Word abonnee

Uit helden

De vele gezichten van Ronald Mulder

door: Redactie Helden
8 december 2016

Na het vertrek van tweelingbroer Michel en het stoppen van Stefan Groothuis is Ronald Mulder (30) de nestor van schaatsploeg Plantina. De sprinter vertelt openhartig over zijn fanatisme, zijn broer, het geloof, zijn liefde voor muziek en het vaderschap. 

Ronald de schaatser
“Voordat het startschot klinkt, heb ik nog geen moment gedacht dat ik een goede race ga rijden. Ik vind het kul als schaatsers zeggen: ‘Zó, toen ik vanochtend het ijs opstapte, voelde ik meteen dat ik in vorm was.’ Dat heb ik totaal niet. Mijn gedachten schieten vooraf alle kanten op. Als ik in rit twee iemand een sterke opening of een mooie kruising zie rijden, denk ik meteen: o jee… Dat het míjn race gaat beïnvloeden? Nee, natuurlijk niet, maar ik heb nu eenmaal die gedachten. Kan me niet voorstellen dat andere schaatsers dat niet hebben. Je kijkt toch naar anderen, of je nu wilt of niet. Als ik mezelf daar weer eens op betrap, denk ik: wat ben ik toch met verkeerde dingen bezig. Maar als ik even later op het ijs sta en het startschot klinkt, is het: bam, weg. Sprinten geeft een fijne kick. Op de 500 meter op volle snelheid de laatste bocht induiken of op de 1000 meter zo lang mogelijk m’n snelheid vast weten te houden; dat zijn mooie dingen.

Ik ben niet iemand die zegt: ik ben alleen tevreden als ik goud haal op de Spelen. De concurrentie in de sprintwereld is momenteel groot en ik besef dat olympisch kampioen worden niet voor iedereen is weggelegd. Het enige wat ik kan, is alles eraan doen om het te kunnen bereiken. En dat doe ik dan ook. Ik ben al heel trots op wat ik tot nu toe in mijn loopbaan heb behaald.” 

Ronald de vader
“Onze zoon Mees is ruim zeven maanden oud. Ik vind het geweldig om vader te zijn. De geboorte van Mees, afgelopen april, was precies in mijn rustperiode, dus die eerste intensieve weken heb ik volledig kunnen meemaken. Dat was bijzonder en had ik absoluut niet willen missen.

Het sporten is door de komst van Mees niet ineens anders geworden. Het enige wat is veranderd, is dat ik nu nog iemand behoorlijk moet missen als ik van huis ben. Natuurlijk maak ik het liefst al zijn mijlpaaltjes mee, maar ik wist van tevoren dat dit niet zou lukken. Dat is nu eenmaal zo. Ik ben daar vrij nuchter in. Naast vader ben ik nog steeds een topsporter die zo goed mogelijk wil presteren en daar alles voor doet.”

Het complete verhaal met Ronald Mulder is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: