd wordt het nooit meer. Dat heeft allereerst te maken met de jeugdigheid van de selecties. Voor je je gaat gedragen als leider, als speler die een ander corrigeert, moet je al een zekere status en ervaring hebben. Je moet je zo comfortabel voelen in het veld dat je niet alleen bezig bent met je eigen spel, maar ook met anderen. In die rol moet je groeien.”

“En dan moet de ander van jou accepteren dat je hem corrigeert. Vorig jaar gebeurde dat al wel, maar niet altijd op de juiste manier. Het botste weleens heftig op de training, hoewel dat ook weer niet zo erg is. Laat ze maar een keer tegenover elkaar staan, dat gebeurde vroeger ook wel. Ik grijp ook bijna nooit in. In het elkaar corrigeren zijn we dit seizoen wel veel verder dan vorig seizoen. Maar in zijn algemeenheid is de coaching in het veld een stuk minder geworden.”

'Je ziet nu ook dat ze met elkaar in groepjes na een training soms nog wel een uur op het veld blijven. Dat eigen initiatief was er in het begin niet'

“Tegelijk is het voor een trainer heel dankbaar om met jonge spelers te werken, om hun ontwikkeling te zien. Spelers zijn tegenwoordig veel visueler ingesteld. Dus wij gebruiken ook veel beelden, om te laten zien wat niet goed gaat, maar juist ook om te laten zien wat wel goed gaat, waar we op het juiste moment druk zetten. Dat vind ik heel belangrijk, om juist ook de goede dingen te laten zien. Waar ik naar streef is dat we ongeacht de tegenstander ons eigen spel spelen. En dat is de grote winst dit seizoen. Je ziet nu ook dat ze met elkaar in groepjes na een training soms nog wel een uur op het veld blijven, om een crosspass te oefenen, of corners, of vrije schoppen. Dat eigen initiatief was er in het begin niet.”

In de nieuwe Helden Magazine, die nu in de winkels ligt, staat een interview met Jetro Willems. Het magazine is ook op de website te bestellen en via Blendle te lezen.

Delen: