Word abonnee

Uit helden

De Vrij: ‘Van Gaal is heel belangrijk geweest’

door: Redactie Helden
4 november 2015

Stefan de Vrij komt de komende zes maanden niet in actie. Woensdagochtend is de international met succes aan zijn knie geopereerd in Antwerpen. Wij spraken De Vrij onlangs in het laatste nummer.

Tekst: Barbara en Frits Barend

Stefan de Vrij vormde tijdens het WK in Brazilië een ijzersterk duo met Ron Vlaar. Vooraf werd er weinig verwacht van het Nederlands elftal, vooral door de defensieve problemen. Bondscoach Louis van Gaal kwam op de proppen met een systeem met vijf verdedigers. In die verdediging maakte De Vrij reclame voor zichzelf. Na de derde plaats was er veel interesse voor hem. Hij verruilde uiteindelijk Feyenoord voor Lazio Roma.

“Louis van Gaal is heel belangrijk voor me geweest, hij is echt een heel goede trainer,” zegt De Vrij tijdens het bezoek van Helden aan de Italiaanse hoofdstad. “In de voorbereiding en tijdens het WK heb ik zoveel geleerd. Hij had het er niet alleen over, hij leerde mij ook meedogenlozer te worden, mede aan de hand van beelden die hij me liet zien. Ik ben altijd leergierig, sta overal voor open. Als je mij op die manier benadert, met oplossingen, dan ga ik daar echt mee aan de slag. Probeer ik daarvan te leren. Deed hij heel goed, waardoor ik enorme stappen maakte.”

'Achteraf kan ik zeggen dat alles op zijn plek is gevallen. Ik voel me hier echt thuis'

Ook Manchester United, de nieuwe club van Van Gaal, werd genoemd als belangstellende. “Maar dat was nooit concreet. Van Gaal was daarover na het WK heel duidelijk. ‘Je hebt echt een heel goed WK gespeeld, een jaar geleden had ik je niet eens meegenomen en geselecteerd,’ zei hij een keer in Brazilië. Hij zei ook iets in de trant van: ‘Je hebt het uitstekend gedaan, maar we hebben het wel over Manchester United. Dat is de grootste club ter wereld. Zorg jij nou maar dat je je blijft ontwikkelen. En wie weet in de toekomst.’ Niet dat hij me dan zou halen, maar misschien kom je ooit nog bij zo’n club terecht, zoiets bedoelde hij denk ik. Toen Lazio zich meldde en echt serieus werd, heb ik Kevin Strootman gebeld die bij AS Roma speelt en ook aan Van Gaal advies gevraagd. Iedereen was positief. Ik heb vervolgens eerst een stuk of tien wedstrijden teruggekeken van Lazio. Ik zag me daar wel spelen. En ook de mensen van de club gaven een eerlijk beeld. Ze zeiden dat ik daar als verdediger veel zou kunnen leren. Achteraf kan ik zeggen dat alles op zijn plek is gevallen. Ik voel me hier echt thuis.”

''Praten en mond open', schreeuwde hij'

De Vrij is een vaste waarde bij Lazio. Bij het Nederlands elftal kon hij de afgelopen, mislukte kwalificatiereeks geen duo vormen met de geblesseerde Vlaar. In het Oranje van de toekomst zal hij een belangrijke rol in moeten gaan nemen, als defensieleider. Ook bondscoach Guus Hiddink was al intensief met hem bezig. “Hiddink zei, als hij achter mij stond: ‘Jij bent mijn capo.’ Aan het eind van vorig seizoen zei hij telkens: ‘Jij en Daley moeten nu op gaan staan, jullie moeten veel praten.' Tijdens trainingen was hij daar intens mee bezig. ‘Praten en mond open,’ schreeuwde hij. Hij zei het op zo’n manier dat ik dacht: hij heeft gelijk. Ik ging het ook doen. Dat was leuk. Een heel aardige man, echt jammer dat hij weg moest. Ik heb Hiddink na zijn vertrek ook nog bedankt.”


 

Het hele interview met Stefan de Vrij is te lezen in de Helden die nu in de winkels ligt. Ook via Blendle: klik hier.

Delen: