Word abonnee

Uit helden

De Boer en Cocu: ‘Wij werden heel kritisch benaderd’

door: Redactie Helden
3 april 2015

De strijd om de landstitel gaat tussen PSV en Ajax. Phillip Cocu en Frank de Boer zijn niet alleen trainers van de kampioenskandidaten, ze zijn ook opleiders van de vele jonge talenten in hun selecties. Helden vroeg aan de coaches wie hun mentoren waren.

Phillip Cocu: “Voor mijn ontwikkeling was heel belangrijk dat ik bij Vitesse naast John van den Brom op het middenveld kwam te spelen. Ik was een jaar of twintig, werd van linksbuiten middenvelder en had in John iemand die de druk wegnam, waardoor ik me alleen met mijn eigen spel hoefde bezig te houden. Bovendien was er geen concurrentie, kon ik in een vrij veilige omgeving in mijn rol groeien. Hij ving als het ware de klappen op voor mij. Die rol heb ik later zelf vervuld bij PSV toen Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati doorbraken. Zij konden zich helemaal richten op hun eigen spel, de andere dingen nam ik voor mijn rekening.”

Frank de Boer: “Mijn vader hield niet op te benadrukken hoe belangrijk het was dat we moesten blijven oefenen, maar hij was ook altijd heel kritisch op mijn broer Ronald en mij. Natuurlijk zijn alle ouders belangrijk, maar ik zie dat de meeste ouders vrij snel vinden dat hun zoon alles goed doet op het voetbalveld. Nou, zo was onze vader niet. Als ik een slechte training had of een slechte wedstrijd, maakte mijn vader me dat wel duidelijk en zat ik terug naar huis, naar Grootebroek, heel stil achterin. Soms bracht mijn moeder ons. Vonden Ronald en ik niet erg, dan was het een rustige terugreis. Ik weet nog dat mijn moeder weleens zei, als we met mijn vader waren teruggereden en bijna huilend uitstapten: ‘Kan het niet wat rustiger, Kees.’”

Phillip: “Mijn vader was ook altijd heel betrokken, dat botste weleens, want ik werd heel kritisch door hem benaderd. Maar hij heeft wel een grote rol gespeeld bij de speler die ik werd. Ik werd niet zo gauw over mijn bol geaaid. Ik zal mijn kinderen iets minder op de huid zitten, ik vind het leuk als ze sporten, maar ik laat ze geheel vrij. Alle drie mijn zoons voetballen. Als ze prof willen worden, zal ik ze helpen, maar ik zal ze niet pushen.”

Frank: “Ik ben ook veel minder kritisch dan mijn vader, mede omdat ik zie dat mijn kinderen toch geen prof worden. Waarom zal ik me dan druk maken? Ik ben met de jongste, die handbalt, misschien nog het meest fanatiek, omdat ik zie dat zij wel talent heeft. Maar ik ga haar ook niet pushen. Ik vind wel: als ze sporten, moeten ze hun best doen. ‘Ik kom niet meer kijken als jullie de kantjes eraf lopen,’ heb ik een keer gezegd. Maar ze vinden het leuk als ik kom kijken en ze doen wel hun best.”

Het interview met Frank de Boer en Philip Cocu is te lezen in de nieuwe Helden Magazine, die nu in de winkels ligt. Het magazine is ook via de website te bestellen en het hele interview is ook op Blendle te lezen.

Delen: